Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Polgári védelem: önkéntesek és kötelesek

– A katasztrófavédelemben januártól életbe lépett változások már kiállták a próbát a gyakorlatban is a közelmúlt zord időjárása alatt. Az együttműködésnek köszönhetően kilenc embert sikerült a fagyhaláltól megmenteni a megyében – mondta Sallai Péter katasztrófavédelmi igazgató Mosonmagyaróváron.
A polgári védelem világnapja alkalmából hívott össze szakmai tanácskozást a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a mosonmagyaróvári tűzoltóságon.

A megbeszélésen Sallai Péter ezredes a katasztrófavédelem átalakításával kapcsolatban a polgári védelem változásairól is beszélt. Az igazgató kiemelte: az új rendszerben szabályozzák a polgári védelmi szervezetek működését és az önkéntesek részvételét is azért, hogy valóban létező és ténylegesen mozgósítható polgári védelmi erők álljanak rendelkezésre. A polgári védelem az önkéntes és az úgynevezett köteles polgári védelmi szolgálatra tagolódik. Az előbbihez a veszélyhelyzetben mozgósítható, speciális tudással rendelkező önkéntes szervezetek tartoznak, míg az utóbbi, köteles kategóriába azok, akiknek speciális eszközük vagy szaktudásuk van, vagy fizikai erejük miatt bevethetők, például gátépítéseknél.

A védelmi igazgatás változásairól Sallai Péter elmondta: januártól a megyei védelmi bizottságokat honvédelmi, illetve katasztrófavédelmi elnökhelyettes segítsége mellett a kormánymegbízott vezeti. Idén az ország valamennyi települését a meghatározott veszélyeztetettségi szintnek megfelelően katasztrófavédelmi osztályokba kell sorolni. Az első és második veszélyességi osztályba sorolt településeken e munkát közbiztonsági referensek segítik majd.

Az ezredes kitért arra is, hogy a januártól életbe lépett változások már kiállták a próbát a gyakorlatban is. Ennek bizonyítéka az idei rendkívüli hidegben megvalósult közös munka. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a meteorológiai szolgálattal, a népegészségügyi szervvel és a mentőszolgálattal egyeztetett, tervezett. Felmérték továbbá a megye gyógyszerkészletét és ellenőrizték az élelmiszer-ellátottságot.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai folyamatos helyszínbejárást tartottak, a rendőrjárőrök 137 címet jártak végig.
A hatékony együttműködésnek köszönhetően kilenc embert sikerült a fagyhaláltól megmenteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Kimlén

Tovább olvasom