Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Rajka ötöde már szlovák

Magyar–szlovák határ mente - A szlovákok beköltözése, a pozsonyi szuburbanizáció terheket is ró a csallóközi és szigetközi településekre.


A probléma kezelésére most szakemberek tesznek javaslatot.

A folyamat tovább folytatódhat: Rajkán már a helyben élők 20, Dunakilitin 5 százaléka szlovák állampolgár.

˝Mi lesz, ha a betelepülők aránya egyszer meghaladja a helyiekét? A szlovák állampolgárok nem itt adóznak, ám a támogatott közszolgáltatásokat igénybe veszik. Alapvető joguk lenne az egészségügy és az oktatás igénybevételére is: ezt még nem kérték, de ha a folyamat folytatódik, ez előbb-utóbb gondokat okozhat˝ – hangzott el a keddi győri projektindítón Bazsó Lajos rajkai polgármestertől.

A Pozsony környékén egyre bővülő, a magyar–szlovák határon is átnyúló agglomeráció sajátosságainak megismerésére közös programot indított a Magyar Tudományos Akadémia Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete és a szlovákiai Somorján működő Fórum Kisebbségkutató Intézet 200 ezer eurós, javarészt uniós forrásból.

Az évek óta tartó kiköltözési hullám nemcsak a határ menti magyar településeket, hanem a Pozsonyhoz közeli csallóközieket is érinti. Elindítója a főváros gazdasági fellendülésével összefüggésbe hozható ingatlanár-emelkedés volt. ˝Drágább ott lakáshoz jutni, mint Bécsben˝ – mondta Lelkes Gábor, a Fórum intézet tudományos munkatársa.

Jönnek: Eladó lakások, szlovákoknak épült társasházak Rajkán (felvételünkön Mikulas Rusó helyben élő ingtlanközvetítő). A folytatódó beköltözés rengeteg kérdést vet fel, melyre már keresik a válaszoka
Jönnek: Eladó lakások, szlovákoknak épült társasházak Rajkán (felvételünkön Mikulas Rusó helyben élő ingtlanközvetítő). A folytatódó beköltözés rengeteg kérdést vet fel, melyre már keresik a válaszoka

Somorja (Samorin) csak becsülni tudja: nagyjából 13 ezren laknak a kisvárosban. A bizonytalanság oka, hogy sokan nem jelentkeztek be, Pozsonyban dolgoznak, s csak aludni járnak hozzájuk. ˝Míg a városlakók 65 százalék magyar nemzetiségű, a szlovák nyelvű alapiskolába ezren, a magyarba alig ötszázan járnak˝ – tudtuk meg Domschitz Károly polgármestertől. ˝Ha a most ingázók Somorján találnák meg a munkahelyüket, talán bevonhatnánk őket a város életébe˝ – tette hozzá.

Kissé sötét képet festett a magyar települések számára Pozsonypüspöki, mely 1971-ben csatlakozott a fővároshoz. ˝Négyezres faluból 22 ezres városrész lettünk: a nagy forgalom miatt saját udvarunkból alig tudunk kijárni, az őslakosok kisebbségbe kerültek, a nyitott kerítéseket a zárt udvarok váltották fel˝ – mondta Ozsvald Erzsébet polgármester.

Míg a szomszédos Oroszváron egy négyzetméternyi építési telek 50 ezer forintba kerül, addig Rajkán az ˝egekbe emelkedett˝ ingatlanárak mellett is 20 ezerbe. ˝Több százan bejelentve, több százan anélkül laknak itt: a településen élők 20 százaléka már szlovák állampolgár. Igaz, a beköltözők fele magyar anyanyelvű˝ – ismertette Bazsó Lajos településvezető, aki a békés együttélés mellett érvelt. A beköltözéssel egyidejűleg elköltözési hullám is indult Rajkán: akik jó pénzért értékesítették házaikat, azok főként Mosonmagyaróvárra mentek. Öt éve még 200 gyerek járt a helyi iskolába, mára hússzal kevesebb: a szlovákok ugyanis csak óvodásaikat íratják ide. Érdekesség: 30–40 felnőtt magyarul tanul esténként a helyi tanintézményben. Már a magyarok is kihasználják Pozsony közelségét, hisz a kiadó lakások többségét kinn dolgozó hazai munkások töltik meg.

