Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Rönkszállító kamionoktól romlik az út?

A rönkszállító kamionok azonnali kitiltását kérték a lakók, mivel helyrehozhatatlan károk keletkeztek az útburkolatban – tudatta Tóth István, Dunasziget polgármestere.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szerint a fakitermeléssel és a szállítással járó felelősség a munkát végző vállalkozót terheli.

Rönkszállító kamionok teszik tönkre a falu útjait – hívta fel figyelmünket Tóth István, Dunasziget polgármestere, mondván, hogy a napokban felháborodott Dózsa és Nagysziget utcabeliek keresték fel, kérve intézkedését a szállító járművek azonnali kitiltásában. A településvezető szerint a falu közútjainak burkolatában helyrehozhatatlan károk keletkeztek.

– A fagy felengedése után is folytatták a túlterhelt kamionokkal a rönkszállítást, az aszfaltburkolat teljesen összetöredezett, kigödrösödött, veszélyes rajta a közlekedés. Videokamerával rögzítettük az útállapotokat. A nemzeti park igazgatójától kértem a rönkszállítás azonnali felfüggesztését, a keletkezett károk felmérését – hangsúlyozta továbbá a polgármester. Tóth István felháborodásának is hangot adott, mivel a vízügyi igazgatóság és a nemzeti park a kis teherbírású önkormányzati utakon fuvaroz, kártérítési kötelezettség nélkül.

Tóth István polgármester szerint a túlterhelt rönkszállítók teszik tönkre a községi utakat.
Tóth István polgármester szerint a túlterhelt rönkszállítók teszik tönkre a községi utakat.

– Tíz éve szorgalmazzuk a többi önkormányzattal együtt, hogy a szigetközi rehabilitációban az úthálózat helyreállítása is szerepeljen.

Mindeddig eredmény nélkül, mert az ellenünk irányuló lobbi el tudja érni a kormányzati szerveknél, hogy az itt élők érdekeit megelőzve elsőbbséget kapjanak a vízügyi és természetvédelmi beruházások, melyek közvetlen hatását nem érezzük – tette hozzá továbbá a településvezető.

A Kisalföld megkeresésére a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága válaszlevélben tudatta: a Dunasziget határában, állami tulajdonban és az igazgatóság vagyonkezelésében álló erdők a védett természeti területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló törvény alapján kerültek a nemzeti park vagyonkezelésébe. A vágáséretté váló nemesnyár-monokultúrákat letermelik és helyükön őshonos, nagy természetességű állományokat (jellemzően szürkenyarasokat) hoznak létre.

Tóth István
Tóth István

A dr. Kárpáti László igazgató által aláírt levél kitér arra is, hogy a letermelt erdőket a közbeszerzés szabályai szerint lábon értékesítették. A fakitermelést és a faanyag elszállítását a nyertes vállalkozó vagy annak alvállalkozója intézi. Az igazgatóságnak ezeken a területeken akkor lesz újra feladata, ha a vágásterületet a vállalkozó – a munka elvégeztével – átadja és belekezdenek az erdő felújításába. Addig azonban a fakitermeléssel és a szállítással járó felelősség a vállalkozót terheli. A panaszolt úton nemcsak az igazgatóság vagyonkezelésében álló erdő letermelését végző vállalkozó szállít, hanem a más erdőkből kikerülő faanyagot is erre viszik, mert a falut elkerülő utak jelenleg járhatatlanok.

A vállalkozó, amint a lakossági panasz – a polgármester által – a tudomására jutott, leállította a szállítást. Az igazgatóság a tervek szerint megvárja, amíg a falut elkerülő utak járhatóvá válnak és a további szállítást azokon oldják meg. Ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy egy esetleges árvíz elsodorja a készletezett faanyagot.

Olvasóink írták

 • 12. Diákcsemege 2010. február 26. 14:52
  „Mellékesen.....

  A mosonmagyaróvári bődületes tarnzittal senki sem foglalkozik? A város állítólag A "Mi városunk", ebből sajnos nem sokat veszünk észre, mert nem igyekszik a városvezetés az autópályán tartani a feleslegesen a várson átgördülő nehéztehergépkocsi forgalmat.

