Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Rajkán is kampányolnak a szlovákok?

Rajkán és az ausztriai Wolfstahlban is megjelentek az egyik szlovák párt választási óriásplakátjai.
Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevet viselő szlovákiai politikai mozgalom a határon túli, részben odaköltözött szlovák állampolgárok lakta településeken, két nyelven – vagyis szlovákul és magyarul, illetve szlovákul és németül – igyekszik megszólítani a választókat.

Az eset érdekessége, hogy az óriásplakátokon szereplő szöveget – a felirat: Magyarországon is élnek egyszerű emberek! – először nem az adott ország hivatalos nyelvén tüntették fel, hanem szlovákul. Szlovákia területén egy hasonló eljárást, vagyis ha elsőként magyarul jelenne meg a hirdetés szövege, nem engedne meg a nyelvtörvény. Emellett a magyar kettős állampolgárságról szóló törvény hatályba lépése után egy sor szlovák politikus annak a félelmének adott hangot, hogy magyarországi pártok a választások előtt majd Szlovákia déli régióiban fognak kampányolni.

A szlovákiai magyarokkal szemben tapasztalható szlovák politikai diszkrimináció igazolódását látja a mostani esetben is Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. „Amíg a szlovák politika egésze hisztérikusan reagál arra, hogy magyarországi pártok esetleg nálunk kampányoljanak, addig az egyik szlovák parlamenti erő ezt megtette" – nyilatkozta az MTI-nek Berényi, aki nem az óriásplakátot tartja felháborítónak, hanem a szlovákiai politika hozzáállását.

Erika Jurinová, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLNO) parlamenti képviselője nem cáfolta, de megerősíteni sem tudta, hogy vannak-e pártjának választási óriásplakátjai Magyarországon. „Ha valóban van ilyen plakát, annak az lehet az oka, hogy Rajkán jelentős számú szlovák állampolgár él" – mondta Jurinová.

„A mozgalom hivatalos kampánya nem terjed ki a határon túlra, így az óriásplakátokat sem mi helyeztük ki" – nyilatkozta az MTI-nek Branislav Masarovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek kampánystábjának tagja. Hozzátette: az, hogy Rajkán is megjelent választási óriásplakátjuk, az a választási listán induló képviselőjelöltek egyéni kezdeményezésének köszönhető. „Ez egy pillanatnyi gyakorlat, s nem látok benne problémát addig, amíg nem szélsőségesek teszik" – nyilatkozta az MTI-nek az eset kapcsán Öllös László politológus, egyetemi tanár.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLNO) mozgalmának jelenleg négy parlamenti képviselője van a 150 fős szlovák parlamentben. Ezek a képviselők a 2010-es parlamenti választásokon a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártjának listáján jutottak a törvényhozásba.

A politológusok által nem „szabványos" pártnak tartott csoportosulás vezetője Igor Matovic részben populistának tartott kezdeményezései által vált híressé. A párt aktuális választási listájáról nemrégiben több ismert személyiség is távozott, miután Matovic arra szólította fel őket, hogy végeztessenek hazugságvizsgálatot esetleges múltbéli korrupciós viselkedésük tisztázására.

Az OLNO-t a pártok támogatottságát mérő közvélemény-kutatások legtöbbje esélyesnek tartja a parlamentbe való bejutásra.

Illusztráció
Illusztráció

Olvasóink írták

 • 7. beriimi 2012. február 28. 10:48
  „hát én ugy vagyok vele hogy mindenki a saját háza tályán sepregessen.ha a felvidéken bűn a magyar betű és beszéd akkor itt miért engedik meg ilyen könnyen? nem azt mondom hogy ne lehessen,hanem ne csak igy,ilyen egyszerűen.
  Más:
  az újságcikkben szerepel slota plakátjának irása is miszerint 140 éve védik magukat? mitől?????
  1920 ig nem is léteztek!!!!lopott hazában könnyen ugatnak!
  és kiváncsi lennék arra hogy mit szól ehhez az európai unió?nyilt magyarellenesség a parlamentbe.miért van az hogy minket rasszistának neveznek hágába ,a felvidéken meg leköpik azt aki magyarul beszél és nem is emelik meg a szavukat az eu-s fejesek.
  ennyi erővel mi is hozhatnánk ilyen törvényeket amikkel szankcionáljuk a szlovákokat.
  az EUmeg fél tőlünk,ennyi! többszáz évig védtük a seggüket a török hadak ellen most itt a hála!
  hát köszönön én nem kérek belölle.”
 • 6. pancser 2012. február 27. 23:17
  „Engem nem zavar!”
 • 5. tovari 2012. február 26. 11:14
  „Javaslom Wass Albert idevágó írását
  http://www.youtube.com/watch?v=vWO_RwCr3Vw”
 • 4. k2968 2012. február 26. 08:53
  „Tegyék mert valóban élnek Magyarországban szlovák állampolgárok.DE.Csak a Magyar törvényeknek megfelelően.Először a Magyar nyelvi hirdetés utána a szlovák.Nem tudom ha valaki leszedné őket a Magyar törvényekre való hivatkozással mi történne??”
 • 3. kroly 2012. február 26. 08:37
  „Miért zavar téged ez a dolog ,Viki talán nem ezt teszi ?”
 • 2. nils 2012. február 26. 02:09
  „Akko sipirc át szlotákiába, oszt ottan mögkapod hülegyerek.”
 • 1. Valaki 2012. február 25. 18:01
  „Én szlota plakátot szeretnééééék... :))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem terhelik a bölcsődések családjait

Jánossomorja hatvan-, Rajka hetvenegyezer forintot kér a gyermekek után a szülők hazai… Tovább olvasom