Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Pozsony hatodik kerületeként hirdetik Rajkát

A szlovák főváros hatodik kerületeként hirdet egy most készülő rajkai lakóparkot egy pozsonyi ingatlanos cég.
 A „Bratislava VI." elnevezésű ingatlant kínáló cég szerint Rajka hamarosan Pozsony részévé válhat. A lapunk által megkérdezett rajkaiak szerint nem szerencsés, hogy a szlovák főváros részeként emlegetik falujukat.

Bratislava VI. – azaz Pozsony hatodik kerülete. Így hirdeti egy készülő lakóparkját az egyik szlovák ingatlanforgalmazó. A szlovák főváros és a hozzá tartozó járás egyébként öt kerületből áll. Az elsőbe Pozsony-Óváros, a másodikba Pozsony-Püspöki, Ruzinov és Vereknye, a harmadikba Pozsony-Újváros, Récse és Szőlős, a negyedikbe Pozsony-Dévény, -Dévényújfalu, -Hidegkút, -Károlyhely, -Lamacs és -Beszterce, míg az ötödik kerületbe Pozsony-Dunacsúny, -Horvátjárfalu, -Ligetfalu és -Oroszvár tartozik. Talán ezért gondolta úgy a pozsonyi ingatlanforgalmazó, hogy a szlovákok által közkedvelt határ menti magyar települést a „hatodik kerületbe" sorolja.

A jövő év novemberére elkészülő huszonkét lakásos társasház környékéről az ingatlanos úgy fogalmaz: a közvetlenül a szlovák–magyar határon elhelyezkedő Rajka az egyik legnépszerűbb település a Magyarországon élő szlovákok számára. A leírásuk szerint Rajka mintegy háromezer lakosának már harmadát teszik ki a szlovákok. A kedvező feltételek közt említik még a kiváló tömegközlekedést Pozsonyba, a 801-es számú menetrend szerint közlekedő városi buszjáratot, de autóval is alig tíz perc a szlovák főváros.
Az ingatlanos cég internetes oldalán úgy fogalmaz: barátságos környezetet kínálnak verhetetlen áron a Pozsonyban és a környékén dolgozó szlovákoknak. Szerintük Rajka hamarosan Pozsony részévé válhat.

Tőlünk értesült Kiss Vince polgármester is arról, hogy falujukat már Pozsony részeként emlegetik Szlovákiában. A településvezetőt meglepte ez a hír, ám nem kívánta bővebben kommentálni. Az általunk megkérdezett rajkaiak mindegyike úgy véli: nem jó, hogy a falut összemossák a szlovák fővárossal. – Itt már Pozsony dirigál – mondja az egyik férfi indulatosan. A falunak már nem harmada, hanem fele szlovák, hiszen mára mintegy ezerötszázan laknak itt és továbbra is folyamatosak az építkezések. Ezzel együtt az általunk megkérdezett helybéliek egyike sem érzi úgy, hogy feszültség lenne emiatt a faluban. Annak örülnek, hogy fejlődik a település, új házak épülnek, ám szerintük az lenne a jó, ha az ide költözők mindegyike adót is fizetne a falunak. – Nem csoda, hogy Pozsony kerületeként emlegetik Rajkát, hiszen még a buszjáratuk is sokkal jobb. Míg a szlovák fővárosba óránként megy a busz, addig Mosonmagyaróvárra napi néhány járattal tudunk csak eljutni – vélekedett egy másik férfi. Szerinte egyébként hamarosan az is előfordulhat, hogy a határtól néhány tíz méterre lévő „Bratislava" táblát még közelebb hozzák.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. mérpontén 2012. október 20. 21:24
  „Hunicum! ez jó és ötletes! Méghogy a mi politikusaink hülyék? Á dehogy! Így akarják a felvidéket visszaszerezni!”
 • 36. Ovinkor 2012. október 19. 17:56
  „Többen emlegették a földmoratóriumot.

  A külföldiek ingatlanszerzési tilalma alapvetően termőföldre vonatkozik, lakásra, házra, kisebb tanyára nem.

  Az EU-n belül lényegében mindenki ott vesz lakást, ahol akar, az államnak ebbe egészen kivételes esetekben van beleszólása.

