Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Rekonstrukció jó ütemben

Mosonmagyaróvár - A megadott határidőnél korábban, várhatóan még ebben az évben elkészül a mosonmagyaróvári Karolina Kórház második ütemű rekonstrukciója. A felújított intézményben azonban egyre nagyobb feladatot jelent az amortizálódó orvostechnikai eszközök cseréje.
A terveknek megfelelően halad a mosonmagyaróvári Karolina kórház rekonstrukciójának második üteme, aminek során már megújult a központi műtőblokk, elvégzik továbbá a főépület gépészeti és az itt lévő osztályok felújítását, valamint az épületek zárt folyosórendszerrel való összekötését. Ehhez az önkormányzat összesen 785,7 millió forint címzett támogatást nyert, amit 171,8 millió önrésszel kellett kiegészíteni. A beruházás első része – az új műtőblokk kialakítása és a sebészet felújítása – már elkészült. A műtőblokk építészeti és gépészeti munkája mintegy 200 millióba, a gép-műszer beszerzés pedig 170 millió forintba került.

Három szakaszban

Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: jelenleg a szülészet és az újszülöttrészleg felújítása folyik. A feladatok még vállalható átcsoportosításával ez is hasonló színvonalon valósulhat meg, mint a sebészet, noha az eredeti tervek és a hozzá tartozó költségvetés jóval szerényebb felújítást tartalmazott. A három ütemben zajló munkák várhatóan szeptember végére készülnek el. Az első fázisban a „T" épület felé eső kórtermek és az orvosi szobák újultak meg. Jelenleg folyik a többi kórterem korszerűsítése, valamint két lift cseréje. Ennek befejezése után kezdik meg a szülőszoba és az újszülöttrészleg átalakítását. Időközben megindult a röntgenosztály előterének burkolatcseréje, valamint a füstmentes lépcsőház kialakítása is. Folyik továbbá az udvari összekötő folyosó építése, aminek költsége mintegy 103 millió forint. A rekonstrukció keretében végeznek még munkálatokat a kórbonctanon, a labornál és a földszinti folyosón is, ám ezek már nem akadályozzák nagymértékben a betegforgalmat. A kivitelezőkkel kötött szerződés szerint a második ütemű rekonstrukció befejezésének határideje jövő év március vége, ám várhatóan még idén elkészülnek a munkálatokkal.

Elmaradtak pótlása

A források szűkössége miatt mindkét rekonstrukciós fázisban maradtak el munkálatok, ezek megvalósítására a Nemzeti Fejlesztési Terv II. keretében számít az önkormányzat. A tervek szerint így elkészülhet a „T" épületben lévő osztályok felújítása, a rendelőintézet rekonstrukciója, a központi telephely és a fizikoterápia zárt folyosós összekötése, az elmaradt orvostechnológiai eszközök beszerzése, a kórház, mentők és háziorvosok integrációjában működő egy belépési pontú ügyeleti rendszer megvalósítása, valamint a rehabilitációs részleg további bővítése.

Az önkormányzat tervei szerint a struktúra további átalakítására már nem lesz szükség. Az ezzel kapcsolatos költségekkel már nem számolnak, hiszen az arra elnyert támogatásból már az átalakításokat elvégezték. Az alpolgármester szerint az így kialakuló struktúra megfelel a szakmai elvárásoknak. Lényegesen csökkentették az aktív ágyak és növelték a krónikus ágyak számát. Ez a struktúra megfelel az ellátási igényeknek és a számítások szerint nem kényszerülnek a betegforgalom korlátozására.

További források kellenek

Más kérdés azonban a rekonstrukción átesett kórház működtetése. Az alpolgármester szerint ez jelenleg – a betegek által elvárt és szakmai meggyőződéssel még vállalható színvonalon – az egészségpénztár finanszírozásából nem biztosítható. További forrásokat igényel a technológia szinten tartása is. A két ütemben több mint egymilliárd forint értékben telepítettek orvostechnikai eszközöket és kórház-
technológiai berendezéseket, melyek amortizálódnak. Ezek javításáról, pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell, hogy a jelenlegi színvonalat legalább szinten tarthassák. Az első ütemben üzembe helyezett eszközök a jövő évben ötödik használati évükbe lépnek, ami egyes eszközök esetében a természetes elhasználódást jelenti. Hét év alatt azonban valamennyi orvostechnikai eszköz elhasználódik. Nagy István hangsúlyozta: ahhoz, hogy a következő esztendőben ne kelljen a vállalhatónál nagyobb összeget tervezni eszközbeszerzésre, már a következő esztendőben számolni kell az amortizációval.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határtalan (szín)ház a határon

Hegyeshalomban vendégszerepel a szekszárdi székhelyű Magyarországi Német Színház és a Temesvári… Tovább olvasom