Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Rapsicok és kárókatonák a sekély vízben

Egy ásványrárói orvhalászt nemcsak a megyei földművelésügyi (FM) hivatal illetékes osztálya, hanem – ugyanazért a cselekményért – nemrégiben a bíróság is pénzbüntetésre ítélt.
A Kisalföldben korábban már beszámoltunkazokról az orvhalászokról, akiket a győri Előre Halászati Szövetkezet halőrei buktattak le, s a megyei FM-hivatal vadászati és halászati osztályától többségük a maximális százezer forintos büntetést kapta, valamint egy évig nem kaphatnak állami horgászjegyet sem. Összesen kétmilliós büntetést szabtak ki a közelmúltban az illetékesek. Egy ásványrárói illetőt – mivel semmilyen engedéllyel nem rendelkezett – lopás miatt feljelentett az ügyészség is, s jogerősen 60 ezer forintos pénzbírságot kapott – az FM-hivatal büntetése mellett.

Időközben az Öreg-Duna kisvizes időszaka miatt is kifutott a víz a zárások között is. Vízpótlás hiányában ezt leginkább az Alsó-Szigetköz érzi meg: a Bagaméri-ágrendszerben jó ideje nem látott alacsony vízállás figyelhető meg.

Ez az állapot azonban vonzza a horgászokat: van, aki engedély nélkül pecázik, más méreten aluli halakat fog ki s visz haza. Egyre több ilyen esettel találkoznak a halőrök: ígéretük szerint próbálnak ezekre az esetekre még nagyobb figyelmet fordítani. A halastavak gazdái is ezen időszakokban próbálják – persze illegálisan – ivadékhalakkal feltölteni a tavaikat.

A másik súlyos gondot a kárókatonák jelentik, melyek rendkívül elszaporodtak, s megtizedelik a halállományt. Dunaszigeten például közel ezer ilyen madár a parti sekélyebb részek felé hajtja a halakat, s ott csapnak le rájuk. Információink szerint egyébként csallóközi oldalon engedélyezett a kárókatonák riasztása, így onnan is a szigetközi részekre repülnek át ezek a ragadozó madarak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldási javaslatot tesznek a szlovákok

A szakértői tárgyalások és az összegző zárójelentések után tegnap Pozsonyban a magyar és szlovák kormánymeghatalmazottak tárgyaltak Bős–Nagymaros ügyében. Végre felgyorsulni látszanak a megbeszélések, ugyanis Kocinger szlovák kormánybiztos bejelentette: 2–3 hónapon belül komplex megoldási javaslatot tesznek le az asztalra. Tovább olvasom