Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Részletfizetéssel vagy csekktépéssel

Szigetköz - Rosszabb esetben végrehajtás vagy autólefoglalás, kedvezőbben részletfizetési lehetőség lehet a következménye a be nem fizetett helyi adóknak. Akadt, aki mérgében a községháza előtt tépte szét a kiküldött csekket.
Nemcsak a szolgáltatóktól, hanem a helyi önkormányzatoktól is hozza a csekket minden évben (akár többször is) a postás. Egyes helyi rendeletektől függően iparűzési, kommunális vagy éppen építményadót kell befizetni a hivatalok kasszájába. Akadnak renitensek, akik nem akarnak fizetni: az önkormányzatok végső esetben végrehajtókkal szedetik be a pénzt.


„Kibújásokkal" nem találkoztak

Kezdjük a sort Máriakálnokkal, ahol viszonylag jónak mondható a befizetési morál. Iparűzési-, gépjármű- és kommunálisadó-bevétele van az önkormányzatnak: tavaly mindegyik jócskán kilencven százalék felett realizálódott. Gépjárműadó esetében példáulalig négyszázezer forintnyit kell pótolniuk a mulasztó helyieknek.

Az utóbbi években szándékos „kibújásokkal" nem találkozott az önkormányzat. „Olyan eset azonban előfordult, hogy egy illető nem használta a tehergépkocsiját, s nehezen értette meg, hogy amíg nem vonja ki a forgalomból, addig gépjárműadót kell utána fizetnie" – mondta Széles Sándor polgármester.


Változtatni kellett

– Az egyre romló gazdasági környezetben Darnózselin, Dunaremetén és Kisbodakon a korábbi években az adózási hajlandóság is hanyatló tendenciát mutatott – kezdte dr. Tóth Zoltán körjegyző. – Tavaly változtatásokra volt szükség, ugyanis a közigazgatási hivatal Kisbodakon és Dunaremetén a kommunális, valamint a telekadó kivetésének módját alkotmányba ütközőnek találta. 2009-től a két községben hatályon kívül helyeztük a telekadót, egységesítettük a kommunális adó kivetési szabályait, az adóhiány kiesésének pótlására bevezettük az építményadót. Az adózási morál 2008-ban mindhárom településen nagyot javult, mindössze egy nagyobb „fennakadást" tapasztaltunk: egy vállalkozó akadt Dunaremetén, aki sokat késett az iparűzési adó befizetésével. Kisbodakon egy közel 400 ezres elmaradásra tízhavi részletfizetést biztosítottunk: ezt az illető pontosan teljesítette is – mondta a körjegyző, majd a darnózseli helyzetről beszélt.


– Tavaly itt jókora adóhátralékokkal szembesültünk, melyet többféle módszerrel próbáltunk kezelni. Volt, aki ellen végrehajtási eljárás indult, akadt, akinek lefoglaltuk az autóját, de adtunk részletfizetési kedvezményt is: erre több alkalommal is igény mutatkozott. Egy esetben visszamenőleg is kivetettünk adót egy ingatlancsoport után, amelyet már korábban is fizetési kötelezettség terhelt volna. Akadtak, akik nem akartak, s olyanok is, akik nem tudtak az önkormányzatnak fizetni. Előbbiek esetében végrehajtást kezdeményezünk a jövőben is, ám nagyobb gondot az utóbbiak jelentenek. Olyan esettel is találkoztunk, amikor az illető meghalt, s a hatalmas hagyatéki terhek miatt adókövetelésünket nem tudtuk érvényesíteni.


Hiányzik a kasszából

– Egy extrém eset: akadt adózó, aki a községháza előtt összetépte a neki kiküldött csekket. A kisebb települések esetében egyébként a gazdasági válság közvetve kihat az önkormányzatra is: néhány helybéli vállalkozó kisebb forgalma után alacsonyabb iparűzési adót fizet a hivatal kasszájába, ez a hiány sajnos alapjaiban határozhatja meg a község működését – mondta a körjegyző.

– Egyébként sem rossz adózási morálunkban enyhe javulást érezni – mondta Szokoli Sándor dunakiliti polgármester. – Egy százalék alatti az elmaradás: ennek is döntő hányadát egy már nem itt működő vállalkozás többéves, néhány százezer forintos hátraléka teszi ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állás nélkül, négy gyerekkel otthon

Mosonmagyaróvár - Négy iskoláskorú gyerekét kell eltartania egyedül annak az édesanyának, aki… Tovább olvasom