Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Razziával a biciklis balesetek ellen Mosonmagyaróváron

Arányaiban igencsak megnőtt az utóbbi időben az ittasan okozott balesetek száma a környéken, ráadásul ezeknek is felét kerékpárosok okozták.
A rossz tendencia miatt és a további hasonló balesetek megelőzése érdekében a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést kezdett csütörtöktől.

Míg tavaly mindössze hat közlekedési balesetet okoztak ittasan egész évben, addig idén eddig már négy ilyen történt – tudtuk meg Makó László őrnagytól. Az osztályvezető elmondta: a négy balesetből kettőt ittas kerékpárosok okoztak és mindkettő súlyos sérüléssel végződött. Egyik esetben a meglehetősen alkoholos befolyásoltság alatt álló biciklis Halásziban hajtott neki egy villanyoszlopnak. A másik alkalommal pedig a Dunakiliti és Rajka közti úton kerekező ittas férfi esett el kerékpárjával és szenvedett súlyos koponyasérülést. Mindezek miatt indítottak fokozott ellenőrzés-sorozatot, elsősorban a biciklisekre figyelve.

A csütörtökön indult akció során a rendőrök minden megállított biciklist megszondáztatnak, hogy ezzel is elejét vegyék a kerékpáros baleseteknek.
A csütörtökön indult akció során a rendőrök minden megállított biciklist megszondáztatnak, hogy ezzel is elejét vegyék a kerékpáros baleseteknek.

Az akció nemcsak Mosonmagyaróvárra, hanem az összes környező településre kiterjed. A rendőrök a megállított kerékpárosok mindegyikét megszondáztatják és amennyiben a műszer pozitív értéket jelez, ittas vezetés miatt eljárást indítanak. Az őrnagy hozzátette: az akció során nem csupán az ittasságot, hanem a biciklisek közlekedését is ellenőrzik, különös tekintettel a gyalogátkelőkön történő áthaladásra. Sokszor fordul elő ugyanis – és számos baleset is történt emiatt –, hogy a kétkerekűsök egyszerűen áttekernek a zebrán, ahelyett, hogy áttolnák a járművet. Ilyenkor a bicikliseket nem illeti meg az elsőbbség, ráadásul rendkívül balesetveszélyes helyzeteket időznek elő.

Az akció során nem csupán az ittasságot, hanem a biciklisek közlekedését is ellenőrzik, különös tekintettel a gyalogátkelőkön történő áthaladásra.
Makó László hozzátette: az akciósorozat kiterjed az autósokra is, hiszen az elmúlt időszakban számos sofőrnél jelzett pozitív értéket a szonda és két balesetet is okoztak már idén személyautóval ittasan.

Ugyancsak kiemelt figyelmet szentelnek a zebrák környékének, mivel több baleset is történt ezeken a helyeken. A közelmúltban például két nap alatt három, a zebrán áthaladó gyalogost ütöttek el a városban a Királyhidai úton, a Szent István király úton és az Osztermayer utcában. Szerencsére mindhárom gyalogos könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az előző évekhez hasonlóan a jövő hónaptól ismét fokozott akciót kezdenek a motorosok ellenőrzésére, ami egészen a szezon végéig folyamatos lesz. A razziát ezúttal a megyei főkapitányság motoros járőrei is segítik majd.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. tökmindegy 2011. április 01. 09:57
  „Kedves nyuszy 4

  A hétköznapokban a munkámból kifolyólag valóban autóval közlekedem. de hétvégén, ha lehetőségem van rá, akkor kerékpározok, csak a többséggel ellentétben én a kerékpár vásárlásakor világítást is vettem a biciklimre, és ezt a gyerekemtől is megkövetelem. Mind autóban, mind kerékpáron igyekszem betartani a KRESZ-t, mivel annak betartása nem attól függ, hogy mivel közlekedik valaki. Jó lenne, ha ezt minden kerékpáros szem előtt tartaná, mert a forgalomban résztvevő valamennyi közlekedőre vonatkozik a törvény. És ha megbünteti a rendőr, akkor ne az legyen a kifogás, hogy ez csak bicikli, erre nem vonatkoznak a szabályok.
  A szolgáltatóháznál ismereteim szerint az áthaladó gyalogosnak ellsőbbsége van a zebrán, de a kerékpárosnak tábla írja elő az elsőőbségadást. Már legalábbis, ha felismeri a táblát.
  Érdekes kísérlet lenne, ha egy délután véletlenszerűen kiválasztanának 10, kerékpárral közlekedő mosonmagyaróvári lakost, és kitöltetnének velük egy KRESZ-tesztet. Valószínűleg örülnének, mert a teszt eredménye negatív lenne.
  Maradok tisztelettel.”
 • 32. nyuszy 2011. március 31. 13:54
  „OÓÓ,Te igen AUTÓS! //29.