  Annyit hadd jegyezzek meg, hogy mivel Pozsonyban igen magasak a munkabérek, kis mértékben, de megindult a magyar dolgozók pozsonyi munkavállalása. Kvalifikált munkakörben, nemzetközi cégnél jelenleg könnyebb magyarként elhelyezkedni Pozsonyban, mint Bécsben. Szerintem a rajkaiak nyernek azzal, hogy egy módos szlovák réteg megtelepszik egy évtizedek óta hanyatló faluban, és a falucska bekerül egy fejlődő nagyváros vérkeringésébe. Inkább ne legyen betelepülés, senki ne tudja eladni a házát, ne legyen gyerek az iskolában, s a magyarok meneküljenek el a faluból megélhetés hiányában? Mert minden nagymagyar lózung ellenére ez az alternatíva.”
 • 35. szekelyse50 2012. október 17. 15:11
  „Akkor csak megoldódik a magyar tót barátság,ha nem úgy ,hát így.”
 • 34. Ambar 2012. október 13. 23:27
  „Legnagyobb baj az hogy mindenütt több az ész mint ami politikusainknál.Nálunk csak a saját érdek számít mindenek felett.De ezt nagyon tudják érvényesíteni a sok szolgalelkű kiszolgáló miatt.”
 • 33. Alex64 2012. október 13. 22:41
  „Aki menni akar had menjen. Ha ez egy település akkor az is. Az a Szlovákia aki a csatlakozáskor mögöttünk kullogott előttünk vannak Rajka így szeretne a haladás útjára lépni. Hajrá. Arra azért kíváncsi lennék abba belegondoltak-e, hogy ha szétesik az Unió akkor mi lesz? Mert ez az egész csak addig működik amíg nyereséget hoz azoknak akik ezt az egészet saját gazdagodásukra kitalálták.”
 • 32. Valaki 2012. október 13. 18:30
  „pancser benned egy hadosztálynyi internacionalista veszett meg! :)))”
 • 31. pancser 2012. október 13. 16:58
  „29. Hunicum 2012.10.13. 09:35
  Ez egy olyan vicc amitől nyilván "javul" a magyar-szlovák viszony. Egy magyar közmondással válaszolok: többet ésszel mint erővel! Odaát több az ész, ez a mi nagy bajunk!
  30.Valaki 2012.10.13. 09:39
  Azt hiszed itt nem fordul elő?”
 • 30. Valaki 2012. október 13. 09:39
  „Mit szólnának Pozsonyban, ha nálunk is kiszurkálnák az autógumikat, mint náluk a miénket? Fikó habzó szájjal örjöngene. :)))”
 • 29. Hunicum 2012. október 13. 09:35
  „Erről ez a vicc jut eszembe:
  - Mi Magyarország legnagyobb megyéje?
  - ???
  - Szlovákia.”
 • 28. Dwatson 2012. október 13. 09:03
  „26. hanak 2012.10.13. 07:41
  Teljes mértékben egyetértek!
  Én megemlíteném még a Duna elterelését is az erőmű megépítését,aminek a költségei mára megtérültek nekik.
  Igen, a hazaáruló Antall nem fogadta el hogy Soros és Sarlós egy kis vagyonrészért cserébe kifizették volna a teljes magyar államadósságot,ehelyett a kért nemzeti vagyon többszörösét elprivatizálta,eladta az aranykészletet,és adósságot felverte 90,7%-ra (!!!) !
  Nincs semmiféle erkölcsi alapunk a szlovákokat szidalmaznunk,sokkal inkább magunkban kell keresni a hibát!
  Miért van jelenleg is hatalmon olyan párt (FIDESZ) a rendszerváltás után 22 évvel,amelyik csupa MSZMP-s KISZ-es Népfrontos köpönyegforgató !?”
 • 27. pancser 2012. október 13. 08:45
  „26. hanak 2012.10.13. 07:41
  Szlovákiát nem kötik gúzsba sokszor egyáltalán nem szerencsés hagyományok. Ők egyszerűen jobban akarnak élni, csak ennyi kéne nekünk is. Gondoljátok el mennyi pénzt szórtunk el feleslegesen, csak ott Dunakilitin, szemben velünk a szlovákok tudtak racionálisan gondolkodni.
  Ahhoz, hogy Rajka szlovákok lakta település legyen, arra a lehetőséget a helyi ingatlanok tulajdonosai adnak. A Ragendorfi polgárok ezt nem valószínű, hogy ilyen méretekben megtennék, de az ország minden részéből a helyükre hozott, sokszor gyökértelen telepesek nem úgy viszonyulnak a földhöz mint a több évszázados múlttal rendelkező őslakosság tenné.”
 • 26. hanak 2012. október 13. 07:41
  „Szerintem inkább azzal kellene foglalkozni, hogy miért nem a MAGYAROK vásárolják fel a SZLOVÁK ingatlanokat?
