Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Pontyok haláltusája az oxigénért

A lébényi Rabi-tóban a két évvel ezelőtti halpusztulást követően ismét kritikussá vált a helyzet.

A lébényi Rabi-tóban a két évvel ezelőtti halpusztulást követően ismét kritikussá vált a helyzet: az oxigénért „kiáltó" pontyok tízesével „pipálnak" a víz felszínén. A tavat „tápláló" két csatorna s a vizet elzáró hódok okozhatják a rossz minőséget. Az életükért küzdő halakat az egyesület tagjai őrzik, nehogy orvhorgászok szákjába kerüljenek. 

A két évvel ezelőtti halpusztulás veszélye fenyegeti ismét a lébényi tavat. Akkor több mázsa hal pusztult el – az állomány jelentős része odaveszett – az oxigénszint drasztikus csökkenése miatt. A mostani tünetek hasonlóak a 2002-eshez: hirtelen megfeketedő víz, fehér hab, majd a halak „pipálása", végül pusztulása.

Kéngáz szabadul fel

A vízminőség romlásához akkor is és most is valószínűleg a lehulló falevelek és a befolyó ágak elhanyagolása vezetett. A levelek lebomlása során ugyanis nagy mennyiségű kéngáz szabadul fel, s ez felborítja a víz oxigénháztartását. Kaszás József, a helyi horgászegyesület elnöke szerint ismét vészjóslóak a jelek, a halak tömegesen kapkodnak oxigénért a víz tetején.

Hab és döglött hal: Az oxigénhiányos vízben nem sok esélyük maradt a kopoltyúsoknak.
A hódok is besegítettek

– Két év óta az egyesület tagjain kívül senki nem segített a vízminőség javításában – kezdte az elnök. – Mi takarítottuk a rácsokat és a folyásokat, s néhány hódvárat is el kellett távolítanunk. A négylábú ácsok ugyanis nagyon elszaporodtak a környéken: elzárják a víz folyását, s 30–40 centiméteres vízszintemelkedést okoznak. A felső részen a tó így elöntötte az erdős területet is, s áttört néhány gátat. Hétfőn még csak 8–10 nagyobb testű hal „pipált" a víz tetején, szerdán már legalább ötven. A víz minősége folyamatosan romlik: vízügyi szakemberek segítségét is kértük már az ügyben, s a környezetvédelmi felügyelőséggel bejártuk közösen a terepet.

Vigyázni kell

– Friss vízre lenne szükség, mivel a betápláló két csatorna rontja le a tó minőségét. Az egyesület vízfelügyelőjével méréseket végeztünk, amely során kiderült: a megfelelő hét körüli érték helyett 0,9 a víz oxigénszintje a befolyásnál, a tó közepén ez néhány tizedet emelkedett, míg a kifolyásnál 2,5 lett. Levelet írtunk a vízügyi igazgatóságnak és a nemzeti park igazgatóságának is a megoldás érdekében. A baj azonban nem jár egyedül: sajnos rosszindulatú horgászok is akadnak, akik a víz felszínén lévő beteg halakat szeretnék kifogni. Emiatt felügyelettel bíztunk meg néhány embert, akik nem engedik a horgászokat a haláltusájukat vívó halak közelébe – mondta Kaszás József.
Dr. Horváth Lajos, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese elmondta: szerdán mintát vettek a tóból, a vizsgálati eredmények ma délutánra várhatóak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanságliget négyötöde változtatna

A hanságligeti választópolgárok négyötöde aláírta az ívet, melyben a településrész Bősárkányhoz csatolását kérik. Jánossomorja önkormányzata viszont ragaszkodik Hanságligethez. Ám Bősárkány is szívesen fogadná a ligetieket. Tovább olvasom