Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Pollák Rudolf iskolanévadók életét kutatja

A mosoni iskola névadója, Haller János és családja történetét kutatja Pollák Rudolf. A mosonmagyaróvári gyűjtő az óvári akadémiáról, annak neves tanárairól és a város életében a múlt századok folyamán fontos szerepet betöltő személyekről is őriz ereklyéket.
A Mosonmagyaróváron élő Pollák Rudolf már többször is bemutatta a Kisalföld olvasóinak páratlan helytörténeti gyűjteményét – köztük több száz fotográfiát, levelet, régi képeslapot –, melyből öt éve kiállítás is nyílt a Fehér Ló Közösségi Házban. Most újabb, jubileumi tárlattal készül ugyanott, ám azelőtt még napilapunknak beszámolt a frissen megszerzett ereklyékről.

Pollák Rudolf a Haller családról és az akadémiáról is gyűjt érdekességeket.
Pollák Rudolf a Haller családról és az akadémiáról is gyűjt érdekességeket.


– Lassan két évtizede, hogy a helytörténeti tárgyak gyűjtésével foglalkozom, naponta három-négy órát töltök ezzel a szenvedélyemmel. Nemrég óta kutatom a mosoni iskola névadójának, Haller Jánosnak és családjának történetét. Először a mosoni elemi fiúiskolában tevékenykedő pedagógus egyik levele került a birtokomba, aztán azon gondolkodtam, hogy miért ne lehetne az egész famíliát kutatni – kezd a történetbe a gyűjtő, aki nem elégedett meg a galériákban a családról talált tárgyakkal, helytörténeti könyvekben is utánanézett a röjtökmuzsaji születésű iskolanévadónak.

– Sok információval szolgált Haller János zsebnaptára, melyet a húszas években vezetett. Itt ír utazásairól, érdekesség, hogy feljegyezte, mikor indulnak vonatok Moson és Sopron között, mennyibe kerül egy vonatjegy. Innen megtudjuk a családtagok születésének dátumát, házasságköté-
sének évét Benke Margittal. Az okleveles tanárnővel Bezin 1905-ben kötött házasságából 1907-ben született Emil fia és 1908-ban Gitti lánya. A családfáját is feltünteti, hat generációra visszamenőleg. Kiderült továbbá, hogy ő is folytatott helytörténeti gyűjtéseket, beszámol olvasmányairól is, könyvtári kutatásairól – sorolja a zsebnaptár titkait Pollák Rudolf, aki rátalált például Hallerné 1909-es iskolai kinevezésére, de a jeles tanuló, Emil gimnáziumi bizonyítványára is.

A mosoni pedagógus mellett az óvári akadémiáról, annak tanárairól is őriz tárgyakat, dokumentumokat. Különlegesség az ugyancsak iskolanévadó gazdasági akadémiai tanár, igazgató Ujhelyi Imre által aláírt, 1909. december 30-ra keltezett, újévi jókívánságokat tartalmazó képeslapja is.

– A mosonmagyaróvári városrészekről, a környékbeli településekről is gyűjtök régi képeslapokat, fényképeket, előbbiekből több mint kétszáz, utóbbiakból száz van a tulajdonomban – magyarázza a megszállott gyűjtő, aki nem öncélúan űzi hobbiját. Mint mondja, ezért is tervez egy újabb, átfogó tárlatot, hogy a fiatalabb generációk is láthassák, megismerhessék a város és környéke múltját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a Jánossomorjai Füzetek

Megjelent a Jánossomorjai Füzetek helytörténeti-kulturális folyóirat VII. évfolyamának 2. száma. Tovább olvasom