Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Rettegve várják a hétfőt a máriakálnokiak!

Szigetköz - Március 16-án kezdődik a Halászi híd felújítása, e miatt a település felé terelik a teljes szigetközi forgalmat. Máriakálnok polgármestere szerint akár ötszörösére is nőhet a forgalom a kis faluban, gyalogosan és kerékpárral életveszélyes lesz a közlekedés.

Kerékpározni ezentúl csak a járdán lehet majd, a gyerekeknek pedig külön oktatást szerveztek, hogy a lehető legkevesebb balesettel vészeljék át a nehéz időszakot. A híd felújítása várhatóan 2010 májusáig tart. Hétfőtől naponta 80 autóbusz, köztük csuklósok tömege halad majd keresztül a szigetközi településen.


1992-ben egy rönkszállító miatt leszakadt a halászi híd. Tizenhét év után végre új műtárgy kerülhet a helyére.
1992-ben egy rönkszállító miatt leszakadt a halászi híd. Tizenhét év után végre új műtárgy kerülhet a helyére.


Mint azt Széles Sándor polgármester elmondta, attól tartanak, hogy az átmenő forgalom akár ötszörösére is megnő majd a faluban. Minden fórumon próbálják felhívni a közlekedők figyelmét, hogy aki teheti, válasszon más útvonalat, mert Máriakálnokon komoly torlódások várhatók.

Arra számítanak, hogy megnő a balesetveszély is, ami elsősorban a gyalogosokat és a kerékpárosokat érinti. Ezért kérték a rendőrséget, hogy néhány hétig fokozottan ellenőrizzék a KRESZ betartását a faluban.

A helyi óvodában külön oktatást rendeztek a gyerekeknek, a szülőket pedig arra kérik, hogy az elkövetkező egy évben felügyelet nélkül egy gyereket se engedjenek az utcára.


Nagyon ráfér a felújítás.
Nagyon ráfér a felújítás.


A fokozott balesetveszély miatt jövő májusig - kivételesen - csak a járdán szabad kerékpározni a faluban.

A polgármester szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenlegi útburkolat is nagyon rossz állapotban van, ha erre még ráterhelődik az óriási forgalom, akkor az út tönkremegy, a széle letöredezik, és csak egy sávon közlekedhetnek majd az autósok.

Ezt a félelmet egyébként egy elkészített szakvélemény is alátámasztja. Széles Sándor azt is elmondta: amikor kiderült, hogy felújítják a Halászi hidat és emiatt feléjük terelik a teljes szigetközi forgalmat, azonnali segítséget kértek a közlekedési minisztériumtól kerékpárút megépítésére.

A falu elkészíttette a terveket és megegyeztek a területtulajdonosokkal, de pénzt nem kapták meg.

Olvasóink írták

 • 18. Imcsi 2009. március 21. 13:40
  „Ha mért, akkor mért! Ha valaki gyorsabban ment, akkor bukott! Kész!”
 • 17. rendorsztori 2009. március 21. 10:47
  „Mért ám a Szerv bőszen! Hajajajj, volt lézershow!”
 • 16. rendorsztori 2009. március 21. 10:45
  „A Máriakálnok felé vezető út eddig is rossz volt, ez igaz. A környéken mindenhol szinte azonos a helyzet, ezt is tudjuk. De ha a mostani megnövekedett forgalom és terhelés miatt feleannyi idő alatt megy tönkre az ominózus szakasz, attól még a felújításra szükséges ezerkrilliárd forint ugyanannyi idő múlva lesz ráfordítva. Ez meg a magyar valóság. (ha már ilyen helyzetben kerékpárútra sem adtak...) Lesz egy még ganébb útunk! :)

  Tegnap kétszer is megjártam a szakaszt, a forgalom amúgy zökkenőmentes volt, szerintem dugó maximum a reggeli és délutáni csúcsidőkben lesz, ha lesz.

