Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Programokat szeretnének a belvárosba

Mosonmagyaróvár - A Magyar utcai kereskedők szerint azok az üzletek már rég bezártak, amelyek csak az osztrák vásárlókra „utaztak". A belvárosi boltosok és vendéglátósok együtt hadakoznak a Magyar utca feltámasztásáért, mert szerintük nem igaz, hogy lejárt volna a bevásárlóutcák ideje.
Többször foglalkoztunk már lapunkban az egyre kihaltabb magyaróvári belváros problémájával: a gondok megoldására a kereskedők és üzlettulajdonosok összefogtak és közös megbeszélésre hívták a városvezetőket (érdemes elolvasni a korábban megjelent cikkünk kommentjeit is). A kereskedők szerint megalapozatlanok a fórumozók véleményei, miszerint a Magyar utcai üzletek csak az osztrák vásárlókra alapoztak volna, áraik pedig még most is magasak lennének. A Kisalföld által megkérdezett boltosok és vendéglátósok szerint korábban valóban lehettek ilyen üzletek a belvárosban, ám azok közül ma már egy sem működik. Mint mondják, nem azt szeretnék, hogy az önkormányzat vigyen vevőket a boltokba, csupán a működésükhöz szükséges feltételeket akarják.


„Azt kérdezték, hol a belváros"

Huszonhárom éve dolgozik Magyar utcai cukrászdájában Lautner Marika, aki nagyapja 70 éve indított vállalkozását folytatja. Mint mondja, az üzlet kicsi, egyszerű és olcsónak mondható.

– Mindig a hazai keresletre építettünk és eztán is így szeretnénk tenni, de természetesen a turistákat és a betérő osztrák és szlovák vásárlókat sem zavarom ki az üzletből. Ha a régi szép időkben a külföldi vásárlóerőre építettünk volna árainkban, ma valószínűleg nem ebben a régi üzletben dolgoznék. A belvárosba járó magyarok szerencsére szeretik a termékeimet, csak mivel a belváros idegenforgalma erősen megcsappant, természetesen a forgalom is elmarad az elvárhatótól.

– Vasárnaponként néha olyan a Magyar utca, mintha kijárási tilalom lenne, csak elfelejtettek nekem szólni. Nemrégiben egy csapat kerékpáros turista állt meg az üzlet előtt és azt kérdezték tőlem, hol találják a belvárost. Az utca kopár és virágtalan, kevés a pad, tele cigarettacsikkel. Rég volt rendezvény, állítólag ezután semmi sem lesz, mert mindent a városközpontban rendeznek. Nincs információs pavilon, nyilvános WC vagy egy árnyékos hely.


A működési feltételeket kérik

– Az utcabeli kollégákkal beszélgetve kiderült számomra, hogy ők is fájlalják a belváros jelenlegi képét, hiányolják az embereket. Ezért kezdeményeztem találkozót, amelyen beszéltünk a helyzetről. Úgy gondoljuk, a belváros sétálóutcája megérdemli, hogy tiszta legyen, virágos, hangulatos, barátságos és élettel teli. Nem kértük senkitől, hogy vásárlókat küldjön be az üzletünkbe, az legyen a mi dolgunk.

Jó vagy rossz üzletpolitikánk eredményeként életben marad a vállalkozás vagy bezárunk. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy amikor a vállalkozások megkapták a működési engedélyüket, akkor a működés külső feltételeinek biztosítása az önkormányzat és a városi cégek feladata lenne.

Például az üzletek áruval való feltöltésének a biztosítása vagy a megközelíthetőség. Ehelyett a közterület-felügyelők „Kánaánja" a Magyar utca. Az ellehetetlenítő behajtási szabályokkal biztos a büntethetőség. Szerintünk a parkolási díjak is erősen korlátozzák az ide látogatók maradási kedvét.

– Természetesen a kereskedőkre is vár tennivaló. Nem kell mindenkinek egyforma árakon egyforma minőséget adni. Kell a minőségi, drága és az egyszerűbb, olcsó áru és szolgáltatás is. Hát persze, hogy féltjük az üzletünket, mert az a megélhetésünk, de hogy Mosonmagyaróvárnak legyen egy hangulatos, barátságos belvárosa, az mindannyiunk közös érdeke. Örömmel vettük, hogy az illetékes vezetők leültek velünk beszélgetni és köszönjük, hogy hajlandóak az együttműködésre, aminek első lépése a szombati parkolási díj eltörlése – vélekedik Lautner Marika.

Magyar utca: Üres teraszok helyett nyüzsgő belvárost szeretnének a kereskedők.
Magyar utca: Üres teraszok helyett nyüzsgő belvárost szeretnének a kereskedők.

