Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Pofonok a Wittmann parkban

A Wittmann parkban az MTE–Honvéd meccsen egy kispesti csürhe ütött-vágott, provokált mindenkit.
Bár a kispesti gárda kemény magjáról közismert, hogy nem megy a szomszédba egy jó balhé kedvéért, „jámboran" fogadták a mosonmagyaróváriak szerda délután a Honvédot Magyar Kupa-mérkőzésen. A mintegy száztagú fővárosi csoport a játékoskijáró mellett a helyi – idősebb – törzsszurkolók mellé került. A rendre mintegy 10–15 biztonsági ember vigyázott. A balhé állítólag a szünet után a büfében kezdődött, ahol sört locsoltak és kötekedtek a fővárosiak. A kulturált viselkedésre való felhívás csak olaj volt a tűzre: röpködtek a pofonok, s jó 10 percre félbe is szakadt a mérkőzés. Az elnök le akarta hívni a gárdát, a polgármester végül kihívta a rendőröket, akik a meccs végén a vasútig kísérték a vendégszurkolókat.

„ Erre senki nem gondolt"

– Honvéd-szurkoló (is) vagyok, így nagyon vártam már a kupamérkőzést, ám még ma is az események hatása alatt állok – kezdte Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester. – Emberi mivoltukból kivetkőző Honvéd-szurkolók randalíroztak: komolyan mondom, olyan vadállatok, akiket ketrecbe kellene zárni. Fejbe ütöttek mindenkit, provokáltak, verekedtek, a biztonsági embereken átgázoltak. Erre nem lehetett felkészülni: az egyesület vezetése annyiban azonban hibázott, hogy a rendőrséggel – melytől a meccs közben én kértem segítséget – korábban nem egyeztetett a biztosításról. A helyi drukkerek pofonokat kaptak, forró volt a helyzet.

Láttam, hogy felesleges a csitítás: a rendőrség fellépése szakszerű és hatásos volt. Hála nekik, nem verték szét hazafelé a várost. Tizenöt ember biztosította a rendet, nem gondolta senki, hogy ilyen csőcselék érkezik a városba. Nem vagyunk első osztályú csapat, nekünk ezeket a biztonságiakat sem könnyű megfizetni. Az elnök a mérkőzés félbeszakítása alatt le akarta hívni a csapatot a pályáról, hisz még a kispad mögötti plexit is ütötték. Szerencsére a bíró nem fújta le a meccset, szerintem jól döntött.

A klubvezetés hibázott

Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető elmondta: a polgármesteri telefonra a szolgálatban lévő és a berendelt állomány, összesen huszonhárom rendőr a helyszínre sietett. Időközben helyreállt a rend, nem kellett senkit előállítani. A további atrocitások elkerülése végett a rendőrség körbezárta a szurkolótáborokat. A mérkőzés után először a helyiek hagyhatták el a pályát, majd ezt követően engedték ki a vendégeket. A honvédosok többsége vonattal érkezett a városba, őket a rendőrök – már a Győrből érkezett huszonhárom egyenruhással kiegészülve – kísérték le a vasútállomásra.

Az alezredes kiemelte: a klub vezetése a sporttörvényben előírt kötelezettségeinek nem tett eleget, így vizsgálják a felelősségüket a kialakult helyzet miatt. A történtekről videofelvétel is készült, a rendőrség ennek elemzését követően dönt majd a további eljárások megindításáról. Horváth Csaba hozzátette: a pálya területén történt rendőri intézkedések költségeit a rendőrség kiszámlázza az MTE-nek.

„ Nem tervezem a számla kifizetését"

Dr. Szeredi Ádám, az MTE elnöke: ha rajta múlt volna, akkor a mérkőzés nem fejeződik be, lehívja a pályáról a csapatot.
– Ilyen közegben egyszerűen nem lehet játszani – kezdte. – A kispesti tábor terrorizálta a hazai játékosokat. Azzal fenyegették őket, hogy ha gólt rúgnak, megverik őket. Erre nem volt az egyesület felkészülve: álmomban nem gondoltam volna, hogy egy másodosztályú csapat kupamérkőzésén ez történik. Tíz-tizenöt biztonsági ember vigyázott a rendre, de az erőszak megfékezhetetlen volt. A polgármesterrel együtt futottunk, a nézőtéren mindenki veszélyben volt.

A balhé akkor tört ki, amikor a büfében néhányan arra kérték a Honvéd-drukkereket, viselkedjenek kulturáltan. Ezek a vendégszurkolók nem is nézték a meccset, csak a balhéval törődtek. Petárdákat, sörösüveget dobáltak a pályára is, mindenkibe belekötöttek, repkedtek a pofonok. Kihívtuk a rendőröket, mert attól is tartottunk, hazafelé szétverik a parkoló autókat.

Arról nem tudok, hogy a rendőrség az egyesületnek küldené a kiszállási költségek számláját. Csak néhány rendőrt láttam a pálya környékén, a városi kíséretért pedig nem az egyesületnek kell fizetnie. Ez egy speciális eset, ilyenre még Mosonmagyaróváron nem volt példa. Ám ha mégis számla érkezne, nem tervezem annak kifizetését – mondta az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdőívek a lakóhelyről

A mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar három éve kapcsolódott be az angol nyelvű, EUREKA-képzésbe. Ennek célja, hogy egyetemi és főiskolai hallgatók korszerű és gyakorlatorientált vidékfejlesztési képzésben részesüljenek. Goda Mátyás egyetemi adjunktus a Kisalföldnek elmondta: a három hónapos kurzust vezető tanárok végzik, több országból. Tovább olvasom