Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Remetekant lőtt a kisbodaki vadász

Kapitális vadkant kapott puskavégre a kisbodaki ifj. Világi József.
A helyi vadász már régóta szerette volna becserkészni a remetekant. Az elejtett vad trófeája aranyérmet kapott a bírálaton.

– Minden vadász álma elejteni egy ilyen kapitális kant – mondja büszkén Világi József, aki szerint a környékbeli vadászok közül néhányan már régóta ismerték ezt a példányt. Eddig azonban senkinek sem sikerült puskavégre kapnia az állatot. Világi József mint mondja: tavaly ősszel látta meg először a vadkant. Ezután sokáig nem került a vadász útjába az állat, majd a múlt hónap végén találkozott vele újra.

Régóta szerette volna elejteni, most sikerült kilőni a kapitális vadkant Világi Józsefnek (középen), akinek segítségére volt két társa, Vecsei Zoltán és Pintér István.
Régóta szerette volna elejteni, most sikerült kilőni a kapitális vadkant Világi Józsefnek (középen), akinek segítségére volt két társa, Vecsei Zoltán és Pintér István.


– Éppen egy vadkár elhárításában segédkeztem a falu határában lévő kukoricásban, amikor ismét megpillantottam a remetekant. A kedvezőtlen széljárás miatt azonban észrevett bennünket és gyorsan eltűnt, esély sem volt az elejtésére. Ezután több alkalommal is visszamentem a kukoricásba, míg végül az egyik éjszakán némi várakozás után megpillantottam az állatot. A kukoricatábla előtt megtorpant, ám ez éppen elég volt ahhoz, hogy célba vegyem és meghúzzam a ravaszt. A kan ekkor visszafutott az ártérre. A lövést hallva két vadásztársam – Vecsei Zoltán és Pintér István – a segítségemre sietett. Mintegy húsz méter megtétele után találtuk meg kimúlva a kant – avatott be az elejtés történetébe Világi József.

A remetekan trófeája a bírálaton 122,35 CIC-ponttal lett aranyérmes. Mindkét nagyagyar 21,8 centiméteres. Világi József mint mondja: a nem mindennapi trófea méltó helyre kerül majd.

Olvasóink írták

 • 10. kisnagyi 2012. szeptember 29. 13:21
  „Gratulálok Zoli!”
 • 9. Lone_wolf.. 2012. szeptember 23. 09:18
  „1. Ja talán bugylibicskával a kezében kellett volna ölre mennie vele hogy egyenlőek legyenek az esélyek....istenem...”
 • 8. INVEKTUS 2012. szeptember 22. 15:46
  „PANCSER NEM KÉNE TALÁLKOZNUNK ?”
 • 7. pancser 2012. szeptember 22. 09:07
  „4. RAGGEN 2012.09.21.
  "A vaddisznók a kiterjedt mezőgazdasági művelés miatt szaporodhattak el, meg azért, mert nagyon rafinált, fifikás állatok."
  Az okosság a sajátjuk, de a túlzott mértékű elszaporodás oka csak sejthető, találgatható. Ez egy olyan vad aminek a modern, egyesek szerint "kemikáliákkal szennyezett mezőgazdaság" kedvez. Vannak fajok a vaddisznó mellett mások is amelyek terjednek, mások eltűnnek, majd útra terjednek. ez a természet csodája.
  A biológia mindig az egyensúly felé törekszik, ahol nagyvad van ott megjelennek a rájuk vadászó ragadozók is, nálunk újabban az aranysakál vagy nádi farkas. Ha hagynánk a természetet szabadon, hamarosan beállna egy egyensúlyi állapot, amely leszorítaná a vaddisznók számát. Az ember üldözi az aranysakált, de képtelen féken tartani a disznót. Amit itt előadtam az nagyon egyszerűsített változat. Sokak szerint a sertés betegségeinek visszaszorítása volt a döntő, hogy ilyen töménytelen vaddisznó csatangol szerte az országban. Nem adok neki sok időt, hamarosan megjelennek a családi házak kertjeiben is a kocák malacostól!”
 • 6. HT 2012. szeptember 22. 09:03
  „Vadászat volt, van, és lesz akkor is ha nem lesz egyetlen állatvédő sem.Az élet rendje.Mi lenne ha az összes vaddisznót meghagynának nőni ekkorára Tumbanu?”
 • 5. frenyo33 2012. szeptember 21. 23:20
  „Gratulálok Józsi :)”
 • 4. RAGGEN 2012. szeptember 21. 23:11
  „Jó ez a vadkárazás duma, de ezt a kant akkor is fültövön kente volna ha éppen nem vadkár elhárítás folyik.
  A vaddisznók a kiterjedt mezőgazdasági művelés miatt szaporodhattak el, meg azért, mert nagyon rafinált, fifikás állatok.
  A képen látható agyaras jószágra ez kiváltképp igaz lehet. Kíváncsi lennék hányszor hallhatta már a feje felett elsüvítő, gyakorlatlan, vagy épp a vadászláztól izgatott vadász lövésének a hangját.
  Aki szeret vadászni, annak jó szórakozás a vadkár elhárítás. Ha lehet lőni akkor jó, mert megvédtük a termést. De mivel nem lehet minden vaddisznót lelőni a maradék siserehad vígan felnő a gazdák földjein,(ők majd télen a szórókon kerülnek terítékre) aztán a vadásztársaság vagy fizet kártérítést vagy nem.
  Biztos sokat tapasztalt "öreg" coca lehetett, és bár igaz ugyan, hogy élete során sok "kárt" okozhatott, én azért egy kicsit sajnálom.
  Amíg nem az én földemen hancúroznak az utódai :)”
 • 3. FordKA. 2012. szeptember 21. 13:54
  „Kedves Tumbanu!
  Gondolom nem ismeri a mezőgazdaságban okozott vadkár fogalmát, ahogyan azt se hogy egy vadásznak mit jelent egy ilyen vadat elejteni. Ha ellenzi akkor miért olvassa el a cikket?”
 • 2. pancser 2012. szeptember 21. 13:33
  „1. Tumbanu 2012.09.21. 11:08
  Nincsen igazad, gondolj bele mennyi húst árulnak a boltokban. Itt nem a kés végzett az állattal, hanem a golyó.
  A vaddisznó a gazdák réme. Még 120 éve egyetlen példány sem csatangolt a környéken, mert a természet megoldotta, hogy ne legyenek. Azóta elszaporodtak, tele evan velük az erdő és a mező, köszönhetően a jó alkalmazkodó képességének, szaporaságának, és az őket tizedelő járványok, például a sertéspestis megfékezésének. Ez a vad képes 1 nap alatt akár 1 tonna kukoricát tönkretenni, nem megenni, tönkretenni. Ennek az értéke mai árakon 80-100 ezer Ft. Láttam olyan területet, amelyet majdnem 100%-ra tönkretettek. Nem az a gond, hogy ezt az egyet lelőtték, hanem az, hogy a haverjai még pusztítanak óvatos és intelligens vad lévén!”
 • 1. Tumbanu 2012. szeptember 21. 11:08
  „most, hogy agyonlőtték mennyivel lett jobb? eltölti a büszkeség? gratulálok a gyilkossághoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektív gyűjtés játékosan

Harminchat négyfős csapat ismerkedett a szelektív hulladékgyűjtés elméletével és gyakorlatával… Tovább olvasom