Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Rajka a nemzeti park mellett

Rajka - A rajkaiak támogatnák egy határon átnyúló nemzeti park kialakítását. Meanderező változat esetén korlátoznák a jachtforgalmat, s beüzemelnék a régi Mosoni-Duna-zsilipet.
„Szigetköz–Csallóköz Duna-ártér mellékágrendszere rehabilitációjának" projektjében tavasz óta alapos társadalmi igényfelmérést végeztek a Szigetközben. Közmeghallgatásokat tartottak minden érintett önkormányzatnál, ahol a civilek is beszámolhattak elképzeléseikről: ezek a www.szigetkozosen.hu internetes portálra is felkerültek, s a projekt részeként beépültek a megoldási javaslatokba. A Kisalföld most sorozatot indít: elsőként a Rajkán elhangzottakból válogattuk ki a legérdekesebbeket.

A 2730 lelkes település vezetője, Bazsó Lajos és az alpolgármester, Rendi János úgy fogalmazott: a műszaki lehetőségek közül a meanderezőt tartják jobbnak.

A Dunához kapcsolható önkormányzati tervek közt a Jónási-ágban egy kikötő kialakítása, a régi Mosoni-Duna-zsilip beüzemelése, s ott bemutatóközpont kialakítása szerepel. A községháza jachtot csak a Jónási-ágban és az Öreg-Dunában szeretne látni.

Az önkormányzat és a lakosság is támogatja egy határon átnyúló nemzeti park kialakítását.

Szirtl György, a helyi kemping vezetője szerint túl sok a Szigetközzel foglalkozó érdek-képviseleti szervezet. Kiss Vince mezőgazdasággal, falusi turizmussal foglalkozik: ő a Sziget-közösen fórumon megismert komplex rehabilitációs tervek közül egyiket sem támogatná, mivel például a meanderező változat jachtos forgalmat hozna, tíz helyinek nyújtana megélhetést, míg milliárdokba kerülne.

(Sorozatunk következő részében a dunakiliti véleményekből idézünk). A projekt az Interreg magyar–szlovák–ukrán szomszédsági program keretében valósult meg.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérsékelt sebességű övezetek

Mosonmagyaróvár - Mosonmagyaróváron három lakó-pihenő és korlátozott sebességű övezetet jelöltek ki,… Tovább olvasom