Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Polgármestert utasító képviselői igenek

A mosonmagyaróvári Tourinform-iroda sajátos adásvétele miatt tizenhat képviselő igenjével határozatilag utasították a polgármestert a jogszabályok betartására. Stipkovits Pál szerint viszont jogszerű volt a tranzakció.

A mosonmagyaróvári képviselő-testület legutóbbi ülésén Szabó Miklós sürgősségi indítványában a Tourinform-iroda értékesítésével kapcsolatos anomáliákat vetette fel. A városatya szerint testületi felhatalmazás nélkül és nem kellő időben történt az adásvételi szerződés aláírása. Azt tudakolta, volt-e erre felhatalmazása a polgármesternek, miért volt ennyire sürgős az ügylet, s kinek fűződött ehhez érdeke.

A tanácskozáson éles viták közepette a polgármester visszautasította a vádakat, ugyanakkor Szabó Miklós határozati javaslatának megszavazására szólította fel a testületet. Ez a Szervezeti és működési szabályzat, valamint egyéb jogszabályok betartására hívja fel a polgármester figyelmét.

Stipkovits Pál az üggyel kapcsolatban a Kisalföldnek elmondta: azért kérte a képviselő-testületet a javaslat elfogadására, mert számára az abban foglaltak természetes követelmények és eddig is ennek figyelembevételével végezte a tevékenységét. Másrészt pedig a vita során megbizonyosodott arról, hogy az előterjesztő képviselőt nem sunyi szándékok vezérlik.

– A Flexum-részvények értékesítése kapcsán a képviselő-testület májusban döntött többek közt arról is, hogy a vevő kötelezettséget vállal a mosoni Kápolna téren a Tourinform-iroda működtetésére mindaddig, amíg az épületet az önkormányzat vagy társasága megvásárolja – magyarázta a döntés hátterét Stipkovits Pál. – Ennek vételára a mindenkori könyv szerinti érték, s a vételi jog 2004. december 31-ig áll fenn. Azért eddig, mert a vevő a Flexum-csomag 603 millió forintos vételára ötven százalékának befizetését a szerződés aláírásakor vállalta, míg a fennmaradó összeget 2004. december 31-ig. Az ezt követő egyeztetések során sikerült megállapodnunk a vevővel arról, hogy a vételárat egy összegben fizeti be, így a 603 millió forint augusztus 28-án az önkormányzat számlájára megérkezett.

– A testület felhatalmazása arról szólt, hogy az adásvételi ügylet lezárásáig terjedő időszakban megnyugtató módon rendeződjön a Tourinform-iroda sorsa. Ezért tartom egyértelműen jogosnak azt, hogy ezen a napon a testület által meghatározott feltételek közt aláírtam az iroda adásvételi szerződését is. Az ellenértékét – nettó 15,3 millió forintot – pedig szeptember 12-én kifizette az önkormányzat.
Ezt a döntést a képviselő-testület szeptemberi 25-i ülésén jóváhagyta, amikor döntött a 603 millió forint felhasználásáról.

Az ügyben megítélésem szerint a testület útmutatásai szerint jártam el, az önkormányzat érdekeit messzemenően szem előtt tartva – hangsúlyozta Stipkovits Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzetes mandulaműtét

Egy mosonmagyaróvári kislánynak, Wisztercill Kírának néhány hete kivették a manduláját a helyi… Tovább olvasom