Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Reisinger Attila: A történelem a jó próza kulcsa

Hegyeshalom - Számos történet vár még feldolgozásra – mondta Határ című kisregénye megjelenésekor Reisinger Attila, azóta megjelent egy újabb könyv is, Száraz árok címmel.
A Holtág, a Frontbetörés és a Sötét falevelek, 1956 szerzője, mint már tőle megszoktuk, közeli, ismert helyekre kalauzol írásaiban. Nincs ez másként legújabb kisregényében sem. Igaz, teszünk egy kis kitérőt a tengerentúlra.

A főszereplő Laknert az ötvenes évek elején koholt vádak alapján lecsukják, hogy elvegyék házát. A szüleit a Hortobágyra telepítik, ott lelik halálukat. Az akkor még fiatal férfinak időben sikerül megmenekülnie a fogságból, majd megszöknie az országból. Útja a Száraz árkon keresztül vezet a szabadság felé. Negyven éve él már a tengerentúlon: jómódú mérnökként igazi amerikainak érzi magát. Innen indul vissza Európába, Hegyeshalomba, és az emlékekből szövődik a kisregény fonala.

Reisinger Attila: Mennyire ismerjük a múltat, ez határozza meg a jövőnket.
Reisinger Attila: Mennyire ismerjük a múltat, ez határozza meg a jövőnket.

– Három valós történet ötvözete a Száraz árok – magyarázza a szerző, aki művéhez számos korabeli sajtóanyagot böngészett át, közszájon forgó történeteket olvasztott eggyé, de saját emlékeit is segítségül hívta. – A jó próza kulcsa, hogy tartalmazza valamilyen formában a történelmet. Mennyire ismerjük a múltat, ez határozza meg a jövőnket – vallja Reisinger Attila, aki fontosnak tartja a képi ábrázolást is. Az olvasó könnyen maga előtt láthatja a mű helyszíneit.

A könyv a Litera Nova Kiadónál ötszáz példányban jelent meg, jövőre újabb félezer kiadvány várható. A hegyeshalmi író még elárulta: egy nagyregény megírását forgatja a fejében.

Olvasóink írták

  • 1. TB 2008. június 18. 10:43
    „Gratulálok az újabb kiadványhoz! Olvastam már Tőled, tetszik a közérthető nyelvezete, valós történetek, valós helyszínek teszik hitelessé műveidet és ez nagy hiányt pótol a mai világban. Remélem, alkotókedved töretlen marad! Egy tisztelőd”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszre elkészülhet a Lőpor utca

Mosonmagyaróvár - Őszre elkészülhet a Lőpor utca hosszú ideje húzódó felújítása. Az új terv szerint… Tovább olvasom