  Szt István úton úgy "építettek" kerékpár utat, hogy sárga festékkel ........................... (Most mi a baj ? Neked nem csak festve van a záró vonal ? NO COMMENT.)
  Abban igazad van,hogy sokan nem tudják melyik oldalon kellene közlekedni mert a táblát tényleg nem ismerik és" <moderálva> rá." Meg a sárga vonalra !

  "A szolgáltatóháznál, (ahol ..................................... (hogy tudj róla , ott a kerékpárút is fel van festve és táblával jelölve van.)
  Neked nem mindegy ,hogy gyalogost ,vagy kerékpárost engedsz át, ha megálltál ? ( a kerékpáros gyorsan áthalad, és mehetsz az utadra, mert olyan türelmetlenek vagytok!!??? TI AUTÓSOK !

  "Másik kedvencem az elektromos kerékpár, aminek fontos tulajdonsága, hogy nem hallható," MIÉRT A BICIKLI HALLHATÓ ? ( nagyon okos megállapítás ! nem hallható ??)
  Az tény,hogy sok idős ember jár, és száguldozik vele, szerintem meg nem tudja eldönteni ,hogy most Ő kerékpáron vagy motoron ül? csak húzza a fülit a "gépnek" !
  A forgalmazás és a forgalomban való részvétel az meg 2 ,vagy nem ?

  Én meg szívesen fel lökném azt a sofőrt aki látja,hogy megállt egy autó a zebra előtt ,(mert valószínű át akar engedni 1gyalogost vagy1szabályosan kerékpárt tolót DE Ő
  RÁ ELŐZ ???? MIÉRT ?? Tegnap 2x is majdnem elütöttek ebben a helyzetben. Most, hogy is van ez ???? A "kukás mellény meg azért volna jó , ha mindenki abba járna
  mert az száguldozó autós nem tudná ,hogy gyalogos ? vagy rendőr van az úton ? ( Azért nehogy a városba is abba kelljen kerekezni ? mert a gyorshajtó autós nem lát rendesen. Maradok tisztelettel 1sokat kerekező kerékpáros”
 • 31. janika 2011. március 30. 20:59
  „Hát, ha mosolyogni van kedven, akkor mindig megnézem ezt a rendőrpárt! Vajon ki rakta Őket párba?”
 • 30. marcsus78 2011. március 30. 20:31
  „Kedves Tökmindegy!
  Jó az írás,tökéletesen igaza van,ezek szinte az én gondolataim!”
 • 29. tökmindegy 2011. március 30. 10:58
  „Mosonmagyaróvár, Szt István úton úgy "építettek" kerékpárutat, hogy sárga festékkel leválasztottak egy részt a járdából. No comment.
  Atóta a páros oldalon kerékpározók a forgalommal szemben haladnak, mivel nekik Moson felé végig behajtani tilos táblájuk van, csak sz.rnak rá. Aztán ha egymással szemben találkozik két biciklis, akkor ugorjon félre a gyalogos.
  A szolgáltatóháznál, (ahol tavaly elütötte egy motoros a háromgyermekes anyukát) rendszeresen kerékpárral mennek át a zebrán. A minap lassítottam, és közöltem a taknyos kölökkel, hogyha leszállna, átengedném a zebrán, mint gyalogost, de biciklivel nem. fogalma sem volt róla, hogy miről beszélek, abszolút nincs tisztában a KRESZ-szel.
  Ha az autóst 30000 forintra lehet büntetni, mert nem ég a világítása, akkor a kerékpárost is lehet, kedves rendőr urak. Szondáztatni meg nem a lakótelepi kerékpárúton kell verőfényes napsütésben, hanem este a kocsmák környékén, ahol némely honfitársunknak a drótszamárra való felszállás is komoly nehézséget okoz, de ha már sikerül, vidáman hazateker vele, majd kerülje ki az autós, ha akarja.
  Másik kedvencem az elektromos kerékpár, aminek fontos tulajdonsága, hogy nem hallható, és kizárólag olyan nyugdíjasok száguldoznak vele kamikaze üzemmódban, akiknek a táblák csak színes alakzatok, de a jelentésüket nem ismerik. Az összes ilyen szerkezetet ráhajtogatnám arra az illetékesre, aki mindenféle kontroll nélkül engedi ezek forgalmazását.
  Maradok tisztelettel.”
 • 28. INVEKTUS 2011. március 29. 17:02
  „25:Janika
  Azt a hülye németet erőltetik az iskolába a gyerek meg nem tud semmit mert még mindig a ragozásnál tartanak
  sokszor látom hogy közlekednek kerékpárral ........

