Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Rabi-tó: ismét halpusztulás?

A lébényi Rabi-tó halai csak a hidegebbre forduló időjárásban és a sok csapadékban bízhatnak.
Sinkó Lajos
A lébényi Rabi-tóban 2002 és 2004 novemberében is halak pusztultak el oxigénhiány miatt: tavaly 150 kilogramm amur, ponty és csuka lett az áldozat. Lapunk kerekasztal-beszélgetést is szervezett tavaly decemberben a tó megmentéséért: abban minden érintett fél egyetértett, hogy pályázni kell a rehabilitációra.

A tervezésre pályáznának

Az iszap elhelyezése azonban nem volt megoldott, miként az önrészben is csak a Szigetköz Horgászegyesület vállalt volna szerepet. Végül aztán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vállalta a pályázati önrész finanszírozását. A Rabi-tó megmentésére és a lébényi forrástavak rehabilitációjára pályázik a helyi önkormányzat. A tervezés 7–9 millió forintba kerül, s egyelőre keresi a pályázati lehetőséget az önkormányzat és a vízügyi igazgatóság. Sinkó Lajos, a Szigetköz Horgász Egyesület elnöke elmondta: a kerekasztal-beszélgetés után minden érintettel létrejött egy csapat.

Bízni a szerencsében

– A vízügyi igazgatóság két megoldási lehetőség kidolgozására tett ígéretet – kezdte. – Az eredeti rehabilitáció és vízpótlás mellett egy olcsóbb megoldást is javasoltak: eszerint egy 15–20 méteres sávot kotortatnánk csak ki, s az iszapot a víz szélére tennénk. Én ezt nem tartottam jó megoldásnak, attól tartva, hogy ez idővel visszamosódik. Azóta továbblépés az ügyben nemigen történt. Augusztusban oxigéntartalom-méréseket végeztem, ugyanis jelezték, hogy a halak „gyanúsan" feljöttek a víz felszínére.

A felső részen nyolc és fél, a hídnál hat, az alsóbb magasfeszültségnél pedig már csak 4,5 volt az oldottoxigén-tartalom. Ez is azt mutatta, hogy igazából a befolyó csatornákkal van gond. A vízügyi igazgatóság a hódvárakat tavasszal szétszedette, így ezek az állatok nem tudják az erdő alá duzzasztani a vizet. Közeleg a kritikus időszak, ismét eltelt egy év, de most is csak a szerencsében bízhatunk. Ha október második fele és november első hete jóval hidegebb lesz a mostaninál, s sok csapadék hullik, megúszhatjuk a halpusztulást. Ellenkező esetben mázsaszám szedhetjük ki a döglött pontyokat, keszegeket.

Egy minisztériumi pályázaton nemrégiben kétszázezer forintot nyertünk haltelepítésre, s ha átvészeljük az elkövetkezendő heteket, ebből az összegből compókat telepítünk majd a tóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekekről gyűjtött pornóképet

Százötvenrendbeli tiltott pornográf felvételekkel való visszaéléssel vádolják azt a mosonmagyaróvári fiatalembert, akinek a számítógépén kiskorúakat ábrázoló pornóképeket találtak. A férfi állította: nem tudta, hogy bűncselek- ményt követ el a fotók birtoklásával. Az öt-tíz éves fiúkról és lányokról készült csaknem ötven fotót tartalmazó honlap alig három napig működött. Tovább olvasom