Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Polgári per indult a széf tartalmáért

Mosonmagyaróvár - Bizonyíték hiányában megszüntették a nyomozást a mosonmagyaróvári UniCredit Bank széfjéből – a károsult szerint – eltűnt 64 millió forint ügyében. Két bérlőnek két kulcsa volt a trezorhoz: most polgári peres úton folytatódik a huzavona. Kérdés, a bíróság kit terhel majd a bizonyítással.
Tavaly ősszel nem mindennapi ügy került a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya asztalára. A mosonmagyaróvári pénzintézet bérbe adott széfjéből az ügyfél szerint 64 millió forint tűnt el. A bank elismerte, hogy a trezort két bérlőnek adták ki, ám ügyfelét úgy tájékoztatta, csak a tényleges károk megállapítása után fizet. Ezt követően feljelentést tett az ügyben.

Dr. Takács Péter megyei főügyészhelyettes elmondta: a rendőrségi nyomozás után megszüntetési javaslattal küldték az ügyet a főügyészségre. „A begyűjtött adatok nem szolgáltattak elég bizonyítékot: a megszüntetés a főügyészség jogköre, így került hozzánk az eset. A 2007. november 22-i határozattal a nyomozást megszüntettük, mivel nem volt (s az eljárás folytatásától sem volt várható) megállapítható bűncselekmény.

A színhely: A mosonmagyaróvári pénzintézet széfjét két ügyfélnek adták ki, most 64 millió forintért polgári per indult. Fotó: illusztráció

Ami tény: a magát károsultnak vallónak és egy cseh állampolgárnak is kiadta a bank ugyanazt a széfet, s az általános gyakorlattal ellentétben két kulcsa volt a trezornak – még az előző bérlő kérésére készítettek másolatot. Azonban nem lehetett megállapítani, hogy 64 millió forint volt a széfben" – mondta a főügyészhelyettes.

A kihallgatások során sem jutottak előrébb az ügyben, bár a cseh bérlő igazolni tudta, ő mennyi pénzt tartott a trezorban. A kérdés az volt, polgári pert indít-e a károsult az ügyben. „Ez már folyamatban van a Fővárosi Bíróságon, márciusra tűzték ki az első tárgyalási napot" – mondta dr. Németh Imre, a széf bérlőjének ügyvédje. „Úgy vélem, az ügyészségi határozat a károkozás tényét megállapítja, hisz szerződésszegést követett el a pénzintézet azzal, hogy két bérlőnek kiadta a trezort. A kontraktus megszegésével ügyfelemnek kárt okoztak. Egyezségi ajánlatot küldtem a banknak: ők ezt nem fogadták el, de úgy nyilatkoztak, hajlandóak peren kívül megegyezni, ám végül nem történt előrelépés. A keresetlevelet elküldtem a Fővárosi Bíróságra, ahonnan a bank ellenkérelmét azóta sem kaptam meg. Az első tárgyaláson eldől, `merre megyünk tovább`: a bíróság eldönti, kinek kell bizonyítania – ügyfelemnek, hogy ott volt, vagy a banknak, hogy nem volt ott 64 millió forint" – mondta az ügyvéd.

Az UniCredit Bank sajtóosztálya az ügyben a következő közleményt juttatta el hozzánk. „A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség nyomozást megszüntető határozata szerint a nyomozás nem tudta megállapítani, hogy a széfben helyeztek-e el készpénzt. Ha igen, mekkora összeget, illetve hogy vittek-e el a széfből készpénzt, és ha igen, úgy ezt ki tette volna. Az ügy rendezéséhez feltehetően bírósági döntés adhat majd jogalapot, az egyik ügyfél és a bank között a polgári per már folyamatban is van. Amint bármilyen kifizetéshez végleges jogalap teremtődik, bankunk haladéktalanul teljesíti azt" – áll a nyilatkozatban.

Olvasóink írták

 • 5. naput8 2008. február 18. 08:55
  „Hogy fér egyátalán 64 millió ebbe a kis dobozba ?!!!!”
 • 4. Kuporgató 2008. február 14. 00:36
  „Most már azt is bizonyítani kellene, hogy valóban csak két kulcs van a széfhez, és azt is, hogy a többihez nincs kettő!
  Hogy ez hogyan bizonyítható az legalább olyan rejtély, mint az, hogy Ilyen hülye helyzetet hogy lehet teremteni egy "nyugati" banknak! (Ez is jó mondat! négy hogy -hogyan van benne!)”
 • 3. mirror 2008. február 13. 11:58
  „biztos hófehér pénz volt, ha nem a számlán tartotta a jóember a 64 millkát.
  egyébként szerintem elég farmuci helyzet, mert a bank nem vesz fel leltárt a széfbe helyezett értéktárgyakról így nehézkes bármit is követelni rajtuk. bár ebben az esetben (két kulcs,egy trezor) azért a bank felelőssége sem elhanyagolható”
 • 2. ficsúr 2008. február 13. 11:50
  „unikretén bank, 2szer kiadni ugyanazt...”
 • 1. Énke 2008. február 13. 10:37
  „Hihihihi. Érdekes sztori, csak nehogy a végén a kedves "károsult" sittre kerüljön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokrétű feladat a kapitányság irányítása

Mosonmagyaróvár - Február elsejétől új vezető, dr. Csokán Csaba alezredes irányítja a… Tovább olvasom