Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Rendet vágnának a belvárosi káoszban

Fizetőssé tették a parkolást a magyaróvári belváros több, díszburkolattal ellátott utcájában. Ez első lépése az önkormányzatnak, hogy kiszorítsák az autókat a történelmi belvárosból. Ugyancsak fizetős lett a várakozás a Terv utcai garázssoron.
A magyaróvári belváros forgalmának szabályozása már hosszú ideje várat magára. Igazán jó megoldást nehéz találni, hiszen sok érdeksérelemmel jár bármiféle korlátozás. Talán idáig ezért sem tett radikális lépéseket egyetlen városvezetés sem. Most azonban úgy tűnik, a polgármester eltökélt abban, hogy „rendet tegyen" a történelmi belvárosban. Ennek első lépéseként szavaztak most a képviselők e zónákban a parkolás fizetőssé tételéről. Árvay István azt ígérte: a következő lépésben felülvizsgálják a behajtási engedélyek kiadását, majd valamilyen technikai megoldást találnak arra, hogy valóban csak az arra jogosultak mehessenek be autóval a belvárosi utcákba.

A történelmi belvárosban, a Templom utcában, a Kötélgyártó utcában lévő udvarban, a Linhardt utcában jelenleg behajtási engedéllyel korlátozott forgalom lehetséges. A városháza szakembereinek felmérése szerint az autósok a behajtási engedélyt parkolási bérletnek gondolják és járműveiket a korlátozott forgalmú övezetben hagyják órákra, napokra. Szabályozott parkolás híján összevissza, gyakran a forgalmat zavarva várakoznak a kocsik.

A most elfogadott módosítás nyomán, a jelenlegi behajtásiengedély-rendszert meghagyva, a Templom utcában az út menetirány szerinti bal oldalon Megállni tilos! táblákat helyeznek ki. A jobb oldalon huszonkét, a Kötélgyártó utcai udvarban negyven, illetve a Linhardt utcában hét fizetőparkolót alakítanak ki, kiemelt zónaként. Itt 360 forint az óránkénti parkolás. A városvezetés szerint az ott lakókat nem érintené a kiemelt zóna, hiszen a rendelet értelmében ők a jelenlegi lakossági bérlet árán – ami 75 órányi parkolási díj a legalacsonyabb díjzónában – juthatnak parkolási bérletükhöz.

A Templom utcában a bal oldalon tilos lesz majd megállni, csak a jobb oldalon lehet parkolni: fizetősen.
A Templom utcában a bal oldalon tilos lesz majd megállni, csak a jobb oldalon lehet parkolni: fizetősen.

A nem ott lakóknak a rendeletben meghatározott módon számítva, hasonlóan a többi bérletkonstrukcióhoz 120 órányi parkolást kell megfizetniük egy évben. Cégek a már bevált, az adott zónára szóló átruházható éves bérletet vásárolhatják, azaz 250 órányi parkolási díjat kell megfizetniük egy évre. A forgalomszabályozás ezekkel a feltételekkel a Magyar utcán, illetve környékén dolgozókat érinti. Az önkormányzat azt várja az új szabályozástól, hogy a belváros állapotának megóvása érdekében a magas ár elriasztja az autósokat attól, hogy ott parkoljanak.
A rendelet módosításával fizetőssé tették az Ady Endre és Terv utcák kereszteződésében, a temető melletti garázssor előtti negyvennégy parkolóhelyet is. A változtatásra azért volt szükség, mert a belvároshoz közeli ingyenes parkolóhely napközben túlzsúfolt. A parkoló kihasználtsága, a kaotikus állapotok indokolták a parkoló fizetővé tételét. Itt 120 forint a díj óránként.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilálnak a ladikosok

A felvidéki Parapács együttes mellett számos elismert zenekar és fellépő szórakoztatja szombaton a… Tovább olvasom