Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Pulit küldik a Holdra

Több mint négyszáz hallgató regisztrált a Mosonmagyaróvári Nyugdíjasegyetem most indult, negyedik évfolyamára. A csütörtöki első előadáson Pacher Tibor beszélt a Puli Hold-programról.
A Holdra készülő Pulival ismerkedhettek meg a Kisalföld, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara és az önkormányzat által megszervezett nyugdíjasegyetem negyedik tanévének első előadásán a hallgatók. Nem a Holdat ugató magyar kutyafajtáról volt szó Pacher Tibor helyi kötődésű fizikus előadásában, hanem egy magyar fejlesztésű űrképes robotról.

Az előadáson elhangzott: régóta szerveznek a tudomány fejlődését ösztönző versenyeket. Így forradalmasította a repülés történetét Charles Lindbergh azzal, hogy 1927-ben megszakítás nélkül átrepült az Atlanti-óceánon. Jelenleg a világ egyik legnagyobb technológiai versenyének célkitűzése, hogy a tudósok, kutatók, mérnökök kilencven százalékban magánerőből – állami támogatás nélkül – készítsenek egy olyan eszközt, amely képes eljutni a Holdra. Ott a zord terepen legalább fél kilométert kell megtennie és nagy felbontású képekből, videóból álló adást küldeni bolygónkra. A verseny révén olyan megoldásokat szeretnének találni, amelyek később alacsony költségvetésű és hatékony utazást jelenthetnek a Holdra.

Több mint négyszázan regisztráltak a nyugdíjasegyetem most indult szemeszterére.
Több mint négyszázan regisztráltak a nyugdíjasegyetem most indult szemeszterére.

A programra huszonkilenc csapat nevezett a világ minden tájáról, közülük már csak tizennyolc van versenyben, köztük a magyar Puli Space Technologies, Pacher Tibor vezetésével. Az előadó bemutatta a hallgatóknak a Holdra készülő robotot és beszélt az eddig elért eredményekről.

A Puli csapata számos tesztet hajtott végre. A robot a marokkói sivatagban, valamint hawaii Mauna Kea vulkánjának zord terepén egyaránt bizonyított. A magyar holdjáró eddig probléma nélkül küldött Budapestre jeleket több tízezer kilométeres távolságból is. A Föld–Hold 384 ezer kilométeres távolsága viszont ennél nagyobb kihívást jelent majd. Sőt, nem csupán az irányítással és adatküldéssel kell megbirkóznia a Puli csapatának, hanem a Hold szélsőséges hőmérsékletével, a súlytalansággal és a sugárzással is. Ezért jelenleg az űrképes modell fejlesztésén dolgoznak a szakemberek. A munka finanszírozása nem csekély teher, ám Pacher Tibor szerint minden esély megvan arra, hogy a Puli jövőre eljusson a Holdra. Ezzel harminckilenc év után a magyar robot lehet az első, ami leszáll a bolygó felszínén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gallyazz magad, ha így nem tetszik

A villamos vezetékek alóli barbár gallyazásról számolt be szerkesztőségünknek több mosonmagyaróvári olvasónk. Tovább olvasom