Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

˝Politikai nevelés˝ a kollégiumban?

A Kisalföld 2011. november 29-i számában jelent meg "A kollégium a magyarságtudat szellemében is nevel" címmel egy írás a Városi Kollégium pedagógiai munkájáról.
Ennek nyomán Kovács Tamás megyei és városi MSZP-elnök, önkormányzati képviselő sajtónyilatkozatot juttatott el lapunkhoz.

"A jelenleg – még – hatályos törvény a közoktatásról kimondja többek között, hogy az állam és a helyi önkormányzat a nevelés és az oktatás terén vállalt feladatainak gyakorlása során köteles tiszteletben tartani a szülőknek azt a jogát, hogy vallási és világnézeti meggyőződésüknek megfelelő oktatásban és nevelésben részesülhessenek gyermekeik.

Az intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás vagy világnézet mellett sem, továbbá az iskola pedagógiai programjában biztosítani kell az ismeretek, a vallási, illetve világnézeti információk tárgyilagos és többoldalú közvetítését.

Véleményem szerint a Városi Kollégium által végzett politikai szocializáció a diákok közösségi, társadalmi beilleszkedésének, szociális tanulásának részeként értelmezhető, ami jelen esetben nem más, mint egy adott jobboldali közeg politikai kultúrájának átadása és átvétele egy önkormányzati intézményben.

Az egyoldalú politikai nevelés, tájékoztatás révén a diákok csak a jobboldal alapértékeit ismerik meg, ami helytelen, mivel az egyoldalúan befolyásolja a diákok történelmi, politikai szemléletét, és ami a közoktatási törvényt alapjaiban sérti" – állítja Kovács Tamás.

Olvasóink írták

 • 18. ökosuli 2011. december 23. 07:09
  „" Politikai nevelés " a kollégiumban?

  Kovács Tamás megyei és városi MSZP-elnök,önkormányzati képviselő a
  fenti cím alatt sajtónyilatkozatot juttatott el az Önök lapjához, a
  Kisalföld napilaphoz.
  A viszontválasz jogán engedtessék meg ,hogy a Mosonmagyaróvári ´56-os
  Egyesület, nevezett írásához észrevételt tegyen.

  Elnök Úr!
  Az Ön véleménye , melyet a sajtónyilatkozatában közzé tett köszönő
  viszonyban sincs / mászóval rosszindulatú csúsztatás /a
  magyarságtudatra nevelés, a Trianon témakör,de különösen az 1956-os
  mosonmagyaróvári sortűz a politikai nevelés, a vallási és
  világnézeti meggyőződéssel. Sajnálatos, mi több elítélendő az ország
  még be nem gyógyított megcsonkítását, a városunk kommunizmus véres
  drámáját, a még fájdalmas tragédiáit oktató, előadásokat,
  kiállításokat , a Gyász- téri munkálatokat szervező intézményt,
  annak igazgatóját , diákjait holmi" politikailag szocializációs"
  bélyeggel ellátni és e mögé hatályos törvényeket felsorakoztatni. Az
  egyoldalú politikai nevelés az ön sajtónyilatkozatából árad,melyből
  sem a fiatalság, sem a felnőtt lakosság többsége többé nem kér, hiszen
  éppen a sortüzek sokasága az Ön öröklött politikai felfogásának lett a
  következménye. Elvárjuk , hogy bocsánatot kér a " balul sikerült"
  nyilatkozatáért a város és az ország lakosságának többségétől. Ezt
  követően szívesen látjuk Önt a Gyász-tér karbantartó fiataljai között.

  Mosonmagyaróvári ´ 56-os Egyesület nevében Dr. Székelyhidi László

  Mosonmagyaróvár,2011. december 16.”
 • 17. pancser 2011. december 10. 22:33
  „Jó lenne a körmükre nézni!”
 • 16. Vapera 2011. december 10. 21:26
  „Nemcsak a kollégiumban folyik a trianonozás, a mellette lévő épületben is...”
 • 15. pancser 2011. december 09. 22:29
  „15-höz! Rettenetesnek tartom amit a magyarságtudatra nevelésnek nevezett szélsőjobbos propagandát. Aki ilyet csinál az ne neveljen iskolásokat! Ki vele a kollégiumból azzal együtt aki ezt teszi!”
 • 14. Hori 2011. december 09. 13:32
  „Nem vagyok se jobbos, se balos! Sőőőt! Nem is igazán érdekel a politika. De azt viszont tudom, hogy a mai fiatalság sem a középiskolákban, sem pedig otthon nem kap olyan neveltetést, amiből megtanulnák a magyar történelem legfontosabb eseményeit.

