Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Pokoli kaland lódarazsakkal

Szigetköz - Filmbe illő akcióval mentettek meg egy több darázscsípést elszenvedő túrázót tegnap dél körül a Mosoni-Dunan medréből. A mosonmagyaróvári tűzoltók, mentők és a légi mentők gyors beavatkozásának köszönhetően nem történt tragédia. Galéria.
Egy Budapestről érkezett csapat szállt vízre tegnap délelőtt Rajkán, hogy Győrig evezzenek a Mosoni-Dunán. A kellemes túra rövid időn belül pokoli kalanddá változott. Alig negyedórája eveztek, amikor az egyikük a folyó közepébe belógó fának ütközött. Ezzel még nem is lett volna semmi probléma, a fatörzsben azonban egy darázsfészek rejtőzött. Az ütközéstől megzavart rovarok megtámadták a hajóban ülő 19 éves fiatalembert, aki nél allergiás reakciót váltottak ki a marások.

A fiatalember állapota rendkívül gyorsan romlott, arca és több testrésze feldagadt, nehezen kapott levegőt és remegett.

A fiatalember végül szerencsésnek érzi magát, hogy ennyivel megúszta ezt az életveszélyes kalandot és köszöni mindenkinek, aki a megmentésében részt vett. Fotó: Méhes Ákos
A fiatalember végül szerencsésnek érzi magát, hogy ennyivel megúszta ezt az életveszélyes kalandot és köszöni mindenkinek, aki a megmentésében részt vett. Fotó: Méhes Ákos


Társai látták, hogy így nem tudnak továbbmenni, ám a folyónak éppen olyan szakaszán voltak, ahol a meredek part és a sűrű növényzet miatt nem tudták kivinni a sérültet. Így csak a folyópartra húzták, majd hívták a mentőket. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy pontosan merre vannak. A diszpécserrel csupán annyit tudtak közölni, hogy körülbelül negyedórája indultak Rajkáról és elhagytak már egy zsilipet. A sérült felkutatására ezért a mosonmagyaróvári tűzoltókat hívták segítségül.
A tűzoltók Feketeerdő és Dunakiliti között rakták vízre a motorcsónakot és keresésükre elindultak felfelé a folyón. Időközben a balatonfüredi bázisról a mentőhelikoptert is riasztották. Mintegy húszperces keresés után a rajkai kemping közelében a tűzoltók rábukkantak a bajbajutottakra. Körülbelül ezzel egy időben érkezett meg a helikopter is a helyszínre.

A pilóta bravúros módon a fák között a szűk tisztásra le tudta tenni a gépet. A tűzoltók a helikopterhez vitték a sérültet, ahol végül megfelelő orvosi ellátásban részesült.

A megadott paraméterek alapján időközben a mosonmagyaróvári mentőautó is megérkezett az egyébként igen nehezen megközelíthető helyszínre és a Karolina Kórházba szállították a fiatalembert.
A budapesti B. Tamás az ellátását követően a kórházi ágyán nyilatkozott a Kisalföldnek. A fiatalember végül szerencsésnek érzi magát, hogy ennyivel megúszta ezt az életveszélyes kalandot és köszöni mindenkinek, aki a megmentésében részt vett.


Pokoli kaland lódarazsakkal

– Több mint ötvenen érkeztünk Budapestről a szigetközi vízi túrára. Már szerdán indulni akartunk Rajkáról, ám a rossz idő miatt egy napot kivártunk. Az indulást követően alig negyedórát eveztünk, amikor az erős sodrás miatt nekiütköztünk egy fatörzsnek. A benne lévő lódarazsak azonnal rajzani és szúrni kezdtek. Körülbelül húsz helyen szúrtak meg a rovarok. Rögtön a vízbe ugrottam, hogy meneküljek előlük, ám alig fél perc múlva már éreztem, hogy nagy baj van. Egyre nehezebben kaptam levegőt, egyre szűkült a légutam. A csónakban ülő három társam a partra segített, ahol szerencsére találtunk egy kis horgászstéget, erre fektettek. Szerencsére egyiküknél volt kalciumtabletta, amit bevettem, ez segített valamit. Közben a többiek hívták a mentőket, majd rövid időn belül megérkeztek a tűzoltók és a mentőhelikopter is, akik aztán kimentettek – emlékezik vissza Tamás a történtekre.

A fiatalember elmondta: eddig fogalma sem volt róla, hogy allergiás a darázscsípésre. A veszélyes kaland végül szerencsésen végződött, ám mint mondja, ezentúl körültekintőbb lesz az ilyen túrákon. Tamás egyébként nem először jár a Szigetközben, két éve már részt vett egy vízi túrán a Mosoni-Dunán. Most azonban egy kis pihenőt tart és az elkövetkezendő napokban a partról kíséri majd társait.

