Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Rajka: Minden második ház külföldié

Rajka - Ötvenkét telek kialakítását tervezik Rajkán a Duna utca mögötti területen. Igény van rá: kétszáz külföldi, javarészt szlovák állampolgár jelezte vételi szándékát, és csupán három helybéli. Van, aki örül a túlpartiaknak, de akad olyan is, aki háborog emiatt.
A pozsonyi panel árán itt akár kertes családi házat vásárolhatnak. Igaz, itt is rohamosan nő már az ingatlanok értéke. A faluban sűrűn látni szlovák rendszámtáblájú autókat. Pozsony negyed óra alatt elérhető az autópályán. Az itt letelepedők közül kevesen tudnak magyarul, a helyiekkel való társalgás során legfeljebb egy közvetítő nyelvre – főként a némettudásukra számíthatnak.

Még az előző képviselő-testület határozott arról, hogy Rajkán a Duna utca mögött ötvenkét telket alakítson ki a község – tájékoztatott Bazsó Lajos, a település polgármestere. A négyutcányi, hétszáz négyzetméter körüli parcellák tulajdonosa az önkormányzat, egy kft. és két magánszemély.

Elégedettek és ellenzők

Lassan minden második házban szlovákok laknak – világosítanak fel a rajkaiak, akik között akad olyan is, aki ellenzi, hogy külföldiek lepik el a települést, mások szerint viszont mindenképp jót tesz a fejlődés a faluképnek.
– Két éve indult el a felvásárlási láz. Édesanyám házát is szlovákok vették meg, nincs semmi gond velük, ritkán látni őket. Inkább hét végére jönnek Magyarországra, a szomszédok sem panaszkodnak – magyarázza Kelleiné Márta. – Megvásárolnak, eladnak, de sokan le is telepednek itt – mondja már Maász Jánosné, akinek ugyancsak semmi kifogása nincs a betelepülőkkel szemben. Az asszony a tolerancia híve: még ötéves korában, 1946-ban költözött ide egész családjával Gutorból.

„A szlovákok miért jönnek ide?"

– Hihetetlen fejlődés tapasztalható, gombamód épülnek a házak, a régieket meg felújítják. Jót tesz ez a településnek – áradozik egy idősebb férfi, aki a szlovák szomszédokkal is igen elégedett. Fia viszont nem látja ilyen örömtelinek a helyzetet: – „Magyarvédő" vagyok, a szlovákiai magyarokkal nincs semmi bajom, de a szlovákok miért jönnek ide? Ezt a felvetést megerősíti egy másik rajkai férfi is, és hozzáteszi: „Vajon minket, magyarokat is ilyen tárt karokkal fogadnának Pozsonyban?"
– Mindenki fel van háborodva, rettenetes, hogy itt is, ott is, majdnem minden második házban szlovákok laknak – állítja az Erikaként bemutatkozó hölgy, aki a szomszédos országból érkezők viselkedését is kifogásolja. Mint mondja, egyre „szemtelenebbek". Az asszony szerint meg kellene állítani a betelepedési hullámot.

Van jó és rossz oldala

A Duna utca mögötti telkeket egy hónap múlva lehet megvásárolni, pontos áruk egyelőre még nincs. A polgármester tájékoztatása szerint négyszeres a túljelentkezés a portákra: már kétszáz szlovák jelezte vételi szándékát, és három rajkai család is igényt tart rá. – A helyi fiatalokat természetesen előnyben részesítjük – ígérte a településvezető. A falut megosztó betelepülőkről pedig mindössze annyit mondott: a jelenségnek van jó és rossz oldala is.

Két év alatt megduplázódtak az árak

Úgy a telkek, mind a házak ára magasabb Rajkán, mint Mosonmagyaróváron. Míg egy negyvenéves családi házat a Lajta-parti városban 15 millióért már megvásárolhatunk, addig ugyanez a határszéli településen 23–25 milliót kóstál. A húszéves magánházakat 30–35 millióért kínálják, míg egy friss, egy-két éves lakást már aligha kapunk meg 45 millió alatt. Az árak folyamatosan emelkednek, az utóbbi két évben pedig megduplázódtak.


Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonszolnok műfüves pályát avat

Mosonszolnok - Az utolsó simításokat végzik Mosonszolnokon a nemrég tizenkétmillióból elkészült… Tovább olvasom