Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Quaestor-pénzek és hulladékkezelés

A hulladékgazdálkodás buktatóiról, az önkormányzat működéséről, illetve a Quaestor-csőd helyi esetleges vonatkozásairól beszélt a szocialisták mosonmagyaróvári elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

„A nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer a jelenlegi szabályozások mellett halálra van ítélve" – jelentette ki Kovács Tamás, a Magyar Szocialista Párt helyi elnöke tegnap, utalva a Kisalföld tegnapi számában erről a témáról megjelent írásra. A politikus kifejtette: korábban három alkalommal hívta fel a képviselő-testület figyelmét erre a problémára, ám senki sem foglalkozott a kérdéssel. Szerinte a jelenlegi szabályozások nem teszik lehetővé a hulladékszolgáltató cég hosszú távú működését. „A Fidesz államosítása a hulladékgazdálkodásban rossz irány, intézkedései eddig nem hoztak mást, csak problémákat, amelyektől szenved a lakosság és az ágazat különböző szereplői is. Az elhibázott szakmapolitikai intézkedések nemcsak a lakossági terheket növelik, hanem a lerakási járulék bevezetése miatt növelik az illegális lerakások számát is. Ráadásul az elhibázott rezsicsökkentés miatt a rendszer teljes mértékben finanszírozhatatlan" – hangoztatta az elnök. Hozzátette: már most látszik, hogy nem lesz elég a 150 milliós állami támogatás.

Kovács Tamás beszélt arról is, hogy a testület decemberben fogadta el az idei munkatervét. Ebben szerepel a márciusi ülés is, ami azonban a polgármester javaslatára elmaradt. Az elnök szerint az önkormányzatnak be kellene tartania ezt a határozatát, az ülések számának csökkentése pedig a képviselők jogainak csorbítása.

A politikus bejelentette: az MSZP elvállalta, hogy tanácsadással segítséget nyújt a helyi Quaestor-károsult lakossági ügyfeleknek. Már többen jelentkeztek náluk emiatt. Kovács Tamás kiemelte: Nagy István országgyűlési képviselőnek kellene a helyi emberek érdekében eljárni, ezzel szemben szerinte nem tett semmit. „Van-e olyan Fidesz-közeli helybeli, aki még a Quaestor-csőd előtt kivette a pénzét? Osztott-e meg Orbán Viktor Nagy államtitkár úrral információkat a brókercégről még a csőd előtt?" – kérdezte Kovács Tamás az országgyűlési képviselőtől.

Csak a csőd híre után telefonált
A Kisalföld megkeresésére Nagy István államtitkár kifejtette: amikor bejelentették a Quaestor csődjét, azonnal végigtelefonálta a választókerület össze önkormányzatát, hogy érintettek-e ebben. Szerencsére csak egy olyan település volt, amely a brókercégnél tartotta a pénzét. Ezzel együtt azonnal kérdést intézett a nemzetgazdasági miniszterhez a mielőbbi kártalanítás érdekében. Nagy István hangsúlyozta: semmiféle egyéb információja nem volt az ügyről. Mint mondta: nem érdekelt ebben, nem volt pénze sem a brókercégnél. Az államtitkár kérdésünkre elmondta: nem vett részt azon a kormányülésen, ahol a miniszterelnök utasította a minisztereket, nézzenek utána, van-e állami pénz brókercégeknél. Ezen az ülésen a miniszter képviselte a földművelésügyi tárcát.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármester-választás lesz Kisbodakon vasárnap

Kisbodak független polgármestere, Bertalan Péter Zoltán december 10-én halt meg, ezért tartanak… Tovább olvasom