Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Rajkánál is tiltják a behajtást az osztrákok

Rajka - Mintegy húsz kilométeres kerülőre kényszerülnek a rajkaiak, ha át akarnak menni a szomszédos Németjárfaluba, mivel a település határában lévő kisátkelőn az osztrákok nem engedik át a gépjárműveket. A tiltást az osztrák település önkormányzata újratárgyalja és ígéreteik szerint nyárra valóban megnyílhat a határ.
Hosszú ideje egyre erősödő kapcsolat él Rajka és az onnan alig néhány kilométerre, a határ túloldalán lévő Németjárfalu között. A két település lakói éppen ezért bizakodva tekintettek hazánk schengeni csatlakozása elé, abban a reményben, hogy a határellenőrzés megszűnésével véglegesen megnyílhat az addig csak időszakosan működő átkelő a két település között. Az átkelő meg is nyílt, ám az osztrákok – számos más kishatárhoz hasonlóan ide is – kitették a tiltótáblát: gépjárművek számára.

Így a néhány kilométeres út helyett továbbra is marad a mintegy húsz kilométeres kerülő.

A rajkaiak a múlt év vége óta harcolnak az átkelő valódi megnyitásáért és most úgy tűnik, sikerül eredményt elérni az ügyben. Úgy látszik, mégsem kizárólag a burgenlandi tartományon múlik a tiltás megszüntetése, ugyanis a kihelyezéséhez a helyi önkormányzat hozzájárulása kellett, így a levételéről is dönthetnek.

Rajka–Németjárfalu: Az átkelő nyitva, autóval mégsem lehet átmenni a szomszédos településre. A tiltást az ígéret szerint az osztrák település önkormányzata újratárgyalja.

– Korábban időszakosan, ünnepek vagy községi rendezvények alkalmából nyitották ki itt a határt az önkormányzat költségére. Ezeken az alkalmakon nem csupán gyalog és biciklivel, hanem autóval is át lehetett menni – mondja Bazsó Lajos rajkai polgármester. – Hazánk schengeni csatlakozását is itt ünnepeltük a szomszédos osztrák és szlovák települések lakóival, képviselőivel együtt. Ezen az ünnepségen is felmerült a kérdés: nehogy a schengeni határnyitás után megtiltsák itt a behajtást. Akkor a németjárfaluiak azt mondták, nem fordulhat ilyen elő. Másnap mégis kikerült a tábla.

– A Rajka és Németjárfalu között kialakult jó kapcsolat már évszázados, nagyon sok a rokoni szál is. A két település között hivatalos partnerkapcsolat is fennáll és az ottani polgármesterrel is nagyon jó a viszonyunk. Azóta többször tárgyaltam már ez ügyben a település vezetőjével, aki korábban is ellenezte a tiltó táblát, ám a képviselő-testület végül másként döntött. A helyiek félnek a megnövekvő teherforgalomtól, ám ezt lehetne korlátozni. Idegenforgalmi szempontból is mindkét település érdeke, hogy átjárható legyen itt a határ.

Ígéretet kaptunk arra, hogy a testület újratárgyalja az ügyet és legkésőbb augusztusig megszüntetik a tiltást – mondja Bazsó Lajos.
Az átkelőhöz magyar oldalról jelenleg csupán kavicsos út vezet. A rajkai önkormányzat pályázni szeretne az út aszfaltozásának költségeire, ám amíg az osztrákok nem engedik tovább a forgalmat, addig nincs értelme a beruházásnak. Osztrák oldalról egyébként már megkezdték az útépítést. Az alapozással már készen vannak és információink szerint nyárra végeznek az aszfaltozással is.

Olvasóink írták

 • 17. csoromagyar 2008. május 28. 03:36
  „Nem kell el menni az osztrák paraztnak dolgozni és punktum !
  10 éven bellül ugy összeroskadna a gazdaságuk mint a ropi !