A belvárosban is van olcsó sör

Hasonlóan látja a helyzetet Prikler Tiborné is, aki harminc éve dolgozik kereskedőként. Mint mondja, Magyar utcai divatáruüzletében kevesebb mint felére esett vissza a forgalom a korábbi időszakhoz képest. Szerinte tizenöt éve valóban voltak itt olyan üzletek, ahol kinézték azt a vásárlót, aki magyarul szólalt meg és háromszoros áron adták a termékeket, ám ezek mindegyike tönkrement mára és bezárt. Ma már csak azok maradtak, akik a helyi vásárlókat szolgálják ki.

– Nem igaz, hogy csak nagyon drágán lehet csapolt sörhöz vagy menühöz hozzájutni a Magyar utcai vendéglátóhelyeken – állítja Dániel Balázs, aki családjával két éttermet is működtet az utcában. Szerinte a Magyar utcáról véleményt mondók tíz évvel ezelőtti élményeiket írták le. Lehet kapni a belvárosban 300 forint körül is egy korsó sört és kínálnak 500 forint körül napi menüt is. Az éttermek előtti megállító táblákon szereplő menüket az étlapról válogatják össze, ezek minőségi ételek, ezért magasabb az áruk.

A korábbi évekhez képest csaknem a felére csökkent a forgalma Magyar utca egyik legnagyobb vendéglátóegységének is. Perger Béláné tulajdonos mint mondja, míg három éve hatvanhárom alkalmazottjuk volt, addig most mindössze harminc. Szerinte a környék legnagyobb problémája – a fizetőparkolás és a kevés parkolóhely mellett –, hogy nincsenek kulturális rendezvények. A tulajdonos szerint a városüzemeltetéssel is vannak problémák. A terasz területhasználatáért hatalmas összeget fizet az étterem, ezzel szemben előfordult, hogy ebédidőben takarították az útburkolatot vagy kaszálták a füvet a templomkertben. A nagy zaj miatt több vendége is távozott. Szerinte ezeket a munkákat nyitvatartási időn kívül kellene elvégezni. Sokat ront a Magyar utca képén a leromlott állapotú malom és sörgyár is, kiválóan lehetne hasznosítani pakolóháznak és bevásárlóközpontnak is.

A kereskedők semmiképpen sem szeretnék feladni a „harcot", és mint mondják, küzdenek a belváros fellendítéséért. Az önkormányzattól megkapták az első gesztust a szombati parkolás ingyenessé tételével, rövid időn belül a választ is megkapják arra, nő-e ettől az üzletek forgalma.

Olvasóink írták

 • 15. Dex 2008. július 23. 00:00
  „Kedves Katy.
  Nem értem hogyan tudod az Alit összehasonlítani az Ambróziával. Csak gondold végig hogy milyen környezetben, milyen kiszolgálással és ami legfontosabb milyen alapanyaggal dogoznak. Míg az Ali egy füstös kocsma pult kiszolgálással kannás borral. Addig az Ambróziában nyugodt környezetben ihatod meg a vadászodat. Pincér aztalhoz visz mindent és persze palackozott borral dolgoznak.

  A szóda árán pedig csodálkozom amit írtál. Valamelyik nap menj be az Ambróziába és kérj egy pohoár szódát. Hidd el nekem nem annyi lesz amennyit írtál, és nem leszel kinézve.

  Az árakon pedig ne lepődj meg. Egyszer menj be győrbe a belvárosban egy étterembe és rendelj valamit. Ott sokkal drágább. És pedig győrben sem magasabb a fizetés mint móváron. És ott nem reklamál senki..”
 • 14. zenelady12 2008. július 11. 19:39
  „kedves pan.cser. Erre már gondoltak mások is. Az az illető is, akié tulajdonképpen a város. Nem is voltak rossz ötletei. Csak az a baj, hogy nem lesz belőlük semmi. Na, jó, nyilván nem az egész utcát fedné be, de valami ilyesmit mondott az egyik helyi tévében... Régen volt, néhány éve már...”
 • 13. volt óvári lakos 2008. július 08. 22:49
  „zenelady12!
  Félreértettél! A pár évet eltöltött vezető elődjét kritizáltam..L.I.-nekem is szimpatikus vezető volt,és sok mindent köszönhet neki a város.Sajnálom hogy feljebb került.Úgy látszik mások
  is rájöttek hogy a szakmáját magas szinten végzi.
  Remélem hogy valóban téves az infó.
  Az elírásért bocs "ly" helyett "j".”
 • 12. pan.cser 2008. július 08. 20:04
  „Nem tudom mire való felszínes ismeretekkel valakit is hibáztatni a helyzetért. A világ alakult így. Szerintem lesz még rosszabb is a Magyar utcán, igen, például a Spar megépülésével, vagy ha elkészül a Meki. Máshol is vannak gondok, Győrben sem a Baross uton nyüzsög a nép mint 20 éve, hanem a városszéli üzletekben és környékén zajlik az élet, meg a plazákban. Mi lesz a Magyar utca funkciója a kövekező évtizedekben? Fogalmam sincs! Talán ha fedett plaza lenne belőle......?”
 • 11. dinó 2008. július 08. 16:13
  „Katy-nak teljesen igaza van !!!!
  Én is a Magyar utcán dolgoztam mint Fodrász veszekedtek az osztrák vendégekért a kolleginák.........én nem mert mindig azt mondtam,hogy a magyar ill.óvári vendégeken van a hagsúly amiből ha szerencséd van ügyes vagy sokáig meg tudsz élni....

