Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Razzia a batyuzós árusoknál

Számos erdélyi magyar próbál szerencsét házaló árusítással a nyugati határszélen.

Razzia.
Több család él – többnyire szinte embertelen körülmények közt – már évek óta Mosonmagyaróváron és környékén. Így próbálják maguk és otthon maradt rokonaik megélhetését biztosítani.

A házalók is sokasodnak, nemcsak a kínai üzletek

A szaporodó kínai üzletek legnagyobb riválisai, az úgynevezett „batyuzós" árusok is szép számmal jelen vannak Mosonmagyaróváron és környékén. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai a határőrséggel közösen rendszeresen ellenőrzik a városban, illetve a környékén huzamosabb ideig tartózkodó külföldieket. Lapunk ilyen idegenrendészeti ellenőrző körúthoz csatlakozott.

A rendőrök, mint mondják, néhány éve még napi nyolc órában járták végig a külföldiek által rendszeresen látogatott helyeket. Akkor még főként a jugoszláv utódállamokból érkezőkre terjedt ki ez az ellenőrzés. Mára felváltották őket az erdélyi magyarok, akik egész nap a környéket járva, „batyuzással" próbálják biztosítani megélhetésüket. A rendőrök és a határőrök már pontosan ismerik azokat a házakat, lakásokat vagy udvarokat, ahol élnek ezek az emberek.

Harminc-negyvenezer havonta

Utunk először a magyaróvári belváros egy félreeső kis utcájába vezet. A zsákutca legutolsó házába belépve az ott lakók már jól tudják, mit kell tenniük és adják is át útlevelüket. Az öttagú család már két éve él a kis lakásban. Nagyváradról érkeztek a jobb megélhetés reményében. Már csak néhány napot maradnak és mennek haza az ünnepekre szeretteikhez, januárban pedig jönnek vissza folytatni a munkát. A család házalásból, árusításból tartja fenn magát. Mint mondják, egy hónapban 30–40 ezret is megkeresnek fejenként. Ez az összeg nagyságrendekkel magasabb a romániai lehetőségeknél. A család férfi tagja éppen az előző nap járt Ausztriában késkészletekért. Ezekre aztán némi haszonkulccsal a határ innenső oldalán keresnek vevőt. Az ellenőrzés során itt mindent rendben találtak. A jogszabály szerint a külföldiek évente összesen száznyolcvan napot tölthetnek Magyarországon, ám azt is legalább két részletben.

Napi kétszáz forint a bodegákért

Tovább indultunk a vasútállomás mögötti, úgynevezett külső gazdasági iskolához. A vasút túloldalán lévő ház udvarán ólakból, gazdasági épületekből kialakított bodegákban néhány négyzetméteren húzzák meg magukat az emberek. Az ingatlan tulajdonosának fejenként napi kétszáz forintot fizetnek a lakhatásért. A sötét udvaron a bodegák közül három férfi lép elő. Amint elmondták: ők már csomagolnak is, mennek haza karácsonyra a családhoz, Sepsiszentgyörgyre. Az útlevelek mellett előkerülnek a magyarigazolványok is. Ezúttal is minden rendben volt a papírokkal. A rendőrök szerint általában nincs semmiféle gond ezekkel az emberekkel, nem jellemző rájuk a bűnözés. Az árusításhoz azonban engedélyre lenne szükségük, ám a jogszabályok szerint csak tettenéréskor tudják szankcionálni az elkövetőket.

A következő állomás egy mosoni társasházi lakás. Többször érkezett bejelentés a szomszédoktól a lakók randalírozása miatt. Érkezésünkkor éppen vacsorához készülődött a család. Némileg megrémültek a váratlan látogatóktól, ám gyorsan előkerültek az útlevelek. A háromszobás lakást pillanatnyilag heten lakják, szülők, gyerekek, nagynénik, unokatestvérek. A família többi tagja már itt is útra kelt Erdélybe. A család már több mint tíz éve béreli a lakást, napi ötszáz forintot fizetnek fejenként a menedékért. Az okmányok ellenőrzésekor kiderül, néhányuknak egy-két nap múlva lejár a három hónapos tartózkodása. Az érintettek azonban megnyugtatják a hatóságot: néhány napon belül ők is hazaindulnak Romániába, januárban aztán újrakezdik a házalást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogató akciók

Mosonmagyaróváron nemcsak karácsony előtt, hanem egész évben támogatják a rászorulókat. Tovább olvasom