  Ja persze mi szegény csoró magyarok kénytelenek vagyunk mert
  az itteni fizetésekböl csak csoró magyarok maradunk”
 • 16. magyarember 2008. március 15. 10:17
  „drHannibalLecter2!
  Behajthatsz most is! Be is hajtottak rajkaiak is. 35 euro-ért!”
 • 15. yxcv 2008. március 14. 15:21
  „Ök mikorra keszen lesznek az aszfaltozassal akkor fognak a mieink palyazatot benyujtani . Miert nem lehetne mar most a palyazatot benyujtani . A masik oldalon ha mar dolgoznak ! itt mindig egy lepessel le kell maradnunk !”
 • 14. drHannibalLecter2 2008. március 14. 14:41
  „Engem k.rvára nem érdekelne a behajtást tiltó tábla....behajtanák és kész.Rakjunk ki A hegyesi kishatárátkelőnél
  mi is behajtást tiltó táblát.....”
 • 13. magyarember 2008. március 13. 18:55
  „Kedves Drop! Kedves WWW!
  Azért a két megszólítás,mert úgy veszem ki a hozzászólásokból hogy határmentiek,és érintettek vagytok ebben a fórumban.
  (ha nem, elnézést)
  Annyira változnak hogy 1947-ben ezen az ominózis utszakaszon "csempészték" ki többek között a rajkaiak a Kittsee-i kórházba a zsírt,lisztet,húst,(cigarettát)hogy a betegeknek ebédet tudjanak főzni.Igen természetesen rajkaiak is voltak a kórházban.Akkor a csendőr hátat fordított a csempészeknek.(még élnek hiteles tanuk)
  Én ezt tudom,mert érdekel térségünk kis történelme, nem tudják,mert nem akarják elmondani a gyerekeiknek.(talán szégyenlenék)Ök viszont ilyenek.Ez is inteligencia kérdése.
  Egyetértek sokmindenben Önnel is és WWW-vel is mert nagyon jól látják helyzetet.”
 • 12. Drop 2008. március 13. 11:19
  „Nem vagyok egy nagy vagány, viszont úgy gondolom, hogy lehet az a bizonyos hangoskodó osztrák majd elmondja otthon a barátjának, hogy Magyarországon legalább úgy kell viselkedniük, mint Ausztriában.
  Aztán ha nem jönnek, akkor sem maradunk egyedül azt hiszem.
  Legfeljebb azok a butikosok, akik most kapva kapnak a magyar vevő után is, pedig annak idején, ha egy magamfajta belépett egynéhány boltba a Magyar utcán, hát bizony majdhogynem kinézték onnét.
  Sokszor szándékosan németül szólaltak meg az eladók: Bitte, bitte. Kann ich helfen villeicht?

  Hát igen, változnak az idők...

  Középiskolás koromban néhány jánossomorjai osztálytársam elbeszélése szerint, időnként az osztrákok kedvelt szórakozása volt a következő:
  Egy bizonyos határszakaszon ahol erre lehetőségük nyílott, cukorkát csokoládét, rágógumit és egyebeket hajigáltak át a drót innenső oldalára és azon mulattak, hogy az itteniek hogyan kapkodnak, tülekednek érte stb....Nagy buli lehetett..

  Ennek persze már idestova harminc éve...
  Még jó, hogy változnak az idők...”
 • 11. www 2008. március 13. 10:38
  „Drop!

  Te biztos nagyon vagány vagy, de sajnos azzal itt nem lehet eredményt elérni.
  Sajnos be kell látni, hogy olyan a helyzetünk, hogy alúlról kell mindent szemlélnünk. Ki lehet dobni az osztrákot, de lehet, hogy azután nem fog többet idejönni, de a barátja sem, meg még többen... Aztán egyedül maradunk... Sajnos!!! Ilyen világ van... el kell viselni, el kell fogadni, hogy az emberek különbözőek...másrészt, azt is figyelembe kell venni, hogy hozzánk az osztrák társadalom alsó rétege jön,, aki még mindig azon élvezkedik, hogy 5 euróból megebédel. Persze, nekik a szellemi színvonaluk is alacsonyabb, ezért hangoskodnak, hőbölögnek. Majd jönnek a szlovákok!!! Azt hiszem, vissza fogjuk még sírni a "tahó osztrákokat". Mi még mindig istenes helyzetben vagyunk, hány település mit adna, ha a kisebbségi romák helyett inkább "tahó osztrákok" jönnének.

