Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Rajka, Cakóháza: helyek, ahol a Munkáspárt parlamenti párt lenne

Van, ahol 3 szavazattal nyert csak a Fidesz, és van, ahol parlamenten kívüli párt nem kapott szavazatot. Érdekességek a mosonmagyaróvári körzet választási adataiból.
A megye 5-ös számú egyéni választókerületében, vagyis a mosonmagyaróváriban 101 szavazókör eredményeit összesítették hétfő reggelig. Ezeknek a listás szavazataiból mazsolázunk néhány érdekes adatot.

Fidesz>50%?

Minden szavazókörben a Fidesz-KDNP nyert. A szavazókörök közül 59-ben a Fidesz-KDNP-re listán több szavazat érkezett, mint az összes többi jelöltre összesen.

Ásványrárón a 2-es, Bezenyén a 2-es, Dunaszigeten az 1-es és Jánossomorján a 7-es szavazókörben, illetve Cakóházán, Győrújfalun, Mecséren, Rábcakapiban és Várbalogon 60 százaléknál is többen szavaztak lisán a Fidesz-KDNP-re.

MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP?

A sok Fiedsz-győzelem mellett akadtak meglehetősen szoros választókörök is. Kevesebb mint 10 százalék volt a különbség a Fidesz-KDNP javára a Kormányváltó erőkkel szemben Mosonmagyaróváron a 10, 11, 17, 19, 20, 21, és 23-as számú szavazkókörökben, valamint Újrónafőn és Mosonudvaron.

A mosonmagyaróvári 17-es szavazókörben (Károly utca és Móra lakótelep) pedig mindössze 3 szavazattal kapott többet a Fidesz-KDNP, mint a második helyezett MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP.

A másik nagyon szoros eredmény Újrónafőé, ahol 131 szavazatot kapott a Fidesz-KDNP, a Kormányváltók pedig 126-ot.

Jobbik?

Országos szinten a Kormányváltók több listás szavazatot kaptak a Jobbiknál. Így volt ez a mosonmagyaróvári körzetben is. A 101-ből 39 olyan szavazókör van, ahol a Jobbik kapta a második legtöbb szavazatot.

Az országos átlagnál is nagyobb volt a Jobbik listás szavazatainak aránya ezek közül Abdán a 2-es, Ásványrárón a 2-es, Dunaszegen mindkettő, Halászin a 3-as (Arak), Jánossomorján a 2-es és 3-as, Kimlén a 3-as, Máriakálnokon a 2-es, Mosonmagyaróváron az 5-ös és 7-es, Mosonszentmiklóson mindkettő, Mosonszolnokon mindkettő és Öttevényen a 3-as szavazókörben, valamint Dunaszentpálon, Feketeerdőn, Károlyházán, Kisbodakon, Kunszigeten, Mecséren, Mosonudvarban, Püskin és Vámosszabadin.

A MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP az országos 26,4 százalék fölött kapott listás szavazatot Bezenyén a 3-as (Paprét), Hegyeshalomban az 1-es, Jánossomorján a 6-os, Levélen mindkettő és Mosonmagyaróváron az 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11, 13, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 27, 30-as szavazókörökben, valamint Újrónafőn.

Csak a parlamentiek

Rábcakapin csak az a négy párt kapott szavazatot, amelyik be is jutott az országgyűlésbe. Parlamenten kívüli pártra egyetlen szavazat sem érkezett.

Munkáspárt>5%

Két olyan szavazókör is volt, ahol elérte az 5 százalékot a Munkáspárt, tehát ha csak ezeken a szavazókörökön múlt volna, akkor parlamenti párt lenne Thürmer Gyula pártja.

Az egyik szavazókör olyan pici, hogy a 2 szavazat már parlamenti küszöböt jelent (Cakóházáról van szó). Mondjuk itt amúgy is érdekes eredmény született, hiszen 22-en szavaztak a Fidesz-KDNP-re, második a Jobbik 6, harmadik a MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP és a Munkáspárt 2-2 szavazattal, és 1 szavazat jutott az LMP-nek is.

A másik szavazókör a rajkai 1-es, ahol 15 szavazattal 5,05 százalékot kapott a Munkáspárt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár és környéke képviselője

"A folyamatos kapcsolattartás, a figyelem és segítés kiemelt feladatom lesz a következő négy évben… Tovább olvasom