  inkább becsukom a szemem mert nekem fáj.....”
 • 27. senkialadár 2011. március 29. 15:39
  „zajlik az élet óváron... péntek reggel óta ez a legelső cikk,ma kedd délután”
 • 26. audiquattro 2011. március 29. 14:07
  „Nem lehetne újítani? Friss híreket szeretnék!!! Már egy hete ezt látom!! Kicsit uncsi!!”
 • 25. janika 2011. március 29. 12:51
  „Miért is nem vezetik be az iskolába hivatalos tantárgyként a KRESZT-t?”
 • 24. miracle. 2011. március 29. 11:43
  „21. Gergely1
  szerintem meg tök mindegy hogy megy át a zebrán, heti szinten olvasni hogy GYALOGOS ÜTÖTTEK EL ZEBRÁN.
  Na szóval ha tolja a bicajt és kifog egy elsőbbséget meg nem adó autóst, akkor is elütik.
  ez kerékpár áthajtás zebrán nem más mint a felelősség szétmaszatolás a kerékpárosra.
  Mi változik ha felvan festve a zebra mellé egy sárga kerékpár jelzés? Akkor megáll az autó? Ha meg nincs akkor nem?”
 • 23. hovatovabb 2011. március 29. 08:44
  „22 Igaza van
  "Sajnos erős a gyanúm, a szabálytalankodók többsége tudja, rosszat csinál, de -mert a rendőrség az év 363 napjában alszik- gyakorlatilag nulla a felelősségrevonás esélye."