  Más:
  Persze, Schengen óta mindent mindenehol lehet, tisztában vagyok a Schengeni vívmányokkal, higgye ell, sztem jobban mint Ön...de azért nézze meg, hogy milyen út is van Rajka és Németjárfalu között, ez csak kivételes alkalomra, bicikliseknek, motorosoknak használható út. (Persze Bp-en ez már sztrádának számítana...)

  Az, hogy ki milyen nyelven kommunikál, a mai világban már teljesen mindegy, azon kell beszélni, amin tud vagy amin megkövetelik. A nyelv már nem nemzeti szimbólum. Én inkább büszke vagyok arra, ha egy osztráknak németül tudok válaszolni, higgyék el, ő érzi magát rosszabb helyzetben. Számomra ez inkább pozitívum és érdem. Aki meg nem tud idegen nyelven megszólalni, abból egy kicsit a "savanyú a szőlő" szól. Az meg, hogy a német és az angol Európában a legelterjedtebb nyelv...hát szerencséjük van, nekünk meg pechünk...ennyi.”
 • 10. Drop 2008. március 13. 10:18
  „Ki beszél itt arról, hogy állat módjára, árkon bokron kívánja bárki is átlépni az osztrák határt.
  Schengen óta szinte bárhol és bármikor megtehető ez....
  A bátrak még az Fertő-tavat is átúszhatják akár....
  A bátrak www!

  Az hogy a tokosok lenéznek minket, ez ma Magyarországon senki számára nem lehet meglepő!
  Számomra az már igen, hogy a németek viszont őket veszik kutyaszámba, pedig hát még az a bizonyos Adolf is osztrák volt ugyebár...
  No de ez már történelem...

  Hogy kiérdemeltük a sorsunkat, meg évszázados keserves múlt, meghunyászkodás stb?
  Baromság...
  Miféle magyar ember az, aki innét szemléli ezt a helyzetet?

  Hogy messziről látszanak vagy hallatszanak a shopping cityben a magyarok?
  A Magyar utcán, vagy termálban, vajon hány hőbörgő, tahó osztrákot lehetne összegyűjteni naponta?
  Őnekik szabad, mert itt hagyják a keservesen megkeresett pénzüket, amellyel oly megalázóan tudnak is hivalkodni?

  Az itt a baj, hogy ahelyett hogy valaki is kihajítana a kocsmából egy hangoskodó osztrákot, itt osztja az okosságokat másoknak.
  Fülét farkát behúzva, egymásra mutogatva.
  Feljelentgetve, bevádolva, becsmérelve mindenkit, akit éppen nem szeret.”
 • 9. futri 2008. március 13. 08:26
  „WWW! - igaza van!
  Mi magyarok most kezdjük tanulni az "együttélést" más nemzetekkel. Persze hogy nem vagyunk mi sem szentek, de erre a válasz, talán a több évszázados keserves múltunkban keresendő.
  Én valamikor, még fiatalon a volt NDK -ba mentem ki dolgozni, de ott én inkább meghunyászkodtam és elfogadtam, betartottam az ottani szabályokat, mert én ott külföldinek éreztem magamat!
  Nem szeretnék általánosítani, de a 70 -es, 80 -as években, ha az osztrák átjött hozzánk látogatóba, azt onnan ismertem meg, hogy a vendéglátó egységben ő volt a leghangosabb és Magyarországon nekünk kellett németül beszélni tudnunk! Éreztette velünk azt, hogy ő felsőbbrendű. Ellenben én megpróbálok a meglátogatott állam nyelvén kommunikálni, hiszen és vagyok az "idegen". Ök még annyira sem szentek, mint MI, de talán majd a szálaink egyszer - csak összefutnak”
 • 8. Ánja 2008. március 12. 19:51
  „Hogy kinyaljuk e az osztrákok ...?
  Saját szememmel láttam, mikor egy osztrák odament egy kis pincérlányhoz és feltett neki egy nagyon bonyolult kérdést, miszerint Wo ist der bankautomat?
  A válasz: hülye osztrák, menj haza, aszt tanulj meg magyarú!
  Egyébként pont szemben volt, az út másik oldalán, úgyhogy meg is mutathatta volna.”
 • 7. www 2008. március 12. 18:30
  „Megint csak a hőbölgés megy...Persze, mi magyarok vagyunk a szentek... Nézzük egy kicsit reálisabban a helyzetet.

