Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Részegen letörte Szent Miklós kezét és botját

Mosonszentmiklós - Jó heccnek tartotta tettét az a fiatalember, aki hazánk egyetlen egész alakos Szent Miklós-szobrát rongálta meg.

 
Mosonszentmiklós fennállása nyolcadik évszázadát ünnepelte tavaly. Ez alkalomból megszépült a templom előtti Zichy tér, az önkormányzat és a helyi adományozók jóvoltából pedig szobrot emeltek a település névadója tiszteletére.

A rongáló a minap éjszaka letörte a szobor egyik kezét és elvitte a püspök pásztorbotját. A fiút kedden fogták el a rendőrök, tettéért akár 3 év börtönt is kaphat.

A falu védőszentjének kőből faragott szobra, melyet a lébényi Bujtás László művész-tanár készített tavaly a jeles alkalomra, tehát  még egy évig sem díszíthette eredeti fényében Mosonszentmiklós főterét.

A rongálással mintegy 150 ezer forintos kárt okozott az ismeretlen elkövető, ám a falubeliek erkölcsi kára ennél lényegesen nagyobb. A településen érthetően nagy felháborodást váltottak ki a történtek és mindenki csak találgatni tudta, kinek és miért szúrt szemet a püspök szobra. A kérdésre a választ egy 19 éves fiatalember adta meg, akit a rendőrök tegnap fogtak el, majd beismerte, hogy ő ˝csonkította meg˝ Szent Miklós szobrát.

Szent Miklós: A falu védőszentjét Bujtás László faragta ki mészkőből alig egy éve, a közelmúltban egy tizenéves fiatal tette tönkre a szobrot.
Szent Miklós: A falu védőszentjét Bujtás László faragta ki mészkőből alig egy éve, a közelmúltban egy tizenéves fiatal tette tönkre a szobrot.

A rongálásban indított nyomozás során a rendőrök eljutottak az újudvari B. P.-hez, aki megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével. Dr. Csokán Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője a Kisalföldnek elmondta: a fiatalember kihallgatása során elismerte tettét, ám arra elfogadható magyarázatot nem tudott adni. Csupán azzal indokolta, hogy az elfogyasztott alkohol miatt érezte magát bátrabbnak, a történteket jó heccnek és szórakozásnak tartotta. A fiatalember egyik mosonszentmiklósi barátjához ment aznap este egy kisebb összejövetelre. A lakásban iszogattak, majd később az egyik helyi kocsmában folytatták mindezt. Késő este indultak vissza egyikük lakására, amikor útba esett a Zichy tér.

A többiek már előbbre jártak, amikor B. P. megállt a cipőfűzőjét bekötni. Ekkor vette észre a téren álló műalkotást és ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy közelebbről is megnézze. Elmondása szerint úgy érezte, hogy mozog a szobor kezében a pásztorbot, ezért megpróbálta kihúzni azt, ám az egész kézfej letört. A fiatalember ezután társai után sietett, kezében a pásztorbottal és új szerzeményével dicsekedett. A többiek azonban nem tartották ezt olyan jó mókának és mondták neki, hogy azonnal vigye vissza a botot. A fiatalember ˝zsákmányát˝ így eldobta a fűbe, amit később a helybeliek meg is találtak ott.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság rongálás bűntett gyanújával indított eljárást B. P. ellen, s mivel a fiatalember kulturális javakban tett kárt, akár 3 éves szabadságvesztésre is számíthat.

Letöltendő börtön a szobor rongálásáért.  Letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki még 2006 telén rongálta meg Mosonmagyaróváron a Magyar utcai Habsburg-szobrot. Az elkövető Frigyes főherceg bronz sétapálcáját törte le. Az esetet rögzítették a területen felszerelt térfigyelő kamerák, ennek alapján sikerült azonosítani az elkövetőt. A 20 éves fiatalembert a bíróság rongálás miatt jogerősen 3 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte, minden kedvezmény kizárásával.

