Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Puli űrszonda a sivatagot és Hawaii szigetét már megjárta, vajon eljut a Holdra is? Videók, fotók

A magyar Puli robot remélt Holdra szállása idén ünnepli ötödik születésnapját. A 30 önkéntesből álló csapatot a mosonmagyaróvári származású Pacher Tibor vezeti.
Mosonmagyaróvári származású fizikus vezeti a csapatot

A Lajta-parti városból származó fizikussal az eddig eltelt idő mérföldköveit elevenítettük fel, miközben természetesen a jövőbe tekintettünk és az elkövetkező sorsdöntő másfél év kihívásait is célkeresztbe vettük.

A Puli Space Technologies nevét négy és fél éve ismerte meg az ország. Pacher Tibor ekkor jelentette be, hogy csapata kész részt venni a Google Lunar XPRIZE nemzetközi versenyen.

A legnépszerűbb internetes keresőmotor nevével fémjelzett megmérettetésen a 20 millió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el - legalább 90 százalékban magánerőből finanszírozott - járművet a Holdra és hajt végre több feladatot a gigantikus "sajton" bizonyos határidőn belül.

Ha eljut a Holdra, Puli elviszi magával az összes támogató nevét

Mindent elmond a verseny komolyságáról: a résztvevő csapatoknak 50 ezer dolláros - átszámítva 13,75 millió forint - regisztrációs díjat kellett befizetniük. A magyar csapat az aprópénznek nem igazán nevezhető összeget 2011 februárjára gyűjtötte össze.

Amennyiben a Puli névre keresztelt szonda eljut az űrbe, az összes támogató nevét elviszi a Holdra - azokét is, akik jelképes pénzt tudtak felajánlani -, illetve számukra egyéni, sorszámozott holdfényképet készít.


"Első európai nemzetként juthatunk el a Holdra"

"A verseny keretében olyan robotot fejlesztünk, amely a világ magyarságának támogatásával 2016 végéig eljuthat a Holdra. A fiatal mérnökökből és számos más tudományos terület szakembereiből álló csapat a napi munka mellett, önkéntesként vállalkozott a feladatra.

A munkánk - amely 2010 júniusa óta már több mint 50 ezer órát tesz ki, és a holdjáró fejlesztése mellett a nagyközönség és a fiatal generációk érdeklődésének felkeltésére is kiterjed -, remélhetőleg meghozza a gyümölcsét, s első európai nemzetként juthatunk el a Holdra" - kezdte Pacher Tibor.


Pacher Tibor épp Pulit mutatja be - fotó: MTI
Pacher Tibor épp Pulit mutatja be - fotó: MTI


Kalandozás a marokkói sivatagban

A Puli prototípusának fejlesztése 2012 októberére a magyarországi tesztelés fázisába jutott. A holdjárót például a gánti bauxitbányában tömör talajú, apró kövekkel borított területen, míg Dunakeszin és Fülöpszálláson homokos terepen tesztelték. Pacher Tibor szerint mégis az eddigi egyik legjelentősebb eredményt a marokkói sivatagban tudták felmutatni 2013 februárjában.

"A holdjáró egyik példányát a marokkói sivatagban rendezett Mars2013 szimulációs gyakorlat keretében kezdtük igazán élesben tesztelni.

A rovert a budapesti városházán berendezett irányítóközpontból vezéreltük, s szerencsére a siker sem maradt el. A I2.0-ás jelzésű prototípus nem csupán teljesítette az előírt távot, de a sík és lejtős terepen is megállta a helyét.


Puli MarokkóbanPuli még egy afrikai miniszterrel is találkozott, s ugatott Chilében és Kaliforniában is
  

Hangsúlyoznom kell ugyanakkor: a Marokkóban használt jármű még nem azonos a végső, Holdra szánt eszközzel. A sivatagban összegyűjtött adatok alapján fogjuk ugyanis megépíteni azt a holdjárót, ami valóban célba veheti a Holdat. A `kutyánk´ az afrikai földrészen még az egyik marokkói miniszterrel is találkozott" - mondta Pacher Tibor.