Mosonmagyaróvárra 50–60 szlovák család költözött. A bevásárlóturizmus a városnak is hasznot hozott, s az el-elmaradozó osztrákok helyett pozsonyiak jönnek a termálfürdőbe. ˝A beköltözési folyamat nem fog megállni˝ – folytatta Szokoli Sándor dunakiliti polgármester. Az 1900 lelkes faluban 123 bejelentkezett külföldi él, ebből 87 szlovák.

Vélhetően ennél többen vannak, hisz 54 ingatlant vásároltak meg. ˝Többségük sajátos normarendszer szerint él, persze vannak elismerésre méltó példák is˝ – mondta.Öt éve még 200 gyerek járt a helyi iskolába, mára hússzal kevesebb: a szlovákok ugyanis csak óvodásaikat íratják ide.

 

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. erikderik 2009. december 11. 16:33
  „ehez csak anyi: szlovak vagyok. mosonmagyarovaron vettem meg egy hazikot. felesegemmel pozsonyba dolgozunk. a kisfijum magyar oviba jar. minden adot . gazt, aramot, vizet,telefont, szemete magyarorszagon fizetek. magyar benzint veszek magyar autoba. ahogy montam pozsonyba dolgozunk tehat egyetlen magyarnak nemvettem el a munkahelyet. este meg magyar iskolaba magyar nyelvet tanulunk. amikor hetvegen vasarolni megyunk cca 70000 Ft tescoban hagyunk. tehat kb 690000 Ft havonta magyarorszagon hagyok ami 8 280 000 Ft evente. mosonmagyarovaron el meg kb 70 ilyen csalad. ez aszt jelent hogy egy ev alat kb 560 000 000 Ft marad mosonmagyarovaron. ha a korulmenyek mas lennenek, akor ez a penz slovakiaba marad.”
 • 39. Őz 2009. október 06. 18:41
  „Itt a lényeg griffinke:"de majd megoldódik ez is)"
  Mikor???????????????????????????????????????????????
  Ja és ha esetleg elolvasod a cikket,ott magyarul le van irva,hogy az iskolába kevesebben járnak.....
  De semmi baj.Nektek van igazatok <moderálva>. Persze nektek nem kell félni , megmarad a biztos helyetek a Veritasban meg az ubisnál!!Hajrá!!!:)))))
  Kit érdekel Óvár vezetőjének véleménye???
  Mi a bánat köze van annak Rajkához?????
  Ilyenkor sokan visszasírják ám Lipótmezőt!!!!”
 • 38. Griffin 2009. október 06. 17:33
  „pancser, való igaz, addig örüljenek, míg szorgalmas,saját pénzen házat vásároló emberek költöznek a faluba, nem pedig eltartanivaló lumpenek,illetve örüljenek egyáltalán, hogy költöznek(nem tudom, mennyire bonyolult összefüggés, hogy ha nő a gyermekek száma, akkor megmarad az iskola, az óvoda, a bölcsöde,ami egy település életbenmaradásához igencsak szükséges),ha nő a lakosság, az önkormányzat is több pénzhez jut(bár ez itt éppen probléma, mivel az újak többsége szlovák állampolgár, nem itt adózik,de majd megoldódik ez is),a több lakos több szolgáltatást vonz,javítva az életminőséget,alighanem több száz magyarországi település lakói inkább hálát adnának az égnek, ha ilyen beköltözőik lennének!Itt pedig(pláne a mindig moderált bruhahahahahahahahah Őz elvtárs)panaszkodnak, ami egyrészt érthető, mert ez új jelenség,szokatlan még, másrészt ennek hangot adni normális módon is lehetne(ugye, Őz, bruhahahahahahaha?)”
 • 37. pancser 2009. október 06. 12:08
  „A városiak kiköltözése Győr környékén is okoz problémákat, pedig a kiköltözők magyarok. Más életstílusa van a kiköltözőknek, más az értékrendjük és ez okozza a gondot, Rajkán meg plusz a nemzetiség. Hogy konkrét legyek magánbeszélgetésen szigetközi plgármester is olyan véleményt ütütt meg a kiköltöző győriekkel szemben, amely hasonlít például "rezi" 28 véleményéhez. Magam részéről a falvak urbanizációja minden visszatetszés dacára, messze jobb mint az ellenkezője. Látunk pusztuló, elcigányosodó falvakat nem kis számban az országban. Tán ez kell az elégedetlenkedőknek?”
 • 36. Griffin 2009. október 06. 12:07
  „na, gyerekek, 35 komment után kifújt a téma,mindenki elmondta véleményét, intelligenciájához mérten, jöhet az új hír, Őz elvtárs már unatkozik, és egyre feszültebb, egyem a zuzáját....:-)”
 • 35. RickCartman 2009. október 05. 22:29
  „ennyi a válasz?hozzászólásod minősít...ennyit értesz a kérdéshez,egy dekával sem többet,rádiót sem hallgatsz,saját városod vezetője véleményét nem ismered,csak csúnya szavakkal dobálózol,sajnállak.”
 • 34. Őz 2009. október 05. 19:36
  „moderálva”
 • 33. RickCartman 2009. október 05. 19:02
  „Őz, a rádióban Szabó Miklós polgármester úr nyilatkozott,neki jobban hiszek, mint neked, miért is?”
 • 32. Őz 2009. október 05. 18:04
  „moderálva”
 • 31. rezi 2009. október 05. 07:46
  „15-ös

