Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Psychedelic trance rendőri készültséggel

A psychedelic trance zenei irányzat kedvelői a hétvége óta ismét a rajkai Aranykárász kemping mögötti szigeten gyűltek/gyűlnek össze.
 Néhány éve már itt tartják ugyanis Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű eseményét, a Spirit Base fesztivált. A rendőrség nagy erőkkel biztosítja a rendezvény környékét, főként a kábítószerrel kapcsolatos jogsértéseket próbálják kiszűrni. Tegnapig már több ilyen büntetőeljárás is indult.

Rendőrök ellenőrzik a fesztiválra érkezőket. Fotó: Méhes Á.
Rendőrök ellenőrzik a fesztiválra érkezőket. Fotó: Méhes Á.


A Spirit Base fesztivál a tavalyi háromról idén már tíznapossá nőtte ki magát. A szervezők ezúttal ötezer látogatóra számítanak a rendezvény ideje alatt a világ szinte minden tájáról a rajkai Aranykárász kemping mögötti szigeten. Érkeztek már Ausztráliából, Mexikóból, Brazíliából, Angliából és számos európai országból a műfaj kedvelői. A hangulatról közel kétszáz lemezlovas gondoskodik, akik kétóránként váltva egymást éjjel-nappal szórakoztatják a közönséget.

Míg a szigeten a psychedelic trance rajongói pörögnek a színpad előtt, addig a kerítésen kívül hatalmas a rendőri készültség. Nem véletlen ez, hiszen a tavalyi háromnapos rendezvény mérlege harminc büntetőfeljelentés volt különböző kábítószerrel kapcsolatos cselekmények miatt. 2012-ben egyébként összességében mintegy háromszázan fesztiváloztak itt.

A rendőrség ezúttal is nagy erőkkel készült a rendezvényre. Ez jól látszik abból is, hogy közelében, az odavezető utak mentén számos helyen látni ellenőrző pontokat. A hegyeshalmi vasútállomáson is fokozottan felügyelik a nemzetközi vonatok utasait. A rendőrök elsősorban a kábítószerrel kapcsolatos jogsértéseket próbálják kiszűrni.

Az eltelt három nap alatt több mint ezer személyt igazoltattak és több száz gépjárművet ellenőriztek a járőrök – mondta el érdeklődésünkre dr. Csokán Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője. Eddig hat esetben indítottak büntetőeljárást különböző súlyú és összetételű kábítószergyanús anyag birtoklása miatt. Az öt osztrák és egy olasz fiatalembernél összességében közel kétszáz gramm anyagot – marihuánát, hasisgyantát, hallucinogén gombát – találtak. Ezek összetételét és hatóanyag-tartalmát szakértő vizsgálja.

Az Aranykárász kemping mögötti szigeten a psychedelic trance kedvelői pörögnek, a kerítésen kívül folyamatos a kontroll, a rendőrök ellenőrzik a fesztiválra érkezőket és autóikat.
Az Aranykárász kemping mögötti szigeten a psychedelic trance kedvelői pörögnek, a kerítésen kívül folyamatos a kontroll, a rendőrök ellenőrzik a fesztiválra érkezőket és autóikat.

Az alezredes kiemelte: a rendőrség megfelelő erővel, a szomszédos kapitányságok és a Készenléti Rendőrség munkatársai segítségével biztosítja a fesztivál környékét. Az ellenőrzések során kábítószer-kereső kutyát is bevetnek, a vízről pedig a hajózószolgálat figyel a rendre. A rendezvényt megelőzően egyébként felhívták a szervezők figyelmét a Magyarországon hatályos szabályokra, így arra is, hogy bűncselekménynek számít minden kábítószerrel kapcsolatos magatartás, így a fogyasztás és birtoklás is. Ennek megfelelően a hatóságok el is járnak minden olyan esetben, ahol ennek a gyanúja felmerül.

Tizenegy éve szervez már Ausztriában és néhány esztendeje Magyarországon is ilyen fesztivált Goran Cuklevski. Az osztrák férfi amint azt a Kisalföldnek elmondta: a gyönyörű természeti környezet és Bécs, illetve Pozsony közelsége miatt indította útjára a Spirit Base fesztivált Rajkán. A tavalyi három nap túl rövidnek bizonyult, ezért bővítették ki az idei rendezvényt. Mintegy ötezer fesztiválozóra számítanak vasárnapig, tegnap közel hatszázan tartózkodtak a szigeten. Sajnos a hétfő éjszakai vihar több sátrat is megbontott. A szervező bízik abban, hogy a következő napokban kedvezőbb lesz az időjárás a fesztiválozók számára. A nagy rendőri készültségről Goran Cuklevski elmondta: nem tudja, mi indokolja, de megérti, hogy szükség van az erős kontrollra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégtelen osztályzat a szúnyoggyérítésnek

A katasztrófavédelem koordinációjával zajló szúnyoggyérítés során múlt héten Mosonmagyaróváron is… Tovább olvasom