Egy biztos: akármi is lesz a magyar űrkutya sorsa, azt nem szabad elvitatni az ötletgazdáktól, hogy Magyarországon több tucatnyi településen - többek közt Győrben is - népszerűsítettük a tudományt szondájukkal. Külföldön pedig az ország jó hírét vitték: Puli ugyanis járt Madridban, ugatott Chilében és Kaliforniában és eljutott Hawaii Nagy Szigetére is.

Ide kattintva követhetik nyomon Pulit a Facebookon!

Hold-analóg tesztterepen születtek remek eredmények Hawaii szigetén

"A Puli Földet átszelő utazása újabb sikeres tesztsorozatunk egyik záróakkordja volt 2013 végén. Akkor két hétig a PISCES (Pacific International Space Center for Exploration Systems) központ vendégei voltunk Hawaii szigetén.


Puli űrszonda a Holdra készül: Hawaii szigetén már járt - fotók: Puli Space

A PISCES Hold-analóg tesztterepén, a Mauna Kea oldalában 2700 magasban, a Haiwahini völgyben nyolc napon keresztül dolgozott teljes erővel a helyi csapat és a budapesti irányítóközpont gárdája.

Az eredmények több mint biztatóak voltak, úgyhogy jutalomból Puli még az egyik legszebb Hawaii Nagy Szigeti strandon is sétálhatott" – folytatta Pacher Tibor.


Hold-analóg tesztterepen Hawaii szigetén


Még egy videó a Csendes-óceáni szigetről


Itt hallhatják Puli csaholását a YouTube-on!

Közel 14 millió dollárt kell előteremteni az űrutazáshoz

Arra a kérdésünkre, milyen tervekkel és anyagi háttérrel vágtak neki 2015-nek, a mosonmagyaróvári származású fizikus így válaszolt: "az biztos, hogy idén egyetlen csapat sem tudja elindítani saját fejlesztésű robotját az űrbe.

Ezzel tisztában vannak a verseny szervezői is, így az eredetileg megadott határidőt kitolták 2016 végére. Egy évvel ezelőtt még húsz csapat pályázott eséllyel a Holdra szállásra, mostanra a számuk négy-ötre olvadt. Mi továbbra is a legjobbak között vagyunk, s tárgyalásokat kezdtünk az egyik amerikai csapattal.

Ha sikerül megállapodnunk velük, akkor az ő hordozórakétájukra kaphatunk beszállókártyát. Ennek természetesen komoly ára van: közel 14 millió dollárt, azaz három és fél milliárd forintot kell összegyűjtenünk az elkövetkező közel két évben. A szóban forgó összeg háromnegyedét az űrutazás teszi ki".

"Munkánk középpontjában idén az űrképes rendszerek megalkotása áll; ezen belül holdjárónk további fejlesztésére és tesztelésére, a Föld-Hold kommunikáció kialakítására és az Irányítóközpont továbbfejlesztésére fordítunk kiemelt figyelmet" - tette hozzá Pacher Tibor. 

A teljesség felé: Weöres Sándor sorai készülhetnek a Holdra szállásra

Ha összejön a galaktikus, már-már mesébe illő pénz, akkor Magyarország lesz a negyedik nemzet a világtörténelemben, mely járművet küld égi kísérőnk emblematikus kráterei közé. De az első, mely egy verset is eljuttat a holdbéli tájakra.

"Január 22-én, a Kultúrpart.hu portálon dőlt el, melyik magyar vers utazhat Puli űrszondával a Holdra. Bár Petőfi Sándor sokáig vezetett, `ezüstsarkantyús csizmájával´, a kiélezett versenyt végül egy Weöres-mű részlete nyerte.

`Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra´ - írta Weöres Sándor "A teljesség felé" című költeményében.

Azt hiszem, nagyon magyarázni sem kell, hogy ebben a két sorban minden benne az emberi életről és a mi küldetésünkről is" – búcsúzott Pacher Tibor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyát mentettek a befagyott tóról a hegyeshalmi önkéntes tűzoltók

Péntek délután Hegyeshalomban a Liget utcánál lévő befagyott tó felületére tévedt egy kutya. Tovább olvasom