Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Raklap helyett áram lesz az erdőkből

A gazdasági válság begyűrűzött az erdőgazdálkodásba is, az ipari termelés visszaesése miatt drasztikusan beszűkült a fa felvásárlási piaca.

Az ártéri erdőket így jobb híján ˝ledarálják˝ és erőművek fűtőanyagaként értékesítik.

Nem könnyű manapság már eladni a letermelésre szánt erdők fáit, legalábbis ezt állítják az ezen a területen dolgozók. A gazdasági válság ebbe az ágazatba is begyűrűzött, míg korábban raklapnak vagy alátétfának szinte korlátlanul el lehetett adni a faanyagot, addig ma már alig lehet találni vevőt.

Az építőipar és az egyéb ipari termelések drasztikus visszaesése miatt hasonló mértékben csökkent a kereslet az alapanyagok iránt. Hatalmas készletek halmozódtak fel az elmúlt év során, a hazai fűrésztelepek jelentős hányada bezárni kényszerült és sok helyen ütemezett erdőkitermelések maradtak el emiatt. A piac meglehetősen beszűkült, talán egyetlen lehetőségként maradt a kivágott erdők energiaként hasznosítása.

A gazdasági válság kényszerpályára állította a dunaremetei Kanka Tibort is. A vállalkozó hosszú ideje foglalkozik a kivágásra szánt erdők letermelésével, illetve értékesítésével.

Az ártéri erdőket néhány centis darabokra „darálja
Az ártéri erdőket néhány centis darabokra ˝darálja˝ a 200 milliós gépezet. Az aprítékot aztán erőművekbe szállítják – mutatja Kanka Tibor.

– Korábban a fák értékesebb részeit a bútorgyártóknak adtuk el, ám a legnagyobb hányadát a hazai fűrésztelepek vásárolták fel elsősorban raklap, illetve alátétfagyártáshoz – mondja Kanka Tibor. – A piaci viszonyok azonban drasztikusan megváltoztak az elmúlt időszakban, a felvevőpiac alig 20 százalékára esett vissza, rengeteg faanyag halmozódott fel, a fűrésztelepek többsége bezárt. Korábban öt fűrésztelepre is szállítottunk, közülük ma már egy sem működik.

– Kerestük a lehetőségeket, miként tudunk kiutat találni, hogy a válság ellenére a vállalkozás tovább működjön és alkalmazottakat se kelljen elküldeni. A jelenlegi helyzetben egyetlen alternatívaként jött az ötlet, hogy a faanyagot aprítékként erőműveknek adjuk el villamosenergia-termelésre.

Ehhez több mint 200 milliós beruházásra volt szükség, amiből egy speciális aprítékkészítő gépet vásároltunk a hozzá tartozó vontatóval és rakodógéppel. A beruházással nem csupán megtartottuk az eddigi alkalmazottakat, hanem újakat is kellett felvennünk. Elsősorban az ajkai erőműbe szállítjuk a Hanságban, illetve a Duna-ártérben kivágott lágy lombos fajtájú fák aprítékát, de kaptunk megrendelést burgenlandi égetőműből is. Fontos megjegyezni, hogy ezeket az erdőket előre meghatározott ütemterv szerint kell kitermelni, függetlenül attól, hogy a fákat milyen célra hasznosítják. Az erőművektől folyamatos az igény az aprítékra, ötéves szerződést írtunk alá, szinte mennyiségi megkötés nélkül.

– Ezzel a szerkezettel óránként kilencven köbméter aprítékot tudunk előállítani. Míg korábban a fának közel negyedét kitevő vágási apadékot nem tudtuk hasznosítani, azt az erdőben elégettük, ezzel a módszerrel nem marad semmi selejt, a faanyagot teljes egészében feldolgozzuk – tudatta Kanka Tibor.