Érdeklődésünkre Bedő Csaba polgármester elmondta: augusztus 9-én, felállítása első évfordulóján szeretnék újraszentelni Szent Miklós ma még csonka szobrát.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Magyarka1 2009. július 28. 12:29
  „MODERÁLATLAN MODERÁTOR”
 • 26. RickCartman 2009. július 24. 09:35
  „minek idekeverni a turult?arra mai napig sincs érvényes építési engedélye senkinek!ez más, rongálás,szemét dolog, de ha követitek majd az eseményeket, meg fogja úszni az elkövető, mint mindig(fiatalkorú, majd megjavul, bocsánatot kér, apu esetleg fizet valamennyit, oszt jónapot).Szép itt a kommentelők "igazságosztása", és igaz is nagyon, de a valóság egy ejnye-bejnye lesz, vagy annyi sem”
 • 25. CsabaKiraly 2009. július 24. 01:33
  „kivagyoken, szerintem a borton jobb megoldas. Plane amikor a kozos zuhanyozasra gondolok es kisbaratom elejti a szappant. Buntettet buntetni kell, a legszigorubb modon. Csak igy tanul HA nem teljesen moron.”
 • 24. Alajos 2009. július 23. 22:30
  „Ha a Turul-madár ügyét nem húznák hónapokig-évekig (sok más hasonló üggyel együtt), hanem az itéletet csupa nagybetűvel, teljes névvel másnap minden újság leközölné, a rádió-tv mondaná-mutatná naponta hússzor (úgy minden reklám elején!), valószínű elérné a magas tudású kollégák szintjét is, hogy na, a szobrokat nem! És ezt folytatni kellene addig, amíg csak egy vállalkozó is akad széles e hazában...
  De nálunk a média hallgat, hallgat, hallgat, .......”
 • 23. 13.István 2009. július 23. 19:43
  „moderálva off”
 • 22. Magyarka1 2009. július 23. 16:37
  „moderálva off”
 • 21. belzebub 2009. július 23. 11:36
  „moderálva”
 • 20. Becsület 2009. július 23. 07:27
  „Jó reggelt!
  Hülye gyerekek mindig voltak és lesznek is sajnos! Buzog bennük az én megmutatom (milyen hülye vagyok!) a haveroknak. Remélem, hogy a teljes költséget kiróják rá és nem közpénzen lesz helyreállítva!!??. Ha még úgymond taknyos kölök, akkor pedig a szülei pénztárcáját kell e tekintetben igénybe venni!!!! Legyen már vége a Róbert bácsi módszernek! Valaki kárt okoz másnak, az fizesse meg! Ha nincs pénze, közmunkán teremtse elő!”
 • 19. Muaddib 2009. július 22. 23:14
  „Mikor Óváron, a Magyar utcán a Főherceg szobrot felavatták már akkor az volt a megérzésem, hogy ez nem lesz sokáig épp állapotban.
  Pedig nekem tetszik, de hát vannak, akik másra nem képesek csak kárt tenni dolgokban.”
 • 18. FűzfaVessző 2009. július 22. 21:39
  „Megrongálták a tótkomlósi Szent István-szobrot , letörték az országalmáról a keresztet.Ez az újabb eset sajnos egy tendenciát mutat, ez igen elkeserítő.Olyan emberek az elkövetők akik életükben nem alkottak semmit( nem is fognak).Elkeserítő, hogy a hozzászólók között akad aki felmenti az elkövetőket.
  F.V.”
 • 17. rivotril2mg 2009. július 22. 20:31
  „moderálva”
 • 16. price 2009. július 22. 20:05
  „Ja és szerintem a Részegen szót le lehetne törölni a cikk címéből. Hisz semmire sem mentség :)”
 • 15. Primax 2009. július 22. 19:57
  „1.) Fizesse ki a javítást !
  2.) A javítási összeg háromszorosával pedig "támogassa meg" az önkormányzati kasszát !
  Ennyi, talán elmegy a kedve a folytatástól.
  És ezután az ilyesmit tervezgető többiek is mérlegelhetnek majd, mielőtt elindul a kezük/lábuk...
  Tudom, "jogilag" nem ilyen egyszerű, de - meggyőződésem szerint - ennek lenne visszatartó ereje.
  Valószínűleg.”
 • 14. invektus 2009. július 22. 19:47
  „én azon csodálkozom hogy 20 éves fiatalember volt :( az én édesanyám és az édesapám 20 évessen házasodtak de eszük ágába se volt hogy gyerekes dolgokat vigyenek végbe .
  de sajnos én ugy látom a mai fiatalságot hogy nönek mint a gomba az ÉSZ meg szükül :(”
 • 13. MTT 2009. július 22. 18:58
  „10, -nek: Ön mit tenne vele, ill. ellene, hogy ilyen ne fordulhasson elő? Kíváncsi vagyok rá. Csatlakozom az előttem szólókhoz, igenis el kéne verni a kezeit, és ez a legkevesebb...”
 • 12. belzebub 2009. július 22. 18:00
  „Szerintem a tetteket az"érték és a kár" okozása viszonyában kell megállapítani az illetékesnek. A többi csak mellébeszélés, óhaj, kéjvágy!”
 • 11. price 2009. július 22. 17:47
  „Nem általánosítanék, de a munkámból adódóan volt dolgom részeg(!?!) fiatalokkal. Teljesen kivetkőznek magukból, mintha Achilles-i erővel bírnának. Mikor isznak "hatalmas" emberek, ha felelősségre vonják őket hivatalból, akkor pedig írtó picire összemennek.
  Ő letörte egy kultúrális szobor karját, az állam meg letöri az Ő szarvát. Ennyi.
  Ebből viszont tutira tanulni fog.”
 • 10. belzebub 2009. július 22. 17:43
  „moderálva”
 • 9. At!svagyok 2009. július 22. 16:59
  „Szent Miklós szobrának rongálása -> 3 éves szabadságvesztés : elkövetés indoka egy hecc
  Magyar utcai Habsburg-szobor rongálása -> 3 hónap letöltendő szabadságvesztés : mivel az elkövető a bronz sétapálcára ment rá, gondolom az indok egyértelmű.
  Vajon a nemzetisége is nyilvánosságra kerül?

  Mindegyiknek a szobor a javíttatásának a költségét megfizettetném az elkövetőknek, valamint kötlezném Őket, hogy 1 évig az említett műemlékek környékét tartsák rendben, különösen odafigyelve azok épségére. Amennyiben ez nem menne nekik, vagy a büntetés leteltével ismét elkövetnék az esetet, akkor adnám a 3 év letöltendőt. És akkor nemzetiségre és emberi jogokra való tekintetben is korrekt lenne az ítélet, az elkövetők pedig tanulnának az esetből.”
 • 8. alal 2009. július 22. 16:53
  „Ilyen ember csak az akoltól nagyúr.Akkor is legyen nagy ha fizetni kell a tettéért!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ökopark lesz első tábori élményük

Dunasziget - Az Életrevaló Gyermekmisszió jóvoltából a dunaszigeti ökoparkban árva és hátrányos… Tovább olvasom