Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Rómában teljesedett be az életmű

A vasárnap Rómában a boldogok sorába emelt dr. Batthyány-Strattmann László avatási ceremóniáján közel hatvanan képviselték a szegények orvosának szülőfaluját, Dunakilitit.
A Szent Péter tér
A résztvevők egybehangzóan állítják: a magyar hívők lelkesedése és összefogása segített az életmű megkoronázásában. Bár a pápa vasárnap boldoggá avatta dr. Batthyány-Strattmann Lászlót, a Szent Péter-bazilika erkélyén továbbra is ott függ a herceg szőnyegre festett arcképe. A szülőfalut képviselő dunakiliti zarándokok is csak szerdán tértek haza Rómából.

Magyar istentiszteletek

A magyar zarándokok – köztük a közel 60 fős dunakiliti csoport – a ceremónia után, hétfőn a VI. Pál Teremben pápai audiencián vett részt. A Szentatya itt is több nyelven köszöntötte a híveket. Az öt boldoggá avatottat négy nemzet képviselte (két spanyol boldogot is köszöntöttek).
A magyarok összefogását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a terem felét csak piros-fehér-zöld zászlós hívők töltötték meg.
A magyarok számára a római istentiszteletek sora aznap este a Szent Pál-bazilikában Paskai László által celebrált magyar nyelvű misével zárult. A dunakiliti zarándokok hazafelé az ausztriai Güssingben (Németújvár) is megálltak, hogy koszorút helyezzenek el a „Boldog" sírján.

„Egyszer adatik meg"

– Úgy gondolom, hogy a Batthyány doktor életében fontos települések közül Dunakiliti zarándokai voltak a legösszetartóbbak – mondta tapasztalatairól Szokoli Sándor polgármester. – Felemelő érzés volt a szertartás, valószínűleg ilyen megtiszteltetés csak egyszer adatik meg egy község életében. A boldoggá avatás egy hatalmas, jól megszervezett ünnepség volt, amelynek varázsát, erejét csak a helyszínen lehet igazán átérezni – mondta a polgármester.

„A szent ember képe"

A zarándokokkal tartott Varga Lajos esztergomi plébános, aki szintén szülőfalujának vallhatja Dunakilitit.
– Megható volt számomra papként, s a faluhoz kötődő emberként részt venni a római szertartáson – mondta az atya. – Felemelő érzés volt hallani Dunakiliti nevének kiejtését a Szentatya szájából. A több ezer magyar lelkesedése bizonyítja, hogy már most kultuszt teremtett Boldog dr. Batthyány az életművével. Annak idején kispapként az idősektől kérdeztük, hogy kinek a képe látható a templomunk ablakán. Azt válaszolták: egy szent emberé. Gyermekkorom óta mindig szívesen tekintettem erre a színes ablaküvegre, dr. Batthyány képére. Örömmel tölt el, hogy a falu volt plébánosa, Deés Ferenc atya elszántsága és lelkesedése beteljesítette ezt a jó ügyet – zárta Varga Lajos.

Kapcsolódó cikkek >>

Boldoggá avatott orvos (2003-03-23) >>
Magyarok a Szent Péter téren (2003-03-13) >>
Márciusban boldoggá avatás magyar hívekkel (2003-01-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenvedély és életveszély

A tavasz első jeleire az elmúlt napokban már kirajzottak a motorosok az utakra. Hónapok óta arra… Tovább olvasom