Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Polgármesterek utakról, hidakról, pályázatokról

Mosonmagyaróvár - Többek közt a halászi híd és a darnózseli kerékpárút megépítésének hiányát, a pályázati kiírások megváltoztatását kifogásolták a mosonmagyaróvári kistérség polgármesterei egy csütörtöki fórumon. Idén – leginkább a dunai elárasztás függvényében – biológiai szúnyogirtást is végezhetnek.
A legtöbb hozzászólás a közutak felújításáról esett. Az elnök szerint a gondot az jelenti, hogy a fejlesztési tanács csak azokról a felújításokról tud döntést hozni, amelyek asztalára kerülnek: márpedig erről előtte a Magyar Közút Kht. határoz. Mosonszolnok most a tartalékok közé került, mely azt jelenti: jónak tartják az elképzelést, de nem maradt rá forrás. A következő időszakban azonban ez a projekt előrekerülhet. Több panasz érkezett – így Németh Edinától, a helyi vidékfejlesztési iroda vezetőjétől – a pályázati kiírások megváltoztatása miatt. „Megengedhetetlen, hogy a pályázat lezárása előtt néhány nappal változzon a kiírás" – értett ezzel egyet Molnár Csaba. Fazekas Zoltán (Darnózseli) belterületi kerékpárútjuk megépítésének lehetőségei felől érdeklődött, az elnök személyes egyeztetést javasolt. Majthényi Tamás (Halászi) a Mosoni-Duna-híd megépítésének hiánya miatt fogalmazott keményen. „A közútkezelő által benyújtott projektek között ez nem szerepel, így nem is tudtunk róla dönteni a tanácsban" – válaszolta az elnök, aki egyeztetést javasolt a Közút Kht.-vel. Tóth István (Dunasziget) a kis összegű pályázatok kiírását hiányolta: a válasz szerint erre 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre, többek közt CEDE-pályázaton. Tóth Péter (Lipót) szerint olyan pályázatot érdemes kiírni, ahol százból nem csak 2–3 nyer. „Egyébként rengeteg munkát, pénzt beleölünk hiába" – vélekedett.
Molnár elmondta: pályázatonként változó a lehetőség. A Mosonmagyaróvárt is érintő „ipari parkos" tervben hárommilliárd az igény, s 3,2 milliárd osztható szét.

A közoktatási pályázaton viszont hatszor többet kértek, mint ami szétosztható. Tóth Péter (Lipót) azt mondta: a lipóti termálfejlesztés eddig nem nyert központi forrást, ám a falu idegenforgalmának köszönhetően már elérte, hogy nem kell önhikit igényelnie. Kérte: a termál mostani újabb fejlesztését támogassák. Széles Sándor (Máriakálnok) az út- és közoktatási pályázatok kapcsán az elosztások megváltoztatását szorgalmazta.

A fórumot követő kistérségi ülésen jóváhagyták az idegenforgalmi stratégiát. Mivel a nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács nemrégiben állami finanszírozásból hasonló dokumentációt rendelt a hozzá tartozó kistérségi társulásoknak, ezért Szabó Miklós elnök azt javasolta: kérjék a Miniszterelnöki Hivataltól a rájuk eső rész átutalását. A szúnyogirtás kapcsán Tóth István alelnök a lehetséges biológiai irtásról beszélt, mely a dunai elárasztástól is függ. Erre a tavalyról megmaradt pénzösszeghez ötvenszázalékos önkormányzati önrész szükséges. Emellett szükség esetén kémiai irtás is lehetséges: erre azonban a közbeszerzési eljárásban csak az pályázhat, aki rendelkezik légiforgalmi engedéllyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyógypedagógiai ellátás hatvan évéről

Mosonmagyaróvár - Az Éltes Mátyás Nevelési-Oktatási Központ „60 éves a gyógypedagógiai ellátás… Tovább olvasom