  1. Ezt a helyzetet ki kellett "érdemelni"... Érdekes módon, Németország felé nincsenek ilyen tábláik. Megmutatkozik, hogy milyen gyenge az országunk tárgyalási pozicíója, bár mit is várunk, csak nézzük meg a Külügyminiszterünket!!! No Comment!
  2. A tábla nem a rajkaiak ellen szól, hanem mindenkinek, aki ott akar áthaladni. "Ne személyeskedjünk"
  3. Lehet, hogy azért tették ki a táblát, ahogyan a szerkesztő is írja, hogy most folyik az új út kialakítása, és addig ne legyen ott nagy átmenő forgalom, hogy zökkenőmentesen végezzék a munkát.
  4. Másrészt azért mert Schengen van, nem azt jelenti, hogy árkon-bokron lehet közlekedni, állat módjára... Gondolom van már tapasztalatuk a magyarokkal kapcsolatban...
  5. Félreértés ne essék, és sem védeni, sem támadni nem szeretném egyik oldalt sem, hanem próbálom keresni a miértre a választ, és hátha az elvezet a kompromisszumhoz.
  6. Egyébként igen, ennyit a nagy határmenti együttműködésről, ami papíron szépen le van írva... Leader Község, stb, valójában nem működik semmi, egy ilyen pitiáner ügyet nem tudnak megoldani. A határmenti együttműködés valójában nem a közös sörözésről, meg vállveregetésről szól...
  Én úgy vélem, ezt informális úton, kellő érvekkel, határozott hozzáállással - mindez a polgármester részéről kellene ugye- kompromisszumot lehetne találni.

  Remélem a polgármester ezen az úton indult el...

  Kedves NO!
  aztán a magyar ember, hogy viselkedik külföldön???? menjel a shopping city-be, messziről látszik ki a magyar...szidjuk az osztrákokat, de azért jó hogy jönnek költeni a pénzüket...ja, kérem... ez a szolgáltatás...mosolyogni és jópofit vágni...pénzt pedig zsebre kell tenni!!!! így lesz haladás...”
 • 6. magyarember 2008. március 12. 18:12
  „Ráadásul "testvértelepülés" Rajka-Németjárfalu.
  Annak idején rengeteg pénzt kapott az osztrák község önkormányzata,mikor a két falu képviselői aláírták a szerződést.
  Ez volt a feltétele,hogy komoly pénzekhez jussanak.Hiába,a szomszédok is hamar felejtenek!”
 • 5. no 2008. március 12. 17:46
  „Ennyire becsülik a magyart . De ha a Rábát mi szennyeznénk és mi zárnánk le a határt akkor már világbotrány lenne . Utána idetolják a pofájukat , kritizálnak a boltokban , pöffeszkednek az utcán mi meg bókulunk nekik mert ők az osztrákok .”
 • 4. aaa123 2008. március 12. 12:00
  „A csehekkel és a szlovákokkal is eljátszák ezt a labancok?”
 • 3. mirror 2008. március 12. 11:48
  „hát nekem is az jött le a cikkből, hogy annyira kellünk nekik mint púp a hátukra. csak mivel ezt nem mondhatják, ezért ilyen nevetséges okokat találnak ki. csak egy kör alakú tábla kellene benne egy teherautóval aztán kész... de ők inkább a szögesdrótot sírják vissza...”
 • 2. már megint 2008. március 12. 11:32
  „Miféle tagjai vagyunk mi az Uniónak, ha ezt meg lehet tenni velünk? Miért nem a teherforgalmat tiltják táblával? Mese az egész, ennyire becsülnek minket, mert velünk megtehetik.”
 • 1. hjh 2008. március 12. 10:19
  „köcsög labancok”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángolt a nádas Araknál

Az Arak határában húzódó nádasban csaptak fel a lángok hétfőn délután. A mosonmagyaróvári… Tovább olvasom