Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Reklámgazda az egységes városképért

Mosonmagyaróvár - Az egységes városkép kialakításáért alkotott rendeletet az önkormányzat a különféle hirdetőberendezések kihelyezésére. Létrehoztak egy új tisztséget, a reklámgazdát, aki koordinálja és ellenőrzi majd az új jogszabályban foglaltakat.
Reklámrendelet megalkotásáról döntött Mosonmagyaróvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén, mivel eddig szabályozatlan volt ez a terület. Az új szabályozás a városban kitehető valamennyi hirdető- és reklámberendezés elhelyezését, kialakítását szabályozza. Megalkotására a városkép védelme érdekében volt szükség, ezzel megszületett a közterületi egységes szabályozás, mely valamennyi új reklámhordozóra vonatkozik, de visszamenőleg felülvizsgálják a korábbi, engedély nélkül kihelyezett hirdetéseket is.

A jogszabály kitér valamennyi hirdetőberendezés fajtájára, az elhelyezés szabályaira, valamint ezek megszegésének következményeire. Az elhelyezést külön terv szolgálja majd, ami kijelöli, hogy a város egyes területein milyen táblák milyen sűrűséggel rakhatók ki. Az egyes berendezések formai előírásait is rögzítik, az ehhez tartozó díjtáblázattal együtt.

Létrehozták a reklámgazdatisztséget is, aki majd az önkormányzattal kötött szerződés alapján a hirdetőeszközök üzemeltetését, ellenőrzését végzi, valamint telepítését koordinálja, tervezi. A feladatra pályázatot ír ki az önkormányzat.

A városkép javításán túl nem titkolt szándék, hogy bevételhez is jusson a város. A bevétel származhat a megkötött szerződésből, az önkormányzati intézményi területek reklámcélú bérbeadásából vagy a közterület-felügyelők külön megbízási szerződéséből. A reklámgazdának kell majd elkészítenie az elhelyezési terveket, szerkezeti és formai követelmények előírásait, valamint a díjtáblázatot.

Reklámrendelet: Az önkormányzat egységes szabályt alkotott a hirdetőberendezésekről. Fotó: M. Á.
Reklámrendelet: Az önkormányzat egységes szabályt alkotott a hirdetőberendezésekről. Fotó: M. Á.

Az új jogszabály rendelkezik egyebek mellett arról, hogy hirdetőberendezés elhelyezése, átalakítása és bővítése csak építési engedély vagy szakhatósági állásfoglalás alapján végezhető el.

Az országos műemléki védelem alatt álló épületeken, azok környezetében, illetve a történelmi belvárosokban bármilyen reklámberendezés csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével tehető ki. A helyi építészeti védelem alatt álló épületeken, zöldterületeken pedig a városi főépítész hozzájárulása szükséges.

A rendelet szerint az eszközöknek a városképbe illőeknek kell lenniük, az elhelyezőnek ezt az építészeti műszaki tervdokumentációhoz csatolt látványtervvel kell igazolnia.

Az elhelyező kártalanítási igény nélkül köteles átalakítani vagy lebontani az eszközt, ha az a városképi szempontoknak nem felel meg, vagy az adott közterületet más célra használják fel, az érintett vállalkozás megszűnt, illetve a hirdetőberendezés aktualitását vesztette.

A magántulajdonú ingatlanon elhelyezett hirdetőberendezés lebontásáért az ingatlan tulajdonosa is felelős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatok: mire elég a civil szervezetek pénze?

Mosonmagyaróvár - Az idei közművelődési alap pályázatán százhúsz igénylő mintegy húszmillió forintot… Tovább olvasom