Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pozsonyi buszok mennek Hainburgig

Pozsony - Pozsonyi városi buszok közlekednének december 21-től a szlovák főváros és a szomszédos osztrák város, Hainburg közt. Erről már elvi megállapodás született, a részleteket most tisztázzák a felek.
A személyszállítást a pozsonyi tömegközlekedési vállalat biztosítaná kiemelt városi járatként. Mivel nemzetközi szolgáltatásról van szó, a cégnek a közlekedési szaktárcától külön engedélyt kellett kérnie, az osztrák hatóságoktól pedig ahhoz kell hozzájárulás, hogy a járathoz szlovák autóbuszokat használhassanak. Egyelőre bizonytalan a vonaljegyek ára is. A pozsonyi tömegközlekedési vállalat számításai szerint egy vonaljegy 1,20 euróba kerülne, az osztrákoknál azonban eredetileg 4,40 eurós ár jött ki. „Az 1,20 eurós szlovák ár pedig már kereskedelminek számít, tehát nem az önkormányzat által támogatottnak" – magyarázta ezzel kapcsolatban a Kisalföldnek Milan Cílek, Pozsony közlekedési ügyekért felelős főpolgármester-helyettese. A közlekedési vállalat ugyanis a főváros tulajdonában van, s a kiadások egy részét a helyiek adóiból fedezik.

Naponta több járat közlekedne a szlovák főváros és Hainburg között. Pozsonyban a kiindulási és a végállomás a belvárosban, az Új híd alatti kis pályaudvaron lesz. Ausztriában három helyen állnának meg a járművek: a határon fekvő Wolfstahlban egy, Hainburgban pedig két helyen. Hétvégenként sűrűbben közlekednének, s igény szerint pótkocsit is csatlakoztatnának hozzájuk kerékpárok szállítására, hiszen a Duna menti kerékpárutakat sok turista veszi igénybe. „Mindkét fél részéről maximális az érdeklődés" – nyilatkozta Cílek. „Az osztrákok elsősorban vásárolni járnak hozzánk hétközben, a pozsonyiak pedig inkább a hétvégi szabadidejük eltöltésére és részben bevásárolni mennek Ausztriába" – tette hozzá.


Lesz Rajkára is?

Egy városi járat működtetésére akkor van lehetőség a szlovák főváros és Rajka közt, ha a pozsonyi tömegközlekedési vállalat a szakminisztériumtól megkapja a nemzetközi személyszállításhoz szükséges engedélyt. Ha ez megvan, javaslattal fordulhatnak a magyar közlekedési tárcához és a területileg illetékes Győr-Moson-Sopron megyéhez. Amíg az engedélyt nem szerzik meg, városi járat nem jöhet szóba – közölte Cílek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy üzem a hétvégén

Mosonmagyaróvár - Mintegy félszáz ember toporgott tegnap délelőtt a mosonmagyaróvári Garda Hungária… Tovább olvasom