Olvasóink írták

 • 15. pancser 2010. március 10. 21:15
  „Janika nem használ ilyesmit mert a banánköztársaságban ez is drága, füvet, ha esetleg olyan lesz, ujjakat a szájba, egy kis szopi és máris tiszták.”
 • 14. cseri83 2010. március 10. 17:40
  „Köszönöm "Janika" :)
  Te talán nem használsz papírt se´gget törölni?
  Amikor az iskolában a helyesírást tanították, te akkor sem írtál fából készült papírra. De ha jobban megnézem, ott sem voltál!”
 • 13. janika 2010. március 09. 06:09
  „Az ártéri erdőket néhány centis darabokra ˝darálja˝ a 200 milliós gépezet. Az aprítékot aztán erőművekbe szállítják - mutatja Kanka Tibor. Öreg meir meg eltudja képzelni, hogy "cseri83" pedig ezze töröli ki a seggét!”
 • 12. invektus 2010. március 08. 22:36
  „9 :) IGEN
  kb
  :)”
 • 11. cseri83 2010. március 08. 18:58
  „8. meir! Nyugodj meg, minden kivágott fa helyett ültetnek újat. Szigetköz nem az esőerdő, itt majdnem 100%-ban már csak telepített erdők vannak. Ha a fa vágásérett, akkor bizony ki kell vágni, hogy legyen tüzelő, meg a WC-be is jusson papír és még ezer dolog, amihez fára van szükség.-különben az értéke kárba vész”
 • 10. pancser 2010. március 07. 21:24
  „A szégyenérzet is intelligencia kérdése!”
 • 9. pancser 2010. március 07. 13:46
  „Én inkább szégyellném magamat, a totális tudatlanságom miatt.
  Magyarországon alig vannak természetes erdők,nem úgy mint az egyenlítő tájékán. Ezeket az erdőket ültetik, aztán betakarítják, úgy mint a gabonát vagy bármi mást. Ha egy fa vágásérett kivágják, a nyár 20 év körül, az akác kb 60 év, a tölgy 80-100 év. Lehet, hogy a számaim nem pontosak de nagyjából így van.”
 • 8. meir 2010. március 07. 13:09
  „-es tessek mar mondani!! Nem lehetne-e az Erdobol inkabb Erdo??? muszaly kivagni minden fat???”
 • 7. janika 2010. március 07. 12:19
  „Hát persze egy banánköztársaságban a közpénzt csak elsíbolni lehet csaknem büntetlenűl! Ép úgy mint az erdőket kiírtani ledarálni a szolgáltatók részére, ahol a profit a lényeg és nem a lakosság érdeke. Hát persze,hogy a bűnüldözés is pancser ebben az országban!”
 • 6. pancser 2010. március 07. 08:52
  „Az erdészet állami cég. Nem biztos haogy a főmérnökökkel van baj, sokkal inkább a az egész hóbelevánccal úgy együtt. Központi irányítás, ellenőrzés, alkalmazotti státuszok, igazi tulajdinos hiánya stb. Sztem az állami cégek csak arra valók, hogy alaphangon bizonyos szolgáltatásokat nyújsanak kötelezően. Az erdészetek valamikor a 19.-ik században azért kerültek állami kézbe, mert az erdők védelmét bizonyos helyeken, főleg a telepítéseket ahol a befektetett pénz megtérülése túl nyúlik az emberi életkoron megóvják.A kitermelés üzlet, azt állami cégel, mint sok minden más befektetést nem tudják, nem tudhatják jól csinálni, illetve e közpénzt kockáztatnák, magánbefektetők meg a sajátjukkal játszanak. Semmilyen befektetés esetén nem garantált megtérülés. Kanka úrék ráharaptak egy üzletre, az eddig elhagyott, elkorhadt maradék, amely 25% körül van hasznosul. Ez mindenkinek jó és a vállalkozó reményei szerint biztosítja a fakitermelő befektetésének megtérülését tisztes haszonnal!”
 • 5. tódi 2010. március 07. 08:25
  „pancser !

  Egyetértek, nincs is mit hozzá fűzni - talán annyit : az erdészetnek miért nincs ilyen , csak a vállalkozónak van hozzá esze ?
  A nagytudású főmérnökök miért vannak ott ?”
 • 4. pancser 2010. március 06. 18:45
  „"janika"!
  Figyelmesen olvasd el a cikk utólsó bekezdését! A könnyebb megtalálás érdekében bemásoltam neked csak most és csak ma!
  Ezzel a szerkezettel óránként kilencven köbméter aprítékot tudunk előállítani. Míg korábban a fának közel negyedét kitevő vágási apadékot nem tudtuk hasznosítani, azt az erdőben elégettük, ezzel a módszerrel nem marad semmi selejt, a faanyagot teljes egészében feldolgozzuk - tudatta Kanka Tibor.”
 • 3. pancser 2010. március 06. 15:36
  „Megint ostobaságokat olvasok. Az ár az eladó és a vevő közti alku kérdése, persze ezt kommunista aggyal nehéz felfogni tudom, hiszen ott az Árhivatal mondta meg a Pártbizottság hozzájárulásával. A szolgáltatók dolgozzanak jótékony céllal és "isten fizesse meg" valutával azaz "vatikáni dollárral" fizessék az alklamazottaikat.
  Ügyes és találékony Kanka úr, tökéletesen igaza van. Sajnos még mindig látni a kitermelésknél aprólékot tüzelő embereket, mert a gally ingyen sem kell senkinek, a tuskó meg pláne nem. Kanka úrék viszont minden gallyat hasznosítanak, áram lesz a senkinek sem kellő gallyakból. Gratulálok az ötletért, így jutunk ötről a hatra!”
 • 2. invektus 2010. március 06. 13:32
  „1 EZ IGY IGAZ
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. janika 2010. március 06. 09:56
  „Nevetséges állítás, hogy nem lehet eladni a tüzifát! Köztudott,hogy a gáz árát gátlástalanúl emelik és vidéken pedig a lakósság zöme visszaállt a szilárd anyagok tüzelésére.
  Persze,ha patika áron akarják afát is eladni,akkor persze,hogy a lakosság nem képes megvenni! Viszont a lakosságot kihasználó szolgáltatóknak semmi sem drágaÍ! Nekik mindegy,hogy hogyann nyúzza e népet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy máriakálnoki ház, a lángokat időben megfékezték

Egy családi ház tetőszerkezete gyulladt ki Máriakálnokon pénteken este, a lángok továbbterjedését… Tovább olvasom