  Pedig a Városanyáink és Atyáink közül azon, kellő bátorsággal bíró egyén, aki felkarolná az ügyet, bizonyosan jó eséllyel pályázhatna az új önkormányzat bársonyszékére.”
 • 11. angyalka77 2010. február 26. 12:17
  „Sajnos az a helyzet, hogy a hid átadási hatáideje május 31. Csak tudnám ki volt az a barom aki kitalálta , hogy egy ekkora hidat másfél évig kell épiteni.... fél szigetköz meg sziv miattuk. ..”
 • 10. Kisildi2 2010. február 25. 19:06
  „Sajnos Dunasziget összes utcája így fest, mint a képen látható, még ott is ahol rönkszállító kamion nem járt. Egyedül a Fő utca útminősége elfogadható. Az készült utoljára, meg a Polgármesteri Hivatal utcája. Szörnyű állapotban vannak az utak Nagyszigetben, a Cikola és Dózsa utcában, sérfenyői részen az Április 4. utcában, a Temető utcában. Nem árt gumicsizmát húzni, ha meg akarjuk látogatni elhunyt hozzátartozóinkat. A Sérfenyő utca a Betérő büfé felé is rossz állapotú.
  Ezek a helyi viszonyok. De a Máriakálnok felé vezető úton is hatalmas lyukak tátonganak. A Halászi híd építői pedig felszívódtak, így kénytelenek vagyunk ki tudja meddig kerülgetni ha Móváron van dolgunk. Nevetséges, hogy a mai modern technika mellett nem képesek átadni egy hidat határidőre!!!!”
 • 9. invektus 2010. február 25. 18:21
  „:P”
 • 8. echo 2010. február 24. 20:56
  „Dunaszigeten nemcsak az utak elképesztőek!
  Csapnivaló a 60 éves villamos-hálózat, ingadozik a feszültség, ezért pillanatok alatt tönkreteszti az elektromos gépeket.
  Nincs szélessávú Internet.
  Pokoli rossz a mobil-térerő.

  Majd ha odaköltöznek a szlovákok, mindent megoldanak. MAGUKNAK!
  É B R E S Z T Ő D U N A S Z I G E T !!! Fél év múlva választások!!!!!!!!!!”
 • 7. rezi 2010. február 24. 20:32
  „A közútfelügyeleté a főút,engedély nélkül nem lehet hozzányúlni.Nekik meg nem lesz pénzük 100 év múlva sem.”
 • 6. gyula2570 2010. február 24. 19:31
  „Amikor csatornáztak a faluban, igérték, hogy megcsinálják az utat, amikor bevezették a gázt szintúgy megígérték. Amúgy is négyévente előkerül a téma, csak az út nem lesz jobb tőle és ez sajnos az egész országra igaz.”
 • 5. invektus 2010. február 24. 18:27
  „:)”
 • 4. babyke 2010. február 24. 18:15
  „A deszantosoknak nem kellet volna felszórni sóval,és talán nem ment volna ennyire tönkre.Amúgy már kb 15éve
  foltozgatják! Kiváncsi lennék,hogy mire megy az a rengeteg súlyadó amit minden évben befizetünk,ja és a cikolai utca mibe ment tönkre,ott nem szállítanak rönköt.Mellékesen a polgármester udvara tele van fával jobb ha csendben marad.....! Már rég meg kellett volna csinálni,nem mindenkire mutogatni.”
 • 3. T.Csaba 2010. február 24. 17:35
  „A vállalkozó, amint a lakossági panasz - a polgármester által - a tudomására jutott, leállította a szállítást. Az igazgatóság a tervek szerint megvárja, amíg a falut elkerülő utak járhatóvá válnak és a további szállítást azokon oldják meg. Ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy egy esetleges árvíz elsodorja a készletezett faanyagot.
  És akkor ki fizeti ki a kárt?
  Vagy akkor az már nem fontos?”
 • 2. zakk 2010. február 24. 16:33
  „nagyon igy van kopi én pont ezt akartam irni!! a 86 os utat szétgyurták a kamionok lentitől- óvárig csak azért mert nem akarnak autópalya matricát venni az a4-es pályára !!! Teendő szétgyurjuk a magyarét mert engedi!!!!!!!!!!!!!!!!!! Majd valamikor lessz a magyarnak kb1000 milliárdja aztán kijavítja valamikor úgy is tele vannak lóvéval!! Nem sirni megelőzni kéne tisztelt uraim!!”
 • 1. KoPi 2010. február 24. 15:25
  „Egyszerű a megoldás: a polgármester tetessen ki súlykorlátozó táblákat és akkor lehet büntetni azt, aki behajt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés: telekárból útjavítások

Csütörtökön véglegesíti költségvetését a kimlei önkormányzat. Az első fordulóban tárgyaltak szerint… Tovább olvasom