Olvasóink írták

 • 18. Inferno 2008. augusztus 01. 14:03
  „Nem egy ilyen heli pottyant le????”
 • 17. sziacicakoborvagy? 2008. július 31. 20:36
  „kivagy htoca? :D mer én is ott voltam és tényleg látványos volt...”
 • 16. htoca 2008. július 31. 16:25
  „Én ott voltam. Tényleg jó munkát végeztek a mentősök. Egyébként a vízbeugrás után rögtön a stéghez vitték a hajót. A mentőket rögtön hívták és kb. 1 óra alatt ért a helyszínre a tűzoltóság motorcsónakja és a mentőhelikopter. Szerencsére volt nálam kalcium pezsgőtabletta, amit már az előző csónak egyik utasának bányásztam elő a táskámból, neki szerecsére nem lett komoly baja. Utána 2 tablettát is megitattunk Tamással, aki már viszonylag jobban lett, mire a mentők odaértek.
  Ami a mentőhelikoptert illeti, szerintem elég lett volna a motorcsónak, mert elég alaposan elmagyaráztuk a mentősöknek, hogy hol vagyunk. De nagyon szép és látványos akció sikeredett. Azért az is fura, hogy előbb ért a helyszínre a Kisalföld riportere, mint a mentőautó. Kb ennyi a történés.”
 • 15. hunenkonig 2008. július 30. 17:18
  „Tegyük hozzá, hogy az osztrák ÖAMTC helikoptere hajtotta végre a mentést.”
 • 14. bvsc89 2008. július 29. 20:04
  „ultram te is ott voltál?”
 • 13. SAmu 2008. július 29. 19:41
  „Engem egy mérges dajkapók csípett meg május elején. 39,3 fok lázzal indult, majd egy hónap múlva kórházi műtéten estem át. Akár vérmérgezést is kaphattam volna, ha nem vágják fel a nyirokmirigyemet. Kérem, írjon, akinek hasonló pókkalandja volt.”
 • 12. ultram 2008. július 28. 15:53
  „"Ugyanakkor elég szomorú hogy csak akkor hívták a mentőket amikor partra értek" => összes cuccunk hordóban van és elég nehéz vizen kiszedni egy mobilt ami annak az alján van.”
 • 11. hope 2008. július 25. 17:47
  „Nem mindenhol vannak ilyen emberek akik szeretik a munkájukat mert pl. nálunk a falum háziorvosa csak könyörgésre volt hajlandó elindulni ellátni (a szomszéd falu orvosánál van a taj kártyám, vajon miért?) a lakásától 1 percre lévő helyszínre! Mire oda ért én már otthon voltam és ott vártuk a mentőket....13 perc és ott voltak...”
 • 10. gjk 2008. július 25. 16:32
  „Még szerencse h vannak akik szeretik a munkájukat annak ellenére hogy nincsenek annnyira megfizetve pedig azért legalább öket .........!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. f 2008. július 25. 15:21
  „Tapmancs,

  a helikopterbázist olyan helyre kell tenni, hogy a bázisba szúrt körzővel rajzolt kör az ország területén maradjon. Az országot 5 bázissal le lehet fedni, de a határszéli területek mindg a hatósugár szélén lesznek. Ha győrben lenne a bázis, akkor lefedné fél Szlovákiát is, aminek magyar büdzséből nincs sok értelme.”
 • 8. hope 2008. július 25. 14:42
  „Ugyanakkor elég szomorú hogy csak akkor hívták a mentőket amikor partra értek, a tünetek láttán az kellet volna az első legyen... És egyéb súlyosbító körülmény esetén lehet már késő lett volna mire a mentő odaér....”
 • 7. Hókuszpóka 2008. július 25. 14:10
  „A cikk írójának üzenem, hogy a darazsak nem csípnek, hanem szúrnak. (egyébként a méhek is) Sokan keverik a kettőt, pedig nem mindegy.
  Természetesen gratula a tűzoltóknak, mentőknek, remek munkát végeztek!”
 • 6. csornaigyerek 2008. július 25. 11:50
  „Ez igen!
  Mindig öröm hallani segítőkész emberekről, remek példa! gratulálok az evezőtársaknak és a mentősöknek is!”
 • 5. Győrigyerek 2008. július 25. 11:26
  „Eurocopter a király, köszönet a franciáknak hogy összehozták, az osztrákoknak meg hogy lízingelhetjük (gyalázat hogy már sajátra sem futja!) de szép munka volt!
  Apropó, a rohadt darazsait kifüstölték, jó lenne nem összefutni velük mégegyszer! Tele van a megye velük újabban”
 • 4. hope 2008. július 25. 10:20
  „Jó tudni hogy van remény! Én is kaphatok bármikor ilyen shockot darázs nélkül is, így jó tudni hogy szinte bárhova tudnak küldeni segítséget!”
 • 3. Tapmancs 2008. július 25. 09:11
  „Igen, de egy szepseghibaja megis van a dolognak: mivel az eszaknyugat-dunantuli resz feher folt a legimentesben, ezert Balatonfuredrol kellett helikoptert hivni. Ezert kene egy legimentobazis a megyebe is.”
 • 2. civ. ak 2008. július 25. 08:56
  „Van remény még ebben az országban!”
 • 1. Lcó 2008. július 25. 08:09
  „Na kérem!

  Ez igen. Így kell menteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A graffitisek most mindent jóvá tettek

Mosonmagyaróvár - A Flesch Károly Kulturális Központ dolgozói tegnap mindnyájan az intézmény… Tovább olvasom