  Máriakálnok eddig is ennyi 30-as táblával volt felvértezve? :D”
 • 15. Imcsi 2009. március 18. 00:34
  „Emlékeim szerint hazánkban az autósok nagy részét nem hatja meg egy gyalogátkelőhely látványa! Sőt!”
 • 14. rivotril2mg 2009. március 17. 01:49
  „már rég le kellett volna cserélni azt a polgármestert a faluban ha egy tetves zebrát nem képes rajzolni az iskola vagy óvoda elé....”
 • 13. egylány23 2009. március 16. 14:27
  „szerintem nem kell a hidak állapotáig elmenni.Elég ha csak józan paraszti ésszel belegondolunk, hogy azok a buszok és autók amit elterelnek Máriakálnok felé az egytől egyig az iskola és az óvoda előtt megy, ahol se egy zebra se semmi és hát köszönöm szépen, ki fogja nyugodt szívvel a gyerekét elengedni iskolába....”
 • 12. rivotril2mg 2009. március 16. 11:26
  „hát valóban kicsit túl van reagálva a dolog, még hogy dugó várható, ugyan már, 3 autó helyett lesz tíz óránként. wowww”
 • 11. bela001 2009. március 15. 23:41
  „Mennyire rossz az út szerinted Kálnokon? Mert szerintem nem rosszabb, mint akárhol máshol.
  Kálnoki út eddig is kanyargós volt, nem fogják kiegyenesíteni, mert nem is lehet :D
  A híd tudtom szerint 75-80 év körüli, de ettől még nagyon jól megállja a lábát ott Mosonban.
  Ja és nem csak térképről ismerem a helyet!
  A buszok meg eltalálnak minden úton, nem ismeretlen hely nekik Moson. :D”
 • 10. pancser 2009. március 15. 20:59
  „7.és 9.!Állítsátok már le magatokat, azt hiszitek nem örülök a halász új hídnak? Balf.sz az aki mást annak gondol. Arról van szó, hogy a hídépítés miatti kerülőút problémáját nem oldották meg. Nem akarom, hogy igazam legyen, a baleset dolgában, de 90%-ra saccolom a valószínúségét. A halászi hídon hatalmas forgalom volt, most ez rá megy egy Noé korabeli hídra, ahol két jármű alig fér el egymás mellett, kitérők nincsenek kiépítve, a Kálnokon átvezető út sz.ar és kanyargós, de még rosszabb a helyzet Mosonban! Tudjátok-e egyáltalán miről van szó, vagy csak térképről ismeritek a helyet?”
 • 9. bela001 2009. március 15. 18:56
  „pancser!
  na dramatizálj!
  mindenben csak a rosszat látod!
  a kálnoki híd nem fog leszakadni, ahogyan a halászi híd sem szakadna le sohasem mert egy vasúti híd amin nehéz vonatok járhatnának és kamionok sem jártak rajta mostanában, simán kibírna még 40 évet. igaz örülök annak is hogy jobb útfelüleltű nagyobb híd kerül a helyére.”
 • 8. sorok_közt 2009. március 15. 17:30
  „blaze!
  Én elhiszem, hogy sokallod a 86-os forgalmát, de akkor add ehhez még hozzá a 85-ös forgalmát.Ez halad át naponta Csornán...”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. március 15. 17:28
  „Pancser, üdvös lenne, ha nem vészmadárkodnál itt!”
 • 6. pancser 2009. március 15. 16:49
  „Szerintem a dolog nem túldramatizált. Aki nem ismeri a területet az ne szóljon. Attól lehet tartani, hogy jó néhány tragédia a okozója lesz ez a megoldás. A kálnoki híd maga is rozoga, a rávezető utak iszonyatosak. Az én véleményem egy ideiglenes pontonhíd kellene, ami lesz is, csak tragédiák után. Egy ilyen hidat a hadsereg szűz területen, ágyú és gépfegyvertűzben is felállít néhány óra alatt. Lehet, hogy kálnoki híd is leszakad, csak ott már hallottak is lesznek. Szóval aki azt mondja, hogy az aggodalom üres fecsegés, meghívjuk egy reggeli autózásra Máriakálnokra és vissza Mosonmagyaróvárról!”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2009. március 15. 13:04
  „Jó volna, ha az úgynevezett újságírók le bírnák írni helyesen: halászi (és nem Halászi) híd.”
 • 4. bedina 2009. március 15. 10:20
  „Tisztelt Magyaroszág lakossága,
  A veszély valós és nem szabad figyelmen kívül hagyni, de mindenbe nem szabadna rögtön a rosszat látni. Akkor ha legközelebb egy villanyoszlopot állítanak akkor mindenki az út túloldalán jár majd? Ha egy új ház épül akkor majd rettegnek nehogy rádőljön a fal a mellette elhaladókra? Ha épül egy új iskola akkkor majd a statikusba és a kivitelezőbe kételkednek nem számolt-e el valamit? Egy útfelújjításkor pedig a nagy árkok miatt fognak rettegni. Én nem elbagatelizálni akarom de azért ne legyenek nevetségesek.”
 • 3. blaze 2009. március 15. 10:03
  „Én elhiszem, hogy senki nem örül a megnövekedett forgalomnak,de akkor mit szóljanak a 86-os főút mellett élők?!”
 • 2. knifemaster 2009. március 15. 10:03
  „1.
  A cikkben le lett írtva,hogy miért terelik a járdára a kerékpáros forgalmat.
  A főútvonalon meg csak azért látni kerékpárost,mert nincs mellette kerékpársáv.”
 • 1. jocó123 2009. március 15. 08:40
  „Na kérem ez megint egy túldramatizált cikk! Ahol nincs kerépkpárút, vagy kerékpársáv, ott az úttesten szabad kerékpározni, ezért nem értem miért kell a járdára, a gyalogosok közé terelni a bicikliseket? Vannak főútvonalak, ahol nincs kerékpárút, mégis tudnak a biciklisek gond nélkül közlekedni rajta.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos tragédia: 26 métert zuhant a szerencsétlen férfi

Halászi-Bécs - Huszonhat méter magas állványról zuhant le Bécs-Ottakringben kedden az a halászi… Tovább olvasom