  Azt pedig rendkívül elgondolkodtatónak tartom, hogy miért zavar az egyes embereket, hogy valaki megismerteti a diákokkal a XX. századi történelem három legnagyobb magyar tragédiáját: Trianon, 56, kommunizmus. Egyetértek Kovács Tamással abban, hogy mindenkinek szabadon kell eldöntenie a világnézetét. De ahhoz, hogy valaki dönteni tudjon, hiteles tájékoztatást kell kapnia. Tisztelt Kovács Úr! Ha jól emlékszem, az Önök jogelődjei voltak a legnagyobb történelemhamisítók.....

  Az Simon Zsuzsannának pedig erőt és kitartást kívánok, és örülök, hogy végre a kollégium élén egy igazi nevelő van! Munkájához sok erőt, és kitartást kívánok....”
 • 13. dorombolok 2011. december 03. 17:28
  „Politikai nevelésnek semmi helye nincs a kollégiumikban ugyanúgy mint a templomokban sem.”
 • 12. Senki* 2011. december 03. 09:56
  „Vajon mi történik azokkal a diákokkal, akik nem kívánnak részt venni semmiféle politika ( mert ez az) nevelésben?
  Nem is oly rég, még szocialista embertípust kellett nevelni az iskolákban, ahol a hazaszeret fogalmának szintén nagy jelentőséget tulajdonítottak .Az politizálás volt, ez nem az? :)”
 • 11. pancser 2011. december 02. 22:01
  „Véleményemet tartom most is. Elég baj az, ha valaki érzelmi okokból csinál, tanít felesleges dolgokat a gyerekeknek amely nem is igaz. Igaz viszont az, hogy az első világháború agresszorai voltunk, ugyanis megtámadtuk Szerbiát. Olyan nemzetiségi politikát folytattunk, hogy nem akartak velünk együtt élni. Könnyen hozzáférhető Borovszky Samu sorozata a neten, olvasgasd a kordokumentumokat. Az hogy milyen időben nevelgetik hamis tudatra a gyerekeket mindegy! Kárt okoz így is, úgy is.”
 • 10. Japo 2011. december 02. 11:38
  „Pancser! Veled valami baj van,össze vannak keveredve a fonalak. Az ilyen hozzáállás miatt nem tudtam sokáig 56-ról. Mindaddig amíg saját magam nem kezdtem el kutatni. Akkora marhaságokat hordasz össze,hogy a tehénnek beadnám egy hétig rongyot adna. Hogy lehet ilyet mondani,hogy "Teljesen felesleges, sőt káros arra tanítani a gyereke, ez is a mienk volt és az is. Azért, hogy egész életében meglopottnak érezze magát a gyerek, depresszió gyötörje, mint magyart meg az elárvulás érzése?" Ezt komolyan gondolod? Akkor a neked nincsenek rokonaid vagyis vannak,de nem ismered őket mert a szüleid nem akartak olyanokkal terhelni,hogy ki volt az ükapád,ükanyád és az összes többi felmenőid pusztán azért,mert már nincsenek ezért nem terheltek azzal a tudattal téged,hogy voltak. Hát ez szép!
  Ehhez csak gratulálni tudok. Itt a végén pedig csak annyi, a kollégium tanulói nem a meghatározott tanulóidőben vesznek részt Magyarságtudatos nevelésben. Kivétel nélkül szakkörök keretein belül,önszántukból. Az én időmben a szülők is beleszólhattak ebbe,tudomásom szerint most is így van. Ebbe meg talán nem nekem és neked kell beleszólni,ez maradjon az ő magánügyük.”
 • 9. dorombolok 2011. december 01. 20:26
  „Politikai nevelés a pártszemináriumok és hasonló " emberformáló " kollektívák feladata! Nem ma kollégiumoké!”
 • 8. pancser 2011. december 01. 18:54
  „Én csak pletykákból hallottam, hogy a hölgy inkább jobbikos. Ez a magyarságtudatra nevelés politika a javából!
