Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rendőrkézen a sorozatbetörők - mindent vittek, ami elfért a biciklin

Több hónapon keresztül borzolta a Mosonmagyaróváron és a környékbeli településeken élők kedélyeit az a betörőpáros, akiket a minap fogott el a rendőrség.

Az elkövetők melléképületek kifosztására specializálódtak és szinte mindent vittek, ami mozdítható volt. Az elkövetők számlájára csaknem száz ilyen bűncselekmény írható, az okozott kár több millió forint.

– A melléképület-betörések az év első hónapjaiban kezdődtek, április elejére már körvonalazódott a rendőrség előtt, hogy vélhetően ugyanazon elkövetők állhatnak a sorozat-bűncselekmények mögött – tudatta dr. Csokán Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője. 


A gyanúsítottak lakásán csaknem kétszáz bűnjelet foglaltak le a rendőrök – mutatja dr. Csokán Csaba kapitányságvezető.
A gyanúsítottak lakásán csaknem kétszáz bűnjelet foglaltak le a rendőrök – mutatja dr. Csokán Csaba kapitányságvezető.


Az elkövetők eleinte csak nyitott udvarokra, illetve melléképületekbe mentek be, majd egyre többször feszítették fel, nyomták be a zárt ajtókat is. Nem mondható, hogy nagyon válogatósak lettek volna a tettesek, hiszen szinte mindent vittek, ami mozdítható volt, illetve amit könnyen el tudtak szállítani. A nyomokból látszott ugyanis, hogy a betörők nem az egyszerű közlekedési útvonalakon közelítették meg a helyszíneket, hanem hátsó földutakon, ráadásul gyalogosan és kerékpárral. A kiszemelt melléképületekből vittek el motoros fűrészeket, kaszákat, fúrókat, különféle szerszámgépeket, tartós élelmiszereket, de még fagyasztott húst is loptak, sőt, sok helyen a kábeleket levágták a hűtőgépekről.

Az elmúlt hónapokban a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság szinte teljes személyi állománya részt vett a sorozatbetörők felderítésében.

Többször a szomszédos kapitányságról és a megyei főkapitányságról is érkeztek kollégák,  technikai eszközök az ügy felgöngyölítése érdekében. A rendőrök folyamatos elemző-értékelő munkát folytattak, hogy valamiféle logikai rendszert találjanak a bűncselekmények között. Az adatokból már az elején látszott, hogy nagy valószínűséggel helyi illetőségű tettesekről lehet szó. Az alezredes hangsúlyozta: a nyomozás és az akciók célja elsősorban nem a tettesek ˝elijesztése˝ és így a bűncselekmény-sorozat megszakítása, hanem az elkövetők felderítése volt.

A rendőrök feltételezése végül beigazolódott, hiszen a minap elfogták azt a két mosonmagyaróvári férfit, akik a gyanú szerint elkövették ezeket a bűncselekményeket. A 23 éves B. Csaba és a 36 éves M. János előzetes letartóztatását már el is rendelte a bíróság. B. Csabát egyébként hasonló ügyek miatt áprilisban elítélte a bíróság jogerősen 2 év 4 hónap börtönre, aminek letöltését július 5-én kellett volna megkezdenie. Társa ugyancsak ismert a hatóságok előtt, a férfi éppen felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll. Ellenük üzletszerűen elkövetett lopás gyanújával indult eljárás.

Volt, ahonnan talicskát vagy kézikocsit is loptak, azzal szállították el a zsákmányt, többször pedig még az extrém viharos időjárás sem tántorította el őket.

Az alezredes elmondta: az elkövetők rendkívül óvatosak voltak, amint arra utaló jelet észleltek, hogy észrevették a mozgásukat, azonnal kereket oldottak. Néhány házat többször is meglátogattak, ahol több értékes holmit találtak, ám egyszerre nem tudták elszállítani a kerékpárral. Volt, ahonnan talicskát vagy kézikocsit is loptak, azzal szállították el a zsákmányt, többször pedig még az extrém viharos időjárás sem tántorította el őket. Egy alkalommal két nagyobb értékű robogót loptak, majd azzal mentek a kiszemelt házakhoz. A járműveket viszont némileg átalakították az „álcázáshoz", összetörték rajtuk a világítóberendezéseket, nehogy a sötétben észrevegyék őket. Néhány alkalom után aztán vélhetően rájöttek, hogy kockázatos lehet, ha meghallják a motorhangot, így visszatértek a jól bevált biciklihez. Az addigra már lényegesen ˝leharcolt˝ robogókat pedig egyszerűen elrejtették egy elhagyatott helyen a bokrok alá. Több esetben tettek így a zsákmánnyal is, amit nem tudtak egyszerre elszállítani, azt a falu határában a fák között ˝pihentették˝.

