Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ringató kodályi elvek alapján

Lébény - Ölbéli játékokkal, mondókákkal és egyszerű népdalokkal ismerkedhetnek meg havonta két alkalommal a lébényi kisgyerekek és szüleik, de akár varandós nők is Kovátsné Uray Tímea útmutatásaival. Az óvónő tavaly kapcsolódott be - a megyében másodikként - az országos Ringató nevű programba.
Lébényben korábban a kisbabák zenei nevelését a zenebölcsi foglalkozásokon belül karolták fel. Idén januártól havonta két alkalommal a Ringató keretében Kovátsné Uray Tímea óvónő várja születéstől három éves korig a piciket szüleikkel, nagyszüleikkel, de nyitott várandósok számára is.

A Ringató elindítója Gállné Groh Ilona, országosan már több mint harmincan csatlakoztak ehhez a programhoz. A kismamák megtanulhatnak egy könnyen énekelhető, de a kodályi elvekhez híven: zeneileg értékes dalanyagot. Megismerkedhetnek magyar mondókákkal, mozgásos, ölbeli játékokkal. A félórás tevékenységek légköre oldott, felépítése, tartalma előre tervezett, de rugalmasan alkalmazkodik az adott helyzethez. A dalokat, mondókákat sokat ismételik, egy-egy foglalkozáson belül is, de mindig visszatérnek a régebbiekre. Így az édesanyák könnyen megtanulják azokat.

Kovátsné Uray Tímea: Az énekszó, a közös ölbeli játék a kicsinyek lelki tápláléka.

- Az énekszó, a közös ölbeli játék a kicsinyek "lelki tápláléka" - vallja a foglalkozást vezető óvónő, aki fontos feladatának tartja, hogy a körülötte lévő gyerekeket fogékonnyá tegye a hangzó világra, s megszerettesse velük a muzsikát.

Védjegyesként foglalkozásokat tart még a Győrben és tervezi Mosonszentmiklóson is.

Olvasóink írták

 • 2. Kovátsné Uray Tímea 2008. február 13. 08:42
  „Tájékoztatásul pár szó Kodály Zoltán zenei nevelési elveiről, amelyek éneklés központúak és zenei hagyományokra épülnek.Igazából tanítványai ( köztük volt Forrai Katalin is) dolgozták ki ezeket a módszereket.A koncepció legfőbb pontjai:
  Legyen a zene mindenkié!
  Kozoktatás részévé tenni!
  A zene emberformáló erő.
  Minden nép zenei nevelésének saját néphagyományából kell kiindulnia.
  Csak művészi értékű zene lehet a nevelés alapja.
  A zenei elemeket közvetlenül az élő zenéből kell megtanítani.
  Már születéstől kezdve (vagy még előbb) vegye körül a kisgyermeket a dal, a zene, az élő énekszó.
  KUT”
 • 1. Valaki 2008. február 12. 11:00
  „Mik azok a "kodályi elvek"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lébényiek büszkék...

Tovább olvasom