Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Rónai: a kacsahajókat rosszul tervezték

Az uszályhajót terheli a nagyobb felelősség, de a vízibusz kapitánya sem hibátlan – állítja érdeklődésünkre a két fiatal életét követelő amerikai vízi tragédiáról az elhunytak családját képviselő Rónai Péter ügyvéd.
Három hónapja, július 7-én a Delaware folyón egy mosonmagyaróváriakat is szállító turistahajó eddig tisztázatlan körülmények között hatalmas uszálynak ütközött. A baleset két halálos áldozatot is követelt, egy 20 éves egyetemista fiúét és egy 16 éves diáklányét. Az áldozatok családjait a New York-i dr. Rónai Péter ügyvéd irodája képviseli. A magyar származású jogászt kérdeztük a per jelenlegi állásáról.

– Az eddig rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján alakítottam ki előzetes véleményt az ügyről, de addig az amerikai jog szerint mindenki ártatlan, míg bűnössége nem bizonyított – mondja az ügyvéd, aki a személyes véleményét osztotta meg velünk.

Az ügyvéd szerint Philadelphia városa is felelős azért, hogy megengedi ezeknek az apró hajóknak, hogy ugyanazon a vízen közlekedjenek, mint az óriási vízi járművek.
Az ügyvéd szerint Philadelphia városa is felelős azért, hogy megengedi ezeknek az apró hajóknak, hogy ugyanazon a vízen közlekedjenek, mint az óriási vízi járművek.

– Úgy gondolom, hogy az uszályhajó 95 százalékban okolható a balesetért. Ők abban hibáztak, hogy nem vették észre a vízibuszt és nem hallották a vészjelzést. A kétéltű kapitánya is felelős a tragédiáért, mert nem szabadott volna ilyen veszélyes vízen megállnia – szögezte le Rónai Péter.– Úgy gondolom, hogy az uszályhajó 95 százalékban okolható a balesetért.
Rónai Péter ügyvéd
A kacsahajók gyártóját is felelősség terheli a két fiatal haláláért. Az ügyvéd úgy véli, ha a diákok egy másfajta vízi járműben utaztak volna, akkor ma is élnének. A Ride the Duck vízibuszait nem megfelelően alakították ki. Gyorsan süllyednek, ahogyan az az 1999-es kacsahajó-tragédia során is bebizonyosodott. A járművek tetőzete is túl alacsony, és az ügyvéd szerint ez egyfajta „halálketreccé" válhat: a tető úgy ejt csapdába a hajóban, hogy onnan nehezen lehet elmenekülni. A motor tervezésében is mutatkoznak hibák. Ezekben a kétéltűekben a hajómotor a járművek elején található, míg az újabb modellekben hátul, vagy pedig az aljba teszik. Ez az oka annak, hogyha a vízben erős az ár, a motort elárasztja. Rónai szerint ebben az esetben is ez történhetett, és emiatt állt le a kacsahajó motorja.

– Philadelphia városa is felelős azért, hogy megengedi ezeknek az apró hajóknak, hogy ugyanazon a vízen közlekedjenek, mint az óriási vízi járművek. A kétéltűeket a háborúkra fejlesztették ki, és nem a turistáknak. Hogyha a tömegközlekedés céljára terveznek hasonlót, annak ugyanúgy biztonságosan kell mennie a vízen és a szárazföldön is. Ezek a kacsahajók egyik célt sem valósítják meg teljesen – magyarázza a New York-i ügyvéd.

Philadelphiában ezek már nem közlekedhetnek a Delaware folyón. Márciusban ugyan újraindulhatnak, de egy jóval kisebb folyón, így nem történhet ehhez hasonló tragédia.

– Ha be tudjuk bizonyítani, hogy ezeket hibásan tervezték, valamennyit le fogják állítani. De ez a folyamat még hosszas és ehhez időre lesz szükségünk – állítja Rónai.

Pillanatnyilag az is vitás, hogy a pernek hol kellene zajlania. Ez azért nagyon fontos, mert az esküdtszékektől sok minden függ az amerikai igazságügyi rendszerben. Továbbá egy dokumentumfilm forgatását is tervezik. Az esküdtszéknek mutatnák be az elhunytak családjait, hogyan élnek Mosonmagyaróváron és Hanságligeten, mekkora fájdalmat okozott nekik ez a tragédia.

– Azt szeretnénk, ha az esküdtszék tagjai átéreznék a szülők fájdalmát. Hamarosan Magyarországra utazunk egy forgatócsoporttal – tette hozzá Rónai Péter.

Olvasóink írták

  • 1. INVEKTUS 2010. október 09. 23:17
    „.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapott vacsorát, ezért ütött

Egy rajkai nő tett bejelentést a rendőrségen a minap a hajnali órákban, hogy az éjszaka élettársa… Tovább olvasom