Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Radikális változtatások várhatók a kisiskolákban

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás tegnapi ülésén elsősorban az oktatás átszervezése volt terítéken.
A társulás kedden elsőként a harmadik negyedéves beszámolóját fogadta el azzal a kiegészítéssel, hogy a fogászati ügyelet 2007. januári ellátásához 50 ezer forinttal járul hozzá. Az ellátást februártól gazdasági társaság biztosítja. A kistérségi társulás jövő évi költségvetési koncepciójáról Botos Gábor titkár elmondta: bizonyos finanszírozások kikerülnek a költségvetésből, így a családsegítő, a jelzőrendszeres segítségnyújtás, a fogyatékosok ellátása, a gyermekjóléti szolgálat „közvetlenül" kapja az állami normatívát. Emiatt a jövő januári kistérségi normatív támogatás az egy évvel korábbihoz képest 132 millióról 85 millióra csökken. A titkár hozzátette: szigorodnak a közoktatási társulások támogatási feltételei. Nagyobb változás, hogy a tagintézményekben nehezebb lesz 1–8. osztályt indítani, ezeknél ugyanis nem jár kiegészítő támogatás. Emellett felső tagozatban nem lehet összevont osztály, ráadásul a létszámhatárok is szigorodtak. Ez több térségi intézményt is érint: a Jánossomorja–Várbalog társulást, a püski körzeti iskolát és a Mosonmagyaróvár–Máriakálnok tagintézményi rendszert. Szigorodtak az állami normatívák felhasználási lehetőségei is. Majthényi Tamás halászi polgármester azt javasolta, hogy a mosonmagyaróvári Tourinform-irodát támogassa a kistérség. Jövő évre kétmillió forintot javasolt, melyet elfogadott a tagság, miként a költségvetési koncepciót is.

Változások lehetnek

A legélesebb vitát a települési iskolák helyzetének „kezelése" váltotta ki. Meghívottként Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója úgy kezdte: „Nem tudjuk leírni, hogy minden megfelelő, ha nincs elég gyermek. A 2007-es költségvetés arról szól, hogy aki egymagában gondolkodik, azt »megölik«, pénzügyileg annulálják" – tette hozzá. Az igazgató szerint radikális változtatások lehetnek, melynek kiváltója elsősorban a normatív hozzájárulások csökkenése, az infláció és a kiegészítő támogatások feltételeinek szigorodása. Máriakálnok akkor jónak tűnő ötletét, miszerint helyben tagintézményként működik tovább, két év alatt a kiszámíthatatlan költségvetés keresztülhúzta. „Aki nem működik együtt, az nem vagy nagyon nehezen tud fenntartani oktatási intézményt" – tette hozzá. „Ellátandó gyerekekről szól a közoktatási törvény változása, nem munkahelyekről. Az önkormányzatok számára pedig az oktatás alapvető, de nem egyedüli feladat. Az a célom, hogy minél több helyen jól fenntartható oktatás legyen. Jelenleg 7. és 8. osztályban a 15 fős létszámhatár a megyében 50 települést érinthet hátrányosan. Óriási átrendeződés várható" – mondta.

„ Ne hangulatot keltsünk"


Ezután szó esett a nagy vihart kavart püski iskola esetéről. Ekker Károly kisbodaki és Zsoldos Ferenc püski polgármester azonban nem jelent meg az ülésen. Marovics Géza dunaremetei településvezető azonban igen: „Tárgyaltunk Halászival, Darnózselivel, Hédervárral, ám három hete ezek a megbeszélések megszakadtak. Helyette gyűjtések, hangulatkeltések folynak. Az alapítványra eddig 1,3 milliós ígéretről tudok. Nekem más a véleményem, mint a másik két polgármesternek. Még nem késő megmenteni az iskolát, ám ahhoz például egy »ötös mikrotársulás« szükségeltetne. Inkább cselekedjünk, ne hangulatot keltsünk: könnyű azt mondani, miszerint még nem találkoztunk csődbe jutott önkormányzattal" – mondta. Turbók Arnold Bertalan úgy folytatta: Püskin a gyermeklétszámot illetően nem egy évben, hanem legalább 3–4-ben kell gondolkodni.

„ Mélységesen cinikus"


Széles Sándor máriakálnoki polgármester sajnálta, hogy Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő nem vett részt az ülésen. Szerinte „sokkoló, de reális volt", amit a MEPI-igazgató elmondott. Úgy véli:az óvodájuk után kapott kilencmilliós állami normatíva mellé, ha néhány milliós kiegészítést is kapnának, az akkor sem oldana meg semmit: a fenntartása ugyanis 40 millió forint. Azt javasolta: a kistérségi társulás gondolja meg, hogy egy óvodát és egy iskolát a társulás intézményévé alakítson át. Széles mélységesen cinikusnak érzi a pedagógusi teljesítményalapra „kiharcolt" egymilliárd forintot, hisz a „pedagógusok 10–15 százaléka elveszíti munkahelyét". Tóth István alelnök hozzátette: a polgármesterek kereszttűzbe kerültek a kétirányú elvárások miatt. – A mi felelősségünk a szülők felkészítése a helyes döntésre, s a radikális változtatások során a megoldás legjobb útját kell keresnünk mindenki számára – tette hozzá. Török Sándor mosonszolnoki polgármester javaslatára megszavazták, hogy ebben a kérdésben január negyedikén fórumot tartanak.

Foglalkoztatják a menedzsert


A kistérségi társulás döntött, hogy a vidékfejlesztési menedzsert 2007. június 30-ig tovább foglalkoztatja, valamint, hogy nem lép be a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökoturisztikai központ 223 millióból

Az előzetes ütemterv szerint folyik a mosonmagyaróvári várpince és Vár-tó felújítása. Az elmúlt hetekben a szakemberek elvégezték a szükséges bontásokat, a napokban pedig kezdődik a pince belső szigetelése. A nyár végére várhatóan elkészül az idegenforgalmi komplexum. A magyaróvári belváros korábban vonzó idegenforgalmi látványossága, a Vár-tó és környéke már évek óta rendezetlen és elhanyagolt volt. Tovább olvasom