Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Repülők a Szigetközben

A közelmúltban készült el és a hétvégén adják át hivatalosan a Szigetközi Sportrepülő Egyesület fel- és leszállópályáját Halászin.


A jelenleg tizennyolc tagot számláló közhasznú szervezet a repülés népszerűsítését tűzte ki célul. Elsődleges szándékuk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék – tudtuk meg Pakucs György elnöktől, aki, mint mondja, már gyermekkora óta a repülés megszállottja.

– Sok, a repülést szerető ember él a környéken, akik személyesen korábban nem ismerték egymást. Mindenki más-más egyesület tagja volt, máshol hódolt a szenvedélyének – mondta el portálunknak Pakucs György, a Szigetközi Sportrepülő Egyesület elnöke. – Emellett sokáig gyakorlatilag Abda volt az a vonal, ameddig szabadon el lehetett repülni bármiféle engedély nélkül a határszakasz miatt. Így csupán az elmúlt években nyílt lehetőség arra, hogy bárki felülről is megcsodálja, megismerje a Szigetközt. Sokaknak teljesen új, ismeretlen terület ez.

Pakucs György ultrakönnyű sportrepülője már a halászi kifutópályán landolhat.
Pakucs György ultrakönnyű sportrepülője már a halászi kifutópályán landolhat.

– Ma már nem kizárólag a leggazdagabb réteg kiváltsága ez a hobbi, az egyesületet is éppen azért hoztuk létre, hogy a tagok számára elérhetővé tegyük a repülést. Ehhez már rendelkezésre áll egy TL–2000 Sting Carbon típusú ultrakönnyű sportrepülőgép. Ez a mintegy 70 ezer eurót érő gép kifejezetten sportcélokra kifejlesztett, 270 kilogramm súlyú, de az össztömege – utasokkal és üzemanyaggal együtt is – nem haladja meg a 470 kilogrammot. Az egyesület több tagja is önállóan repül már, de vannak, akik csak azért csatlakoztak, hogy közel lehessenek a repülőgépekhez. Elhatároztuk, hogy lehetővé fogjuk tenni az elérhető árú repülést a Szigetközben, közhasznú tevékenységünk keretein belül pedig a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek ingyenes repülést biztosítunk.

Elhatároztuk,  lehetővé fogjuk tenni az elérhető árú repülést a Szigetközben,  a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek pedig  ingyenes repülést biztosítunk – tudatta Pakucs György.
– Amikor elhatároztam, hogy repülni szeretnék, az első pillanattól kezdve tudtam, hogy saját füves fel- és leszállóhelyre lesz szükségünk. Nem járható út, hogy minden alkalommal, amikor fel szeretnénk szállni, kétszáz kilométert autózzunk. A repülést rendszeresen gyakorolni kell, ezért szerettem volna biztosítani a magam és társaim számára a biztonságos, jó minőségű fel- és leszállópályát. Erre Halászin nyílt lehetőség, amihez a helyi önkormányzat is hozzájárulását adta. A 700 méter hosszú és 34 méter széles területet az elmúlt hónapok során az egyesület tagjai közösen alkalmassá tették az ultrakönnyű repülők fel- és leszállásához, a gép számára megfelelő hangárt és irányítótornyot is építettünk. Ennek hivatalos átadása és felszentelése szombaton lesz egy egész napos sportrepülőgép-találkozó keretében.

Olvasóink írták

 • 8. PakucsGyörgy 2010. július 19. 16:27
  „Tisztelt Szerkesztőség, Olvasók és Hozzászólók!