A két férfi igyekezett a zsákmányon minél előbb túladni, a rendőrség talált arra utaló jeleket, hogy a kisgépeket, szerszámokat a gyanúsítottak darabokra szedték, majd fémhulladékként értékesítették. A házkutatás során azonban a nyomozók csaknem kétszáz bűnjelet foglaltak le, amik betörésekből származnak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Szilágyi_Zsolt 2010. június 30. 09:51
  „A leírtak alapján van egy olyan érzésem, hogy ezek az intelligens alakok sem az MTA levelező tagjai voltak.”
 • 20. janika 2010. június 30. 05:45
  „Tehát a véletlen jó sokára, de azért besegített a rendőri munkába. Vajon szegény rendőreink mennyit szenvedhettek a felderítés hosszú ideje alatt. Nem mis beszélve a viszontagságos időjárásnak kitéve. Vajon kaptak közben valami védőitalt? Biztatást, hogy ne csüggedjenek, hisz hamarosan eljön a nyugdíjas koruk is?”
 • 19. deadcode 2010. június 30. 01:17
  „gépeket szét szedték,zsinórokat levágták,jól fizetik a rezet, de hogy a robogó lámpáját le kellett törni hogy ne világítson xD az mindent visz, Há gazsi nem vót gomb amivel lekapcsújjam,devla vigye el a gyomrát”
 • 18. RickCartman 2010. június 29. 23:31
  „értem én az emberi jogokat, ismerem a törvényeket, de attól még gondolhatom, és mondhatom azt, hogy nem jól van ez így,
  jó olvasni a15. hozzászólást, legalább nem a rendőröket gyalázza, mint az üldözéses hír kommentelői”
 • 17. Szisza17 2010. június 29. 22:29
  „Tiszta nem normális az ilyen ember! Nem volt neki elég egyszer börtönbe! most miesz a 4 gyerekkel és a feleségével? Mit fog tenni mert ki nem engedik az biztos! Hát mind a ketten büntetett előéletűek:S Tiszta szánalom az ilyen”
 • 16. Lone_wolf.. 2010. június 29. 22:10
  „Az 1998 évi IV. a személy és vagyonőrnek felhatalmazást ad ( de ez minden állampolgár joga is ) a bűncslekmény elkövetésén tetten ért személyt elfogja.Ebben az esetben a személy és vagyonőr nem követi el a" személyi szabadság megsértése" bűncselekményt.Ha viszont az elfogott személy nem követ el bűncselekményt az elfogás pillanatában (pl a szabálysértési érték alatt lop) akkor viszont igen.”
 • 15. Gonoszkodó 2010. június 29. 21:45
  „A fagyasztott vadhúst tőlünk vitték el . Meg a márkás csavarbehajtómat is :( . De most megvannak , és remélem elnyerik a büntetésüket , és sajnos nem azzal okoztak kárt amit elvittek , hanem hogy kimaradt egy munkanap emiatt , új ajtókat vásárolni , vasalatokat beszerezni , stb . ....

  Köszönjük a RENDŐRSÉG MUNKÁJÁT IS !!!!!!!”
 • 14. tati 2010. június 29. 21:44
  „Gratula a rendőröknek,na,ezt jól csinálták!
  remélem előkerül párcucc és visszakerül a tulajdonosaikhoz,én sajna nem voltam ilyen szerencsés.”
 • 13. invektus 2010. június 29. 21:15
  „12 :) Jólbeszélsz
  de hát van egy faramuszi törvényünk és nézzen utánna
  miszerint biztonsági őr vagy a metro aluljáro vagy a busz ellenőr nem tarthat ott amig ki hivják a rendőrséget
  valoszinű hogy ha jó marcona ember a bisztonsági őr és a rendőrők kb 20 perc mulva érkeznek ki
  engem :):)
  őrizetbe vehetnek mert blicceltem és a tömegkőzlekedési vállalat is megbüntethet
  :)
  DE VAN EGY KISKAPU !!!!!!!
  EZ PEDIG AZ EMBERI JOGOK MEGSÉRTÉSE
  ÉS A SZABADSÁGHOZ VALÓ JOG

  érdemes elgondolkozni
  :)”
 • 12. RickCartman 2010. június 29. 19:36
  „miért a monogram? miért szégyenlősködünk? többszörös visszaesőkről van szó, nem "véletlenül" megtévedt, ártatlan báránykákról! teljes neveket akarunk, és nyilvánosságot, hadd tudja meg a környezetük is, kiktől kell óvakodnunk! (tudom, a jelenlegi törvények, de hát mire való egy kétharmados országgyűlés, ha még ezt sem tudja megváltoztatni két perc alatt?)”
 • 11. reszegenisjozan 2010. június 29. 16:09
  „Ne bántsátok szegény moderátort!!!
  Neki ez a dolga: gondolkodás nélkül moderálni, amikor bizonyos szavak, utalások megjelennek.
  Nincsenek ők annyira megfizetve és megbecsülve a munkaadó által, hogy még minket is elviseljenek... :)))”
 • 10. Jandex 2010. június 29. 12:50
  „Még jó,hogy nem volt kamionjuk!
  Egy csapás kellene ezeknek,nem három!:)))/villám(gyors)csapás)”
 • 9. LoTTo(TM) 2010. június 29. 12:39
  „Beex ott a pont :D
  szó szerint 3 csapás :D”
 • 8. kicsi_lany 2010. június 29. 11:15
  „8. Túrabakancs 2010.06.29. 11:14

  Maradjunk amelett, hogy az ilyeneket fejvesztés terhe mellett engedném csak "távozni"! Még a végén gyünnének segíjér, meg rokkantnyugdíjér...”
 • 7. Beex 2010. június 29. 10:40
  „Ma elkapják, de holnap már kint van.. és több száz embernek okoznak kárt, és vele félelmet, mert semmit sem ér a tulajdon, ha bárki elviheti komolyabb bűntetés nélkül..
  <moderálva>”
 • 6. accelerator 2010. június 29. 10:38
  „Ezek vérprofik voltak! :)”
 • 5. kicsi_lany 2010. június 29. 10:27
  „ja, sokan! és szívják a vérünket!”
 • 4. mr_akkush 2010. június 29. 10:24
  „A társadalomba nem valóak az ilyen elemek.
  Örülök, hogy elkapták őket, de még sokan vannak!”
 • 3. kakukk11 2010. június 29. 10:17
  „Lényeg, hogy megvannak, Gratula!”
 • 2. Beex 2010. június 29. 09:49
  „moderálva”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos sérülések családon belüli viták miatt

Két alkalommal is súlyos sérülésekhez vezetett a családon belüli nézeteltérés Mosonmagyaróváron és a… Tovább olvasom