  Ma reggel 5:40 Mosonban a főuton 10 ből 4-nek nem volt semmilyen világítása!!!
  RENDŐRÖK szerintem azért nem büntették meg öket mert , rendőrök se látták öket .
  Volt viszont egy kerékpáros aki Korrekten ki volt világítva elől és hátul is , és volt rajta LÁTHATÓSÁGI MELLÉNY is....JÓVAL MESSZEBBRŐL ÉSZLELHETŐ VOLT .
  Szóval a rendőröknek kellene figyelmeztetni , másnap meg párt ezer forintra büntetni ...
  Egy hónapon keresztül és megszünne a probléma.
  DE NE NAPPAL BÜNTESSENEK , mert nincs világítás a kerépáron( mert hiába raknánk fel nappal MERT ELSŐ PARKOLÁSNÁL LELOPNÁK!!!! )”
 • 22. ombi 2011. március 28. 21:54
  „Gergely1, szerintem teljesen életszerűtlen a kerékpárosok zebrán való áthaladása. Egyenes folyománya ez annak a gettósító törekvésnek, miáltal egy járművet (még ha azt emberi erővel hajtják is) az útról, a járművek helyéről a járdákra száműztek.
  Sajnos erős a gyanúm, a szabálytalankodók többsége tudja, rosszat csinál, de -mert a rendőrség az év 363 napjában alszik- gyakorlatilag nulla a felelősségrevonás esélye.”
 • 21. Gergely1 2011. március 28. 19:43
  „A kerékpárosok zebrán való áthaladását kell szigorubban ellenőrizni,határozottabban oktatni ugyanis a 90 százalék a
  kerékpárral áthajt a zebrán ezzel balesetveszélyes helyzetet idéz elő,vagy ha ez az életszerű és ez a jobb,akkor a
  szabályt mielőbb meg kell változtatni.Az emberek nagyobb része nem ismeri a szabályos áthaladás végrehajtását.”
 • 20. Senki* 2011. március 28. 15:11
  „Higgye el, nem szégyen a "kukásmellény" , ha életek függnek tőle! Ahogy anno a kocsiban a biztonsági övet is felesleges marhaságnak tekintettük, aztán bennünket autósokat egy szigorú és kÖVETKEZETES büntetés sorozattal "rávettek" a rend őrei, hogy használjuk. Talán nem volt hiába!
  Egy kerékpár villamossági felszerelése hamar elromlik ( saját tapasztalat) Nem mindenki ért hozzá, hogy megjavítsa, feljavítsa. Szerelőhöz vinni drága. DE: lehet kapni minden kínai boltban 2-3 száz forintért villogókat. Ezeket se használják az emberek. Miért ? Lustaság. Ehhez kellenének a rend őreinek kitartó büntijei. Egy hónap után látszana a változás.”
 • 19. ombi 2011. március 27. 17:25
  „Tisztelt Senki: a biciklimen dinamós világítás van, igaz, kicsit átalakítottam: a hátsó lámpába ugyanolyan izzót rakok, mint az elsőbe, így sokkal kisebb a kiégés valószínűsége. Ezen kívül alkonyatkapcsolós, 1+2 ledes (egy hátra, kettő oldalra világít) villogóm van, és bokapántot használok a városban.
  Minthogy önmagamat nem látom hátulról, ezért időnként megkérdezem ismerőseimet, miként látszom a forgalomban.
  A közelmúltban valaki azt mondta, egy teherautót nehezebb nem észrevenni, mint engem, és közben a kezével jelezte, nagyon feltűnőnek találta a bokapánt mozgását.
  Nem állítottam, hogy a mellény nem látható! Azt viszont igen, hogy a rendőrégnek meg kellett volna követelnie a kerékpárosoktól az előírt biztonsági felszerelések meglétét, és akkor nem lett volna szükséges ilyen elhamarkodottan kukásmellénybe kényszeríteni a közlekedőket.”
 • 18. Senki* 2011. március 27. 10:35
  „Tisztelt ombi!
  Köszönöm mindenre kiterjedő kiselősadását! :)
  DE: tapasztalatból írtam, amit írtam. Régóta vezetek autót és félek, hogy egyszer véletlenül elütök egy kivilágítatlan biciklist. Az is tapasztalat, hogy mesterséges fényben is látszik messziről a mellényt viselő egyén. Kérem utazzon egyszer végig a Bartók úton, és Ön is látni fogja a különbséget!Naponta járok arra esténként, tudom miről beszélek.
  A tompított fényszóróm fénye is ELÉG AHHOZ, hogy ne üssek el valakit, akin ilyen mellény van. Persze az ottani viszonyokhoz képest normális 40 km/óra sebességnél.”
 • 17. Alex64 2011. március 26. 19:36
  „Autóban napozó rendőrök az üzletcentrum parkolóban (ma délután) Biztos megfigyelésen voltak. Dolgoztak ezerrel. A taxi (ja persze nekik szabad) meg a kórház előtt Kosuth Lajos utca irányában úgy kanyarodott a piros jelzés ellenére, hogy csak a következő pirosnál állt meg. (csodáltam is). Írom ezt annak ellenére, hogy magával az ellenőrzéssel maximálisan egyetértek. Csak remélhetem, hogy visszatartó is lesz. Ja és az elektromos kerékpárosokkal is kezdhetnének valamit a "kedves" törvényhozóink!”
 • 16. Gomboc 2011. március 26. 12:09
  „Rendesen fújta a volt kolléga? :)”
 • 15. janika 2011. március 26. 10:05
  „Milyen szép rendőr pár!”
 • 14. bela001 2011. március 25. 23:47
  „Mondjuk nagyon jó lenne, ha rendőrök nem a bicikliseket cseszegetnék, hanem járnák a várost, és minden zebra előtt és után valamint kereszteződésekben!!! szabálytalanul és balesetveszélyesen parkoló autósokat figyelmeztetnék! Mostanában mindenki a kereszteződésekben áll meg, úgy hogy egyáltalán nem lehet látni semmit sem.
  Ma például a Kossuth utca és a Hunyadi utca sarkán állt 4 autó, és egyáltalán nem lehetett kilátni a vasút felé.
  (majdnem belém is hajtottak)
  Aztán Károly utcai Tabak környékén állandóan a zebrától 1 méterre állnak az autók és szintén nem lehet kilátni a körforgalom felé.... sorolhatnám a példákat, amikkel minden nap szembesülök.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan találkoznak a kapitányokkal az elhunyt diákok családjai

˝A bíró kilencven napot adott a nyilatkozatokra. Három hónapon belül beszélhetünk az érintettekkel,… Tovább olvasom