Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Rendszeres segély csak közmunkáért jár

Mosonmagyaróvár - Márciustól csak azok kaphatnak rendszeres szociális segélyt Mosonmagyaróváron, akik – amennyiben felkínálják számukra – harminc nap közmunkát vállalnak. A közmunkások a városüzemeltető kft.-nél kapnak majd feladatokat.

Rendszeres szociális segélyt az egészségkárosodottak, munkanélküliek vagy támogatott álláskeresők kaphatnak, feltéve, ha saját, illetve családjuk megélhetése más módon nem biztosított. A szociális ellátásokról szóló törvény azonban a segély feltételeként szabja azt is, hogy a munka nélküli személy vállalja a beilleszkedést segítő programban való részvételt. A mosonmagyaróvári önkormányzat eddig nem alkalmazta ezt a kitételt, csupán a rászorultság jogosságát, az igénylő és családja jövedelmi, vagyoni helyzetét vizsgálta. Most azonban változtattak ezen és márciustól közmunkaprogramot indítanak a rendszeres szociális segélyben részesülőknek.

Dr. Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: jelenleg összesen 183 rászorult igényel és kap rendszeres szociális segélyt a városban. Számukra fogják felajánlani a foglalkoztatási programot. Ennek keretében az érintetteknek legalább harminc nap közmunkát kell teljesíteniük. Ez a feltétele annak, hogy megkapják a segélyüket. A felajánlott munkát kötelesek elfogadni, ha az a szakképzettségüknek, iskolai végzettségüknek vagy annál eggyel alacsonyabb végzettségnek megfelel. Azonos az általuk utoljára legalább fél évig betöltött munkakör képzettségi szintjével, és a várható havi kereset eléri  a mindenkori kötelező munkabér összegét. Amennyiben nem vállalják a felajánlott munkát, vagy nem teljesítik a szükséges harminc napot, úgy nem részesülhetnek tovább a segélyben.

Az önkormányzat a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel közösen szervezi a közmunkaprogramot. Az ebben részt vevők feladata lesz többek közt a sárfelhordás letakarítása az utakról,  parkolókból. A folyómedrek és hidak környékének tisztán tartása, szemétszedés, köztéri kukák ürítése, parkok rendben tartása és sétányok söprése. Az önkormányzat ettől az intézkedéstől a rendszeres segélyen élők munkaerő-piaci helyzetének javítását várja.  

Olvasóink írták

 • 4. Cseter János 2008. március 04. 13:38
  „No és lesz ott is szakszervezet? Lesz ott is a "munkahely" fagalmába tartozó ellátása a munkásoknak? Vagy már megszota a magyar a cseléd, jobbágy, zsellér megszólításokat? Vagy közmunkás úr lessz belőle? E rendszer vezetése képtelen noirmális munkahely teremtésére.Igaz nem is követeli meg senki a feltételeit.”
 • 3. hurrá 2008. február 28. 22:03
  „Helyes, tessék csak dolgozni!
  remélem, lesz cikk fél év múlva is, hogy hányan vállalták a közmunkát!”
 • 2. zenelady 2008. február 27. 17:32
  „Látszik, hogy nem él a valós életben kedves Zsolt. Az anyukám pl. pajzsmiriggyel lerobbant, eltörte a kezét, teljesen felborult az egészségi állapota, de nem lett lerokkantosítva. nehezen tud még mozogni is. DE 12 órás folyamatos műszakban kell neki visszamenni fizikai munkát végezni, és ha nem fogja bírni, kirúgják. Mivel 53 éves, hova megy dolgozni, mit fog tudni még csináni? Nyugdíjt még nem kap, menjen ő is közmunkára? Még jó, hogy nem ilyen fia van...”
 • 1. Zsolt1 2008. február 27. 10:53
  „Van aki akar dolgozi, az talál munkahelyet. De van aki csak lóg és segélyért jár. Az igen is dolgozzon meg a ségélyért, lehet takarítani a városba. Télen havat lapátolni, nem kifogás hogy nincs csizma, azt a legkönnyebb mondani, tavassztól- öszig virágültetés gondozás. Van mit csinálni a városba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb multik növelik a versenyt

Mosonmagyaróvár - A Királyhidai úton egy-két hét múlva nyit – az országban az elsők között… Tovább olvasom