  Nah de a mohoságnak itt az ára.....söööt már 2004-ben bekövetkezett........

  Rablás ment mindenhol...
  kereskedö által átcimkézett ruhák ...stb................”
 • 10. katy 2008. július 08. 15:32
  „A Magyar utcán dolgoztam-igaz még a múlt rendszerben-,akkor öröm volt ott megfordulni.De manapság!!! Védekezhetnek a vállalkozók mindennel,igenis Ők juttatták ide a Magyar utcát.Ma már jól jönne a magyar vendég is,de akit egyszer megaláztak többet nem megy oda-tapasztalat-.Nyári fesztiválkor miért lehet,hogy az Aliban egy kis-vadász 150-200 Ft Ambróziában 800 Ft?1 kancsó szódavíz 800 Ft+ felszolgálási díj -kb 3 évvel ezelőtt?Tölcséres fagyit 5-6 éve nem lehetett ülve elfogyasztani a teraszon ,mert azt az 1 db szandi-bandis burgerlandi csórót a pincér szerint zavartunk volna??!! A kereskedőkkel elszaladt a ló és amin nem kerestek 500%-ot,azzal nem foglalkoztak.Hát most megnézhetik magukat.Ha néha eljutunk vendéglőbe akkor inkább Mosont választjuk,mert ott mindig ,minden esetben VENDÉG-nek tekintettek bennünket,még akkor is,ha kis-vadászt kértünk.”
 • 9. renato 2008. július 08. 14:18
  „Jancsi teljesen igazad van, bár nem minden termék megfelelő az Ambróziában, mert a sütemény az borzasztó, mindegy.
  A Magyar utcán már nincs olyan üzlet, amiért érdemes lenne odamenni, mivel már mindent meglehet kapni pl. a Tesco-ban vagy sokan inkább Győrbe járnak vásárolni és igazából meg is értem őket, mert hasonlítsuk össze a győri belvárost a Magyar utcával! Ugye nem soka hasonlóság van közte. Nem véletlenül maradnak el az osztrák turisták sem. Egyébként a helyzet szerintem csak tovább romlik majd, ha a körházzal szemben kinyit a Spar, illetve a bevásárlóközpont.”
 • 8. Jancsi 2008. július 08. 08:56
  „Abrafax: Átlag melós vagyok, átlag fizetéssel. Emellett is megtehetem, hogy 2-3 hetente bemenjek családostul az Ambróziába, és ott fogyasszunk, üdítőt, sört, vagy akár töményet. Az egész család jó barátom, de nem védeni akarom őket, viszont azt hiszem, az áraik elfogadhatóak, a színvonal megfelel az elvárásoknak, mind a környezet, mind a kiszolgálás, mind a felszolgált termékek minősége. Javaslom, egyszer próbáld ki Te is, aztán véleményezz.
  Más: persze, nem a város vezetése akarja, hanem az utcabeli kereskedők, de hogy akartámogatni, hogy akar védeni, akár a rendet, akár a tisztaságot olyan csapat, akitől annyi tellik csak, hogy a rendőr autó behajt fényes nappal az Ambrózia elé, kiszáll a kocsiból 2 férfi és egy nő (annyira "túlsúlyos", hogy szerintem futni sem tudna, ha valaki után kellene neki), ott rihegnek-röhögnek valami cimborájukkal, hogy zeng az utca, és már mindenki őket nézi, erre még a nő beszáll a kocsiba, és elkezdi visíttatni a szirénát, csak poénból, gondolom...
  Mit akartok az átlag ember tökkelütött átlag gyerekétől, hogy ne romboljon, ne köpködjön, ne csináljon csikkhegyet az egyetlen pad előtt, ahova a kutyáját is szaratja, amikor a rend őrei sem normálisak?”
 • 7. zenelady12 2008. július 08. 07:12
  „Szerintem már az előző VÜF-ös vezetővel sem volt gond. Nagyon sziszifuszi munka ez. Az embereket kellene valahogy megtanítani arra, hogy kultúráltan viselkedjenek. Most már arra sem lehet panasz, hogy nincsenek kukák... Jaj, milyen változást hallott??? Remélem, csak hamis infó..., nekem most minden szimpi...”
 • 6. volt óvári lakos 2008. július 07. 21:36