  "mosonmegye" valótlanságokat állítasz te is, nincsen nezsideri járás! Teljesen felesleges, sőt káros arra tanítani a gyereke, ez is a mienk volt és az is. Azért, hogy egész életében meglopottnak érezze magát a gyerek, depresszió gyötörje, mint magyart meg az elárvulás érzése? Nem meg kell békélni a jobboldali igazgatónő meg fejezze be. erkölcsre, tisztességre neveljen ne hangzatos magyar tudatra hivatkozzon.”
 • 7. embertelen 2011. december 01. 18:28
  „Nem a mgyarságtudatra és a hazaszeretetre való neveléssel van baj, hanem azzal az egyoldalú, politikai megközelítéssel, ahogy azt a Városi Kollégiumban teszik. A következő lépés valószínű az lesz, hogy a kollégiumi ifjakból leventéket fog az igazgatónő képezni. A fizetséget (kitüntetést) a fidesz már előre odaadta neki.”
 • 6. mosonmegye 2011. december 01. 17:25
  „naív vagyok, vagy nem vettem észre, de nagyon kerestem pl. a következő hírhelyen Kovács úr észrevételét is.
  http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/13_evesen_a_partikban_-_ittas_fiatalok_a_mosonmagyarovari_ejszakaban/2251916/”
 • 5. mosonmegye 2011. december 01. 17:15
  „kedves pancser ne ártana ismerned más népek, pontosabban más országok ez irányú szokását, pontosabban kőbe vésett szokását.
  A dán házak előtt lobog a dán zászló még a ma Németországhoz tartozó részen is, Amerikáról ne is beszéljünk, ott még a tegnap odaköltöző is kitűzi az amerikai lobogót, és senki nem paraszt-bunkózza le őket, nem irredentázza, uram bocsá nácizza le, nálunk ha kirakja valaki a házára a magyar nemzeti lobogót az agyontanultak sikítanak a félműveltek pedig - igaz jóhiszeműen, mert" hát az mégis csak értelmiségi, meg izé, hát csak jobban látja nálunk" - követik őket. Sokszor megcsipkedtelek, de nagyon sok megjegyzésed szívemből szóló volt. Kedves pancser most is így vélekedj.
  Mosonmegye: akinek több mint fele továbbra is Nezsideri járás, de Bécs fővárossal, akinek egy része, a volt rajkai járás a fene tudja hogyan került más adóhatóság kezelésébe, s akinek családját 1945. nyarán kizsuppolták a Csallóközből. Kovács úr, hát ... ismerem nagyon régről. Maradjunk ennyibe.”
 • 4. pancser 2011. december 01. 15:59
  „Nem vagyok Kovács szimpatizáns, de jogos a kifogás. A magyarságtudatra nevelés nagyjából szélsőjobbos agitáció az én olvasatomban. A Trianonnal kapcsolatos nyilatkozatból úgy vélem, flusztráltságra, depresszióra, más népek meg nem értésére nevelnek, de fogalmazhatnék súlyosabban is az közelebb áll ahhoz a szemlélethez amelyet kárhoztatok.”
 • 3. sicc 2011. december 01. 15:44
  „Elég szomorú ,az ,hogy a " magyarságtudatos nevelés " az nektek politikai nevelés ! Minden ország az angol,a francia, az amerikai ,a svéd és még sorolhatnám nemzettudatossan neveli gyerekeit, csak a magyar nem teheti,ezt szégyenlie kell !!!”
 • 2. MESZ 2011. december 01. 12:51
  „Teljesen igaza van a cikk írójának és a Kovács Úrnak kíváncsi voltam mikor eszmél már fel valaki erre a narancs türkre!”
 • 1. Madarász 2011. december 01. 09:22
  „Kedves cikkíró! Vajon miért akarják bevezetni az iskolaotthonos oktatást?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autós hajsza: menekülés közben szalagkorlátnak hajtott az embercsempész

Két személyautóval összesen nyolc migárnst próbáltak embercsempészek Ausztriába vinni szerda… Tovább olvasom