Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Régiséggyűjtemény az egykori püski iskolában

Palatáblától az úttörőnyakkendőig, megkopott mikroszkóptól a hatvanas évekből származó oklevelekig sok régi taneszközt őriz a néhány éve bezárt püski iskola.

2011 nyarán zárt be a korábban a helyiek mellett a kisbodaki és dunaremetei gyerekeket is fogadó püski iskola. Rövid időre lakásokként hasznosítottak néhány tantermet. Most új funkciót találtak egy részének, a többire pályázati forrást remélnek, hogy így újíthassák fel.

– Egy tantermet meghagytunk az egykori iskolában, melyben az osztálytalálkozóknak tudunk helyet adni. Ezt a helyiséget ki is használják az öregdiákok. Egy tanteremben kialakítottuk a falu régiséggyűjteményét, az egykori tanáriban meg a régi iskolai eszközöket gyűjtöttük össze. Egyébként a kisbodaki iskola okmányait is máig őrizzük a községházán – tudatta Makai Jenő püski polgármester. Hozzátette: egyelőre még nem rendeződött az épület tulajdonjoga. Ugyanis Kisbodakkal és Dunaremetével lakosságarányosan osztoznak az ingatlanon. A fenntartás azonban Püski költségvetését terheli. A faluvezető elmondta: négy lakás kialakítására elkészültek a tervek, ehhez pályázati forrást remélnek. A püski iskolások egy része ma is Darnózselire jár (iskolabusszal), sokan pedig Halásziban tanulnak (ide a Volán járataival jutnak el).

Gyűjtemény: Gonda Jánosné az egykori iskola ereklyéi között körbevezeti a betérő érdeklődőket.
Gyűjtemény: Gonda Jánosné az egykori iskola ereklyéi között körbevezeti a betérő érdeklődőket.

Szeptembertől változás történt az óvoda életében is. Míg korábban a kisdedóvó püski épületében fogadták a kisbodaki és dunaremetei ovisokat (a darnózseli óvoda tagintézményeként működtek), mára csak a püski óvoda maradt az ingatlanban, egy csoportban huszonnégy kisgyerekkel. Négy kisbodaki ovis is ide jár. Az intézmény fenntartása Püski feladata. Ez Makai Jenő szerint nem fog a továbbiakban nehézséget okozni.

– Mi nem szeretnénk presztízsberuházásokat a faluban. Célunk, hogy legyen a településen rendes közvilágítás, a járdák, utak járhatóak legyenek. A költségvetésünk idén jól alakult, még jövőre tartalékolni is tudunk. 3,5 millió forintból újraaszfaltoztuk a Jókai utcát, ugyanennyiért térkőből járdát építettünk az Ady Endre utcában, de a hivatal előtti járdaszakasz is megújult. A faluház melletti játszótéren pergolát és köztéri ivókutat helyeztünk ki – sorolta a fejlesztéseket a polgármester.
Érdeklődésünkre Gonda Jánosné mutatta meg a nyáron átadott régiséggyűjteményt a korábbi iskolában. Mint elmondta, a helyiek szívesen járultak hozzá a gazdag kiállításhoz. Sőt, további tárlat ötlete is felmerült már ódon varrógépekkel és ruhákkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajánlatok álláskeresőknek Mosonmagyaróváron

A munkaügyi központ mosonmagyaróvári kirendeltségének állásajánlatai. Tovább olvasom