Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Rajkai technofesztivál: 600 gramm kábszer, 12 bélyeg

A rendőrség 1752 fesztiválozó ruházatát és csomagjait kábítószer kereső kutyákkal vizsgálta át.


A fesztivál területén nem volt szükség rendőri intézkedésre

Huszonöt kábítószerrel kapcsolatos eljárás és több mint hatszáz gramm különféle drog. Ez a mérlege a tíz napon át tartott és vasárnap véget ért Spirit Base fesztiválhoz kapcsolódó rendőri akciónak. A fesztivál területén egyébként nem volt szükség rendőri intézkedésre.

Tíz napon át szórakoztak együtt a psychedelic trance zenei irányzat kedvelői a rajkai Aranykárász kemping mögötti szigeten. Vasárnap ért véget itt Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye, a Spirit Base fesztivál, ami a tavalyi háromról idén már tíznapossá nőtte ki magát. Európa szinte minden országából érkeztek a műfaj kedvelői, de jöttek Ausztráliából, Mexikóból és  Brazíliából is. A hangulatról közel kétszáz lemezlovas gondoskodott, akik kétóránként váltva egymást éjjel-nappal szórakoztatták a közönséget. A rendőrség – idén is – nagy erőkkel biztosította a rendezvény környékét, főként a kábítószerrel kapcsolatos jogsértéseket próbálták kiszűrni.

A tíz nap során több száz rendőr vett részt az ellenőrzésekben, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai mellett a szomszédos kapitányságok és a Készenléti Rendőrség egyenruhásai is. Az akcióban kábítószer-kereső kutyát is bevetettek, a hajózószolgálat figyelt a rendre. Tíz nap alatt több mint kétezer embert igazoltattak és mintegy ezerháromszáz járművet vizsgáltak át a rendőrök – tudtuk meg dr. Csokán Csaba alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjétől.Elmondta: a rendezvény közvetlen környékén állítottak fel ellenőrző pontokat, valamint a hegyeshalmi vasútállomáson kontrollálták az Ausztriából érkező szerelvények utasait. Az akció során összesen hatvanöt embert állítottak elő különféle jogsértések miatt. Közülük harminchárman határsértők voltak, míg ketten a körözési rendszerben szerepeltek.
A tíz nap alatt összesen huszonöt személy ellen indítottak eljárást kábítószerrel kapcsolatos cselekmények miatt. A gyanúsítottak egy kivételével mindannyian külföldiek voltak. Többségében kábítószer-fogyasztás miatt indult eljárás, ám akadtak néhányan, akiket terjesztéssel gyanúsítanak, mivel az autójukban precíziós mérleget és egyéb, drogokkal összefüggő eszközöket találtak. Összességében több mint hatszáz gramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le a rendőrök. Ezek döntő többsége marihuána volt, de találtak hasisgyantát, hallucinogén gombát, egyéb drogokat és tizenkét darab LSD-bélyeget is. Ezek hatóanyag-tartalmát szakértő vizsgálja.

Az alezredes hozzátette: az akció során három sofőrrel szemben indult eljárás bódult állapotban történő gépjárművezetés miatt. Náluk a gyorsteszt kimutatta a kábítószer-fogyasztást. További három sofőr pedig ittasan ült a volán mögé. Ezenfelül tizenkét esetben, összesen 200 ezer forint értékben szabtak ki helyszíni bírságot különféle szabályszegések miatt. A kapitányságvezető kiemelte: a fesztivál területén rendőri intézkedésre nem került sor, az ottani rendet a belső biztonsági szolgálat felügyelte.

Korábban - Rendben zajlott Rajkán a technofesztivál

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság illetékességi területén június 20 és június 30. között zajlott le a Rajka BEACH Technofesztivál. A tíz napos zenei eseményen mintegy ezer fő, túlnyomó többségében külföldi állampolgár vett részt.

A rendezvény zavartalan biztosítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség közterületi ellenőrzést tartott, 1.752 fesztiválozó ruházatát és csomagjait kábítószer kereső kutyákkal vizsgálta át.

Kábítószer birtoklás, fogyasztás miatt 24 fővel szemben indult büntetőeljárás, közel 600 gramm kábítószer gyanús anyag és 12 darab LSD bélyeg került lefoglalásra.

A járőrök 1.224 gépjárművet vizsgáltak át, 65 személyt állítottak elő. Tizenkét fővel szemben kettőszáztízezer forint helyszíni, kettővel szemben száztizenötezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök.

Az ellenőrzés eredményeként harminchárom illegális határsértőt és két körözött férfit fogtak el a járőrök. Bódult és ittas állapotban történő vezetés gyanúja öt fővel szemben merült fel - tájékoztatta portálunkat a rendőrség.

Olvasóink írták

 • 5. oxana 2013. július 02. 18:41
  „4. Mankapunka

  Mesélhetném, de nem lenne foganatja.”
 • 4. Mankapunka 2013. július 02. 16:17
  „Ezt meséld el azoknak, akiknek a meki az isten.”
 • 3. oxana 2013. július 01. 19:05
  „1. Mankapunka

  Pedig milyen finom a zsírosdeszka hagymával!”
 • 2. Japo 2013. július 01. 16:44
  „Ez igaz,arra viszont kíváncsi lennék a közel 1000 fő résztvevőből hogyan lett 1752 fesztiválozó? Mert ha közel ezren vettek részt,abba nem tartozik bele az utakon <moderálva> autósok,akik arra jártak vagy a környéken laktak. Szóval hogyan lehet közel ezer fő részvételével lezajló fesztiválon 1752 fő fesztiválozót átvizsgálni,vagy voltak akik repetáztak?”
 • 1. Mankapunka 2013. július 01. 15:46
  „Általában ezeket a bulikat nem azért tartják, hogy mindenki Bambit igyon, és zsírosdeszkát egyen hagymával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó a vizük, ám üresek a szabad strandok

A Mosoni-Duna vízminőségének vizsgálata során fürdésre alkalmasnak találták a mosoni és az Itató szabad strandot is. Az idő melegedésével sokan szívesen meg is mártóznak a vízben. Tovább olvasom