  Estleg ötlet? Mert a "valami" az csak valami.Nekem sem szimpatikus az önkormányzat.Nagyon magára van hagyva ebben a témában. Diszkrimináció! Ezt a szót már hallottad?”
 • 30. fortuna54 2009. október 04. 22:17
  „15-ös,hogy csináljanak valamit? Ahhoz tudás,és akarat is kellene,de csak károgni tudnak.”
 • 29. RickCartman 2009. október 04. 19:40
  „mr1. Déli Krónika 10.04 vasárnap-riport szólt erről a témáról -az viszont igaz probléma, hogy az ideköltözők továbbra is Szlovákiában adóznak, és nem járulnak hozzá a falu önkormányzata költségvetéséhez, viszont igénybe veszik a helyi szolgáltatásokat,de az interjúban elhangzottak szerint keresik rá a megoldást.Szerintem nem Őz nyilatkozott.....nem is értem....vajon miért?”
 • 28. rezi 2009. október 04. 15:19
  „Az itt maradt rajkaiaknak teszik az építkezésekhez fuvarozó teherautók,gépek tönkre az utakat.A helyiek pénzén aszfaltozzák az utcákat,és ők ugyanúgy élvezik.Persze ez rendjén van.De hogy a helyieknek kell hozzájuk szokni,azért ez nem helyén való.Persze az önkormányzat feladata lenne rendszabályozni a lakosokat.
  Rajkán már az utóbbi években nagyon szépen haladt a hulladék kezelése,nem égették a szemetet az udvarokon,szépen nyírták a füvet a közterületeken,nem tárolták a házak előtt évekig a az építőanyagokat,nem parkoltak a járdán,a füvesített területeken,éjszaka nem dudáltak az autók, más ablakja alatt,nem hallgattak az autóban hangosan éjszaka zenét,egyre ritkábban nyírtak füvet hétvégén és bőgtek a motorfürészek, qwadok és crossmotorok nem száguldoztak az erdőben,és nem kellett a járdán kutyaürüléket
  kerülgetni.Ennyit a feltámadt faluról.
  Na ezekhez kell a rajkai lakosoknak hozzászokniuk.Mert hogy ezekben a dolgokban nem lesz változás az elkövetkezendő 30 évben az biztos.”
 • 27. pancser 2009. október 04. 11:08
  „26! Ha az ülepedet a fölhöz vered, a fejedet meg a falba, akkor is ez van kedves őzike!”
 • 26. Őz 2009. október 04. 08:23
  „Még nem vittek vissza?:))))))))))))”
 • 25. pancser 2009. október 03. 22:00
  „Ilyeneket ütnek el az autók, az őz szemére hályog telepedett!”
 • 24. Őz 2009. október 02. 19:54
  „moderálva”
 • 23. Őz 2009. október 02. 19:48
  „moderálva”
 • 22. Őz 2009. október 02. 19:46
  „Valaki azt mondja már meg,miért jó ez nekünk ,vagy a falunak????!!!!!!!!14???????????????????????
  15!Max azért köszönnek mert te nyirod náluk a füvet ....:)”
 • 21. pancser 2009. október 02. 19:46
  „Csodaszar.... turul, meg árpádsáv mit sem ér, semmit nem tudtok tenni. Pozsony közelsége mindent meghatároz. Rajka a háború után egy unalmas koszfészek finomabban álmos, poros falu lett, most végre jelentős számú, sokszor jól szituált beköltözőkkel felébredt és fejlődik a falu.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Információs est ingázóknak

Mosonmagyaróvár - Az Ausztriában dolgozó magyaroknak tart információs rendezvényt a… Tovább olvasom