  Mikor szétment Csehszlovákia, még úgy tűnt, hogy a Szlovákok az unióba sem tudnak majd belépni, annyira le voltak maradva. Mi jártunk ki vásárolni, tankolni, ők meg jöttek ide dolgozni, mert alig volt munkájuk. Sajnáltuk a "SZEGÉNY SZLOVÁKOKAT!" eltelt pár év és nemcsak, hogy beléptek velünk az EU ba, de elsők közt vezették be az eurót, fénysebességgel húztak el mellettünk. Mára teljesen megfordult a helyzet, és már Ők járnak át a magyar bevásárlóközpontokba, felvásárolják a határmenti ingatlanokat, új autókkal, parkolnak a tilosban, röhögve szórják szét nálunk a szemetüket, és tépik szét a büntetéseket, csekkeket, mert tudják, nem képes a magyar behajtani rajtuk semmit. A PÁR ÉVES SZLOVÁK állam, még azt is megteheti, hogy KITILTSA a büszke 1000 ÉVES NAGY MAGYAR ÁLLAM Köztársasági Elnökét! Hát igen a büszke turulból, szárnyaszegett sólyom lettünk.
  Köszönet érte a HAZAÁRULÓ ANTALL kormánynak, és az azóta hatalomra kerülő ÖSSZES pártnak, akik csak a saját zsebeik tömésével, és a nép kizsákmányolásával voltak-vannak elfoglalva.
  http://h-kreativ.hu/majp”
 • 25. Jandex 2012. október 13. 07:40
  „Vezííííírünk így foglalja vissza az elcsatolt területeinket!:)”
 • 24. RickCartman 2012. október 12. 23:13
  „20. torabora 2012.10.12. 20:43
  azt például nem értem, az ilyen hozzászólások hogyan mennek át a moderáláson”
 • 23. hedervar 2012. október 12. 23:12
  „Nem történik magyar szempontból semmi extra: 100 évvel ezelőtt Rajka Ragendorfként német volt, most szlovák lesz... Nekem a német jobban tetszene, de hát, elqrtuk azzal hogy kitelepítettük a németeket a 40es évek végén, helyükre meg olyan nem túl öntudatos magyar lakosság került, akik szívfájdalom nélkül ad tovább jó pénzért az ingatlanán. Szóval, ki a hibás?”
 • 22. pancser 2012. október 12. 22:51
  „20. torabora 2012.10.12. 20:43
  Ilyet nem mondunk, meg nem is igaz.
  21. Ambar 2012.10.12. 21:07
  A földet nem az ügyvédek adják el, hanem a tulajdonosaik. Ők azok akik arra veszik ás az ügyvédeket, valamilyen módon oldják meg, hogy a föld a moratórium után a vevőjelölté legyen immár végleges tulajdonosként. Nincsen az a földi hatalom aki ezt megakadályozhatná.Az ügyvéd csupán jogszolgáltatást végez. Egyébként meg olyan mindegy az oszág 95%-ának, hogy ki a tulajdonos. Miért lenne nekik fontos? Egyedül az a fontos hogy a földnek gondos gazdája legyen, többi maszlag!”
 • 21. Ambar 2012. október 12. 21:07
  „Szerintem ez a hirdetés egy hülyeség, amit acél érdekében alkalmaznak.Valóságban tényleg sok ingatlant adtak el a szlovákoknak Rajkán de Mosonmagyaróváron is.Eladóknak a lényeg hogy jó pénzt kapjanak.Sokan jól is jártak.Nálunk is sokféle nyelven kiírják a falu vagy városneveket sőt még rovásírással is.Ettől persze nem változik valóságban semmi.Szerintem nagyobb gond a sok ezer hektár külföldiek kezében lévő föld aminek nagy részét a jól képzett ügyvédeink játszották át .Meg is gazdagodtak belőle .Néha fellángol hogy tesznek ellen ,de mikor csendben kiderül milyen érdekeltek állnak mögötte akkor minden elhal.Mert a hatalmi emberek nagyon is benne vannak.Jól tudjuk a korrupció virágkorát éli.Szóval jobb ha a hülyeségekkel foglalkoznak mint a valóságos gondokkal.”
 • 20. torabora 2012. október 12. 20:43
  „A szlovák a szláv népek legalja!”
 • 19. Pretorianus 2012. október 12. 20:07
  „17. pancser 2012.10.12. 19:44
  Aha... :)
  Mert te az eladókról konkrétan tudod sötét úr,hogy csak és kizárólag Jobbikosok... Hallottál a földmoratóriumról ? A szentet miért teszed idézőjelben itt? És I. Istvánnál miért nem? Neked nem szent az a föld,ahol élsz? Hát persze,hogy nem,te már csak az ördögnek nem adtad el magad...De ami késik,nem múlik,ugye sötét úr?”
 • 18. Pofátlan 2012. október 12. 19:57
  „Ruzinov pozsonyi városrész neve magyarul Rózsaotthon. Károlyhely pedig pedig helyesen Károlyfalu (Karlova Ves).
  Egyes szlovák kiadású térképeken Rajka Rajovce, Bezenye Bizonja, Dunakiliti Kletusovo, Feketeerdő Cierny Les, Mosonmagyaróvár Staré Zámky. Győr Ráb.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Startra kész a benzinkút Héderváron

A használatbavételi engedély, majd a működési engedély megszerzését követően Héderváron várhatóan a… Tovább olvasom