  Először is szeretném megköszönni a T. Szerkesztőségnek a korrekt és tényszerű cikket és természetesen a korábbi jó cikkeket melyeket rólunk írtak. Köszönöm a Hozzászólóknak is a véleményüket attól függetlenül, hogy az segítő szándékú vagy kritikus. Néhány információt írnék le mely talán segíti a megítélésünket. 16 éves voltam amikor jelentkeztem Kecskeméten a repülőorvosi vizsgálatra, hogy repülni szeretnék. 23 évet kellett várnom ahhoz, hogy a saját gépemmel repülhessek. Ez alatt az idő alatt azonban nagyon sokat dolgoztam mint Kőműves Mester. Mégis amikor a géppel (aminek az árát én kerestem meg, nem ajándékba kaptam vagy az Állam vette nekem) repültem, arra gondoltam, hogy ezt a csodálatos érzést nem sajátíthatom ki magamnak és kötelességemnek éreztem, hogy a repülni vágyókat hozzásegítsem a repüléshez, méghozzá bárki számára elérhető árakon. Ezért hoztam létre a Szigetközi Sportrepülő Egyesületet, melyről az egyik hozzászóló azt írta: " Pilótakörökben csak a sportrepülés vadhajtásaként emlegetik " . Az egyik " Öreg Pilóta " akinek annyi repült órája van vitorlázó géppel, sárkánnyal, sportrepülőgéppel mint egy középkorú utasszállítógép kapitányának a következőket írta nekem: "A Te Szigetközi sportegyesületed az egyik legígéretesebb próbálkozás. Igazi VIRÁG a magyar sportrepülés romjain." Ő és sokan mások, akiknek a repülés az életük és szeretik és tesznek is a magyar sportrepülésért, biztattak engem és szakmailag támogattak is, segítették a munkám. Mindent megpróbáltam megtenni a lehető legnagyobb biztonságért. A legjobb gépet vettem meg amit tudtam, próbáltam mindent megtenni azért, hogy a nálunk repülő emberek ne csak pilóta igazolványt tudjanak felmutatni, hanem akkor repülhessenek amikor akarnak. Ennek ellenére hibáztunk, belátom és levonom a megfelelő konzekvenciákat. Boldog vagyok, hogy ezt a balesetet könnyebb sérülésekkel vészelték át az érintettek. Az anyagi károm jelentős, de a legnagyobb vesztes sajnos mégsem én vagyok hanem a helyi repülni vágyók, azok akik örültek az országban is egyedülálló lehetőségnek és tudják, hogy sem anyagilag sem morálisan nem lehet gyors ütemben újjá építeni az Egyesületet, bár ez lenne a túlélés záloga. A következő napokban el fog dőlni, hogy mi lesz a sorsa a Szigetközi Sportrepülésnek, ha van létjogosultsága és a repülést igazán szerető emberek akarják létezni fog, velem vagy nélkülem, az lényegtelen... Pakucs György”
 • 7. Luighi 2010. július 08. 23:04
  „Egy ilyen kezdeményezéshez tényleg csak gratulálni lehet! És köszönjük az invitálást! Nem kell hogy rengetegen legyünk, elég ha a téma szerelmesei ott lesznek :-D

  Az irkafirkáló trollok meg másszanak szépen vissza az állatkerti kerítésen, ahol átjöttek!”
 • 6. invektus 2010. július 08. 18:59
  „:P”
 • 5. cseri83 2010. július 08. 18:52
  „A hozzászólások 50%- a megint rosszindulatú!!! Köszönjük a Magyar mentalitást!!!
  Gratulálok az ötlethez, és sikeres landolást kívánok!”
 • 4. pidali 2010. július 08. 15:16
  „vigyázat,golyva veszély!!!!!!!!”
 • 3. www0325 2010. július 08. 12:55
  „1:
  Kár hogy ez a mondat lemaradt a cikkből! Megnéztem a honlapot, egész jó hétvégi programnak ígérkezik! Köszönjük a meghívást!”
 • 2. janika 2010. július 08. 12:48
  „Ez sem fog fenn maradni, az biztos! Igaz itt még nem volt repülő szerencsétlenség, tehát majd lesz!”
 • 1. bela001 2010. július 08. 12:33
  „Melyre várunk minden érdeklődőt, színes programokkal.
  További infó: www.szigetkozirepules.hu”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6. mosonmagyaróvári országos gördeszkaverseny

Idén július 10-én szombaton rendezik meg a 6. Mosonmagyaróvári Országos Gördeszkaverseny. A helyszín… Tovább olvasom