  „Történt vagy 4-5 éve karácsonykor,talán 25.-én vagy 26.-án,hogy sógornőméknél voltunk családi összejövetelen.Magyar u x. számban laknak.Ünnepi ebéd után a feleségemmel sétálni mentünk a környéken. Termál utcája,Malom üzletház,Ali bácsi utcája stb.
  25 éve elköltözött óváriként a sírás folytogatott ahogy a karácsonyi ünnepek alatt kinézet a város.Azt lehetett látni hogy a nyárról ott maradt kosz,szemét van az utcán.A belvárosban.
  Nem sok kedvem maradt sétálgatni a MAGYAR UTCÁN sem.
  Azt hiszem hogy azért némileg ez a helyzet már változott.Úly vezetők kerültek a VÜF élére.De sajnos megint változást hallok,és egy kicsit megint félek.”
 • 5. zenelady12 2008. július 07. 19:54
  „Abrafax: Szerintem nincs a kajájukkal semmi baj... Ha a Perger Úr vinné végtelen időkig az üzletet, nem is lenne... Szerintem. A fiatalok már másképp csinálják. Másképp gondolkoznak.”
 • 4. pan.cser 2008. július 07. 17:44
  „Nem akarom, hogy tönkre menjen a Magyar utca, de tartok tőle, hogy nem a parkolási díj miatt nincsenek emberek a Magyar utcán. A napközbeni kultúrális rendezvények értelmét sem látom, hiszen a legtöbb ember dolgozik, hét végén meg nem oda jár bevásárolni. Nem szeretem magam sem a kis üzleteket, ahol szűk a választék és kevés a vevő. Nagyon idegesítő ami a hét végén történt velem. Az egyik viszonylag nagy üzletben egyedül voltunk vevők, szerettünk volna bámészkodni az áruk között, de állandóan nyakunkon volt egy eladó, aki kérdéseivel szekált bennünket. Udvariasan tette ugyan, de úgy döntöttünk, legközelebb irány az egyik győri áruház. Ott választék is nagyobb és nem molesztálják az embert. Baj van ám kedves kereskedők olyan tekintetben is, hogy híján vannak az alapvető kereskedelmi ismereteknek is. Az utcában levő kínaiak különben csinálják. Nem lopni megyek egy üzletbe!”
 • 3. Abrafax 2008. július 07. 12:57
  „Kedves Pergerné, van olyan étterem, amelyben nem a minöség a kiemelkedö. Nem biztos, hogy a fükasza miatt mentek el azok a vendégek, és hogy a parkolóhely hiánya miatt nem jönnek.”
 • 2. Hm!!!! 2008. július 07. 10:35
  „Szerintem igenis lehet és kell tenni azért hogy legyen miért odamaenni.Szerintem az a jóbb ha a bevásárlás következmény.Létre kellene hozni egy csapatot:vállalkozó,kultúr szakember,rendezvény szervező,önkormányzati képviselő,civilek.Kellenek átgondolt őtletek,anyagi áldozatok,ídő,összefogás.Ezt fel kell építeni.Ha eszembe jut hogy lazán ki akarok kapcsolódni,sétálni,ismerősökkel találkozni,leülni fogyasztani,vásárolni tudjam hova érdemes menni.Voltam civil vezető tudom ez milyen munka ,de ami beválik arra építve lehet sikerer és akkor hoszú időn át hozadéka van.Sikerült több esetben arra rácáfolni hogy az embereket nem érdekli semmi.Hibás az hogy a kevés pénz az ok.Össze kell fogni ,tenni,áldozni kell és érdemes másokra is odafigyelni.A helyi lakosok érdekei nagyon fontosak.Szóval tegyünk közösen ,érdemes!”
 • 1. S.A. 2008. július 07. 08:08
  „Az emberek vásárlókedvét nemcsak az utcakép határozza meg, hanem a pénztárca-kapacitásuk is, ami ugye egyre szűkösebb.
  Persze a régi malom-sörgyár épületet tényleg fel kéne újítani (a parkolóház nem rossz ötlet), de művészeti központként is el tudnám képzelni (persze az meg nem lenne kifizetődő...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorú fellépést ígérnek

Mosonmagyaróvár - Kiemelt figyelmet fordít a hétvégi randalírozások és garázdaságok… Tovább olvasom