Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Püski óvoda - Még az udvari játékokat is elfelezték

Már csak a homokfoltok jelzik, hogy néhány napja még több játék fogadta a püski kisgyerekeket a helyi óvoda udvarán. Hová lettek az eszközök és miért szállították el azokat? – kerestük a választ az illetékeseknél olvasónk felvetésére.

Olvasói megkeresés

„Nagy felháborodást váltott ki bennem, amit augusztus 8-án sajnos látnom kellett. A valaha Püski–Kisbodak–Dunaremete községek közös óvodájának udvaráról elszállíttatták a gyermekpadokat, udvari játékokat, s minden jót, ami még mozdítható volt. Kérdezem, hol van az összetartás, megértés, békesség és a szeretet? Ha pályázatból valósult is meg, én úgy gondolom, békés megegyezéssel mindenre megtalálható a megoldás" – írta szerkesztőségünknek egy püski óvodás édesanyja.

A következő testületi ülésen döntenek arról, mekkora összeget tudnak fordítani új udvari berendezések vásárlására. A témával elsőként Makai Jenő püski polgármestert kerestük meg, akit – nem meglepő módon – éppen a helyi óvodában találtunk meg.

Óvodások
27 gyermeket írattak be szeptembertől a püski óvodába, ebből 4 kisbodaki.
– Az óvoda épülete, akárcsak az iskoláé és a községházáé, Dunaremetével és Kisbodakkal közös. Püski mellett a másik két település egy felújítást követően kapott tulajdonrészt, az ehhez szükséges önrészt ugyanis akkoriban lakosságarányosan osztották meg a közös jövő érdekében.

A három település körjegyzősége 2008-ban megszűnt a püski iskola felső tagozatával együtt. 2011-ben pedig az alsó tagozattal együtt bezárt az intézmény.

Csak az óvoda épülete maradt meg közös működtetésben, egészen 2013-ig. Addig az épületben kapott helyet a halászi óvoda tagintézményeként a püski csoport és a darnózseli óvoda tagintézményeként a kisbodaki és dunaremetei csoport. Két csoport két tagintézmény-vezetővel osztozott az ingatlanon.

A régi eszközöknek hűlt helyük a püski óvoda udvarán, még így is sok játék közül válogathatnak az ovisok.
A régi eszközöknek hűlt helyük a püski óvoda udvarán, még így is sok játék közül válogathatnak az ovisok.


Érdekesség, hogy még az ételt is két irányból szállították ide. Az elmúlt nevelési évben azonban csak a helyi csoport maradt meg, a másik Darnózselire költözött át. Az ingóságokat magukkal vitték, amin megosztoztunk a játékoktól az asztalokig – emlékeztetett a püski polgármester, aki szerint mostanra néhány udvari játszóeszköz maradt hátra. Ezeket szállították el a napokban, néhány szülő felháborodására.

– Jogosan vitték el a játékokat, az előzetes egyezségünknek megfelelően. Egyébként így is sok játék maradt a helyi gyermekeknek, ami elég lesz a csoport számára – vélekedett Makai Jenő. Megjegyezte: – A következő testületi ülésünkön döntünk arról, hogy mekkora összeget tudunk fordítani új udvari berendezések vásárlására, alkalmazkodva az óvoda igényeihez.

Makai Jenő szerint továbbra is gondot jelent a közös tulajdon. Jelenleg a három közös intézmény karbantartását, állagmegóvását és egyéb költségeit a püski önkormányzat vállalja. A püski faluvezetés tervezi, hogy induljon egy energetikai pályázaton az óvoda épületének korszerűsítésére, ám ez a tisztázatlan helyzet akadályt jelent ebben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a határon túl fizet a biztosító

A megkötött utasbiztosítás csak az utazás külföldi részére érvényes. Az oda- és visszaút… Tovább olvasom