Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Régen volt kocsmák nyomában Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár évszázados kereskedelméről és vendéglátásáról gyűjtött fotográfiákat Ferencz Tibor. Elénk is tárta egy hiánypótló helytörténeti kiadványban.
Szülővárosa egykori vendéglátóhelyeinek szeretett volna emléket állítani Ferencz Tibor, amikor még tavaly „Mosonmagyaróvár vendéglátásának története 1900–1989" címmel jelentetett meg helytörténeti kiadványt. Most e kötet kiegészítéseként új könyvet mutatott be, „Mosonmagyaróvár kereskedelme és vendéglátása képekben" címmel.

A könyv szerzője nosztalgiázásra hívja az időseket, akik előtt megelevenednek a huszadik századi Moson és Magyaróvár ismert vendéglátóhelyei.

– Mosonmagyaróvár elhelyezkedésének köszönhetően évszázadok óta kiemelt szerepet tölt be a kereskedelem és vendéglátás terén. Családi kötődésem révén is régóta érdekel Mosonmagyaróvár vendéglátásának története. Anyai nagyapám, Fegyveres Béla  a felvidéki Szentmihályfán volt kocsmáros és ezt folytatta Rajkára, majd Máriakálnokra költözve is. 1954-ben telepedett le Mosonmagyaróváron, ahol a Farkas-kocsmában és a Rendőrklubban dolgozott. Nagybátyám, a szintén vendéglátós ifj. Fegyveres Béla mellett csaposként is tevékenykedett a Fekete Sasban. Történeteik nagyban hozzájárultak könyvem megírásához – meséli Ferencz Tibor.

Ferencz Tibor a Mosonmagyaróvár kereskedelme és vendéglátása képekben című harmadik kötetével.A könyv szerzője nosztalgiázásra hívja az időseket, akik előtt megelevenednek a huszadik századi Moson és Magyaróvár ismert vendéglátóhelyei, üzletei, de a fiatalok is megismerhetik a kiadványból a város ezen szeletét. Ezen helyek többsége ma már nem létezik, sőt, több épületet le is bontottak.

– Ma már csak az idősebbeknek ismerősek például az Antoni és Holzhammer fűszerkereskedések, a Strobl- és Végh-boltok  vagy akár a Hungária Szálloda, étterem és kávéház, ahol 1937. január 14-én Thomas Mann is megebédelt. Sokan emlékezhetnek viszont a Kisalföld és az Otthon Áruházakra. A legrégebbi és egyben a szívem csücske a Fekete Sas, mely az ezerhatszázas években Randhof néven a főherceg sörházaként és vendéglőjeként működött. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1619 októberében itt rendezte be hadiszállását. További érdekesség, hogy itt adtak a vendégek kezébe először magyar nyelvű étlapot Magyaróváron – tudjuk meg a kötet írójától.

A könyvhöz a Huszár Gál Városi Könyvtárban és a Fehér Ló Közösségi Házban lehet többek között hozzájutni. Ferencz Tibor abban bízik, hogy cikkünk nyomán is további kincsekkel bővülhet képgyűjteménye. (A felvételeket szkenneli és tulajdonosuknak visszaadja.) A jelen kötethez a támogatók mellett Csernák Emil, Dusek Zsuzsa, Gyopár Ferenc, Körtvélyesi Károly és Nyiga Jánosné járult még hozzá fotókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl magas árat kérnek a régi hegyeshalmi átkelőért

Sokat fáradozott már azért Hegyeshalom, hogy a kishatárt és a mellette lévő ingatlanokat átvehesse… Tovább olvasom