Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Római kori kincseket foglaltak le Hegyeshalomnál

Negyvenötmillió forintot ér a 10 ezer darab római kori pénzérme. Fotók!


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatósága visszaélés kulturális javakkal bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított két bolgár férfi ellen, akik megközelítőleg tízezer darab műtárgyat, köztük római kori pénzérméket, valamint egyéb régiségeket próbáltak meg engedély nélkül kivinni az országból, mintegy 45 millió forint értékben.

Római kori kincsek Hegyeshalomnál

A gépjármű hátsó részében feltehetően kelta kori kardokat, kora középkori bronzpipákat, szíjvereteket, késeket, ékszertöredékeket is találtak a pénzügyőrök. Első-és második világháborús kitüntetések, érdemrendek, sapkarózsák és díszgombok is előkerültek a csomagokból.

Az előkerült tárgyak a Forster Gyula Nemzeto Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Műtárgyfelügyeleti Iroda, mint a szakhatóság előzetes véleménye alapján a kulturális javak körébe tartoznak, összértékük megközelíti a 45 millió forintot, és az országból való kivitelük engedélyköteles. Az ellenőrzött bolgár férfiak a műkincsre vonatkozó engedélyt nem tudtak bemutatni, ezért a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyőrei a műtárgyakat lefoglalták és a feljelentéssel együtt átadták a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság részére.Korábban:

A pénzérméket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának járőrei Hegyeshalom térségében foglaltak le a hétvégén.

Az ügy részleteiről a NAV rendkívüli sajtótájékoztatón számol be a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon hétfő délelőtt. Úgy tudjuk, más kincseket is rejtett a bolgár állampolgár autója.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2013. március 05. 17:43
    „A bolgárokat már több ehhez hasonló műkincsekkel elkapták,úgy látszik erre szakosodtak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suzuki Swift: Pofás külsőhöz teljesen megújult belső

Az új kor szelleme – ez jellemzi a Suzuki Swift új generációját. Mondhatni belevaló járgány… Tovább olvasom