Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Rés a matrica-ellenőrző rendszeren

Autópálya - Az autópálya-kezelő kamerás ellenőrző rendszere valóban nem érzékeli, ha valaki alacsonyabb kategóriájú – olcsóbb – matricát vásárol járművére. A sztráda kezelője szerint azonban egyelőre nincs is szükség a rendszer – rendkívül költséges – megváltoztatására, mert nem találkoztak még a bliccelés e formájával.
Az elmúlt napokban felröppent sajtóinformációk szerint rés van az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) kamerás ellenőrző rendszerén. Nem tesz ugyanis különbséget a motorkerékpárok, személyautók és teherjárművek között.

A rendszer csupán azt ellenőrzi, hogy a jármű rendszámához tartozik-e bármilyen érvényes matrica. A társaság adatbázisában az úthasználók személyes adatainak védelme érdekében az egyes rendszámokhoz tartozó járművek kategóriabesorolását nem tartják nyilván.

Ahhoz, hogy a visszaélésre fény derüljön, az autópálya-társaságnak a belügyi adatbázisokból kellene lekérnie a járművek adatait. Ilyen módon a sztrádadíj felét spórolhatják meg például azok a személyautóval közlekedők, akik mobiltelefonon négy napra érvényes motorkerékpáros-matricát vásárolnak kocsijuk rendszámára. Ezt a virtuális címkét szeptember 30-ig lehet megvásárolni, ára pedig éppen fele a D1-es kategóriának. Ennél sokkal többet spórolhat meg az, aki kamionjára vált ilyen vagy személyautóra érvényes bérletet.

Csak megállításnál bukhatnak le

A bliccelés e formáját választók csak akkor bukhatnak le, ha az autópálya-kezelő mobil ellenőrző csoportjai megállítják a sztrádán. A 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik számára díjkötelessé tett főútvonalakon viszont már nem működik ez a módszer. Ebben az esetben ugyanis az autópálya-kezelő ellenőrző kamerái előtt elhaladó összes jármű adatait kénytelenek lekérni ahhoz, hogy ki tudják szűrni a bliccelőket.

Az ellenőrzésnek ezt a hiányosságát az autópálya-kezelő is ismeri, ám szerintük eddig nem volt indokolt emiatt a rendszert megváltoztatni. Winkler-Virág András, az ÁAK szóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: világszerte számos fajta ellenőrzési módszert használnak az autópályák kezelői. Ezek kidolgozásánál azonban sosem azt veszik alapul, hogy százszázalékos-e az ellenőrzés.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a rendszer tud-e megfelelő választ adni azokra a tendenciákra, amik a bliccelőket jellemzik. A felmerülő módszerekre kell hatékony megoldást találni. A bliccelésnek ezzel a formájával a megállításos, illetve a mobil csoportos ellenőrzések során még nem találkoztak, azért eddig nem is tettek semmit a rendszer megváltoztatása érdekében. Minden egyes rendszámhoz tartozó jármű adatainak lekérdezése ugyanis rendkívül drága, és amíg a bliccelési ráta ezt nem indokolja, nem is vezetik be.

Ha szükséges, intézkednek

Mindezek ellenére a társaság felkészült arra is, hogy ha szükséges, a főutakon alkalmazott ellenőrzési rendszert az autópályákra is kiterjessze. A tereléses és mobil csoportos ellenőrzésekkel folyamatosan figyelik a bliccelési szokásokat és amint találkoznak ezzel problémával, azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.
A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a más kategóriára vonatkozó – olcsóbb – matricát vásárlók éppúgy bliccelőnek minősülnek, mint azok, akik egyáltalán nem vesznek vignettát. Így ez is pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Winkler-Virág András kiemelte továbbá, hogy Magyarországon mérik Európa egyik legalacsonyabb bliccelési rátáját az autópályákon. Az úthasználóknak alig három százaléka közlekedik matrica nélkül a hazai sztrádákon.


Lezárták a csomópontot
Az M1-es autópálya Lébény és Mosonmagyaróvár közti szakaszán, a Hegyeshalom felé vezető oldalon zajló felújítási munkálatok miatt lezárták a mosonmagyaróvári csomópont kijáratát, ezért a Lajta-parti városba tartó autósoknak már Lébénynél le kell hajtaniuk a pályáról. A munkálatok előrehaladtával mától a csomópont bejáratát is lezárták. Így a Hegyeshalom felé vezető oldalon nem lehet le- és felhajtani a sztrádára. A lezárás előreláthatólag a jövő hét közepéig tart.Ellenőrzés: A mobil csoportok kiszűrik a bliccelőket. A vétkes sofőrnek pedig a pótdíjat is ki kell fizetnie.


Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljátszotta a zsákmányt

Jánossomorja - Nyerőgépeken eljátszott pénzét akarta pótolni az a férfi, aki egy éjszaka alatt két… Tovább olvasom