Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Rekordnevezés érkezett a Flesch-hegedűversenyre

Tizenkettedik alkalommal júniusban újra lesz Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny Mosonmagyaróváron. Huszonkét ország százhárom ifjú virtuóza méreti meg magát.

Öt év után júniusban ismét megrendezik a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt Mosonmagyaróváron, a világhírű zenészről elnevezett kulturális központban. A versenyt a város önkormányzata, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. és a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány szervezi.

˝Korábban Londonban már volt Flesch nevét viselő hegedűverseny. Ennek alapján jött a felvetés, hogy milyen jó lenne ide, a szülővárosába is szervezni egy vetélkedőt. Azóta huszonnyolc év telt el˝ – mesélte Moldoványi Géza, a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumának elnöke.

˝Anno kétévente rendeztük meg a hegedűsök viadalát. 2003-ban született döntés arról, hogy ötévente szervezzük meg újra˝ – tette hozzá az alapítvány elnöke.

Kállai Ernő, az öt évvel ezelőtti hegedűverseny győztese.
Kállai Ernő, az öt évvel ezelőtti hegedűverseny győztese.

A Moson szülöttének emléket állító versenyre a jelentkezés lezárult. Huszonkét országból rekordszámú művész: százhárom fiatal méretteti meg magát. A versenyen bármely európai ország muzsikusa részt vehet, illetve olyan nem európai fiatalok is, akik legalább kétéves európai zenei tanulmányt igazolnak.

A versengés háromfordulós: az elő- és középdöntő után a döntő következik. Mindegyik forduló nyilvános.

˝Az elődöntőben szóló hegedűjátékkal mutathatják meg tudásukat a művészek. A középdöntőben zongorakísérettel, a döntőben pedig a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével szerepelnek majd˝ – tudtuk meg Moldoványi Gézától.

A produkciókat öttagú nemzetközi zsűri bírálja el, melynek elnöke Perényi Eszter hegedűművész lesz. Döntésük alapján az első, második és harmadik helyezett 4000, 2000 és 1000 eurós díjat kap.

A június 9-i nyitókoncerten az öt évvel ezelőtti verseny győztese, Kállai Ernő, illetve a Mosonyi Mihály Zeneiskola vonószenekara szerepel majd, míg a záró gálakoncerten az idei győztesek lépnek fel a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével.

A névadóról. Flesch Károly, korának elismert hegedűművésze 140 éve született Mosonban. Ötéves sem volt, amikor elkezdte iskoláit. Zenét előbb Bécsben, később Párizsban tanult. Első önálló koncertjét 21 éves korában adta Bécsben. Ezt követően fél évet töltött Mosonban, végül Berlinben telepedett le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tonnányi húst foglaltak le a pénzügyőrök Hegyeshalomnál - videó

A jármű rakterében két műanyag ládát találtak a járőrök, azokban ömlesztve